Studentski centar Split

Zahvaljujući SC-u 180 bi studenata moglo ostati na ulici dok Studentski dom „Bruno Bušić“ zjapi prazan

Studentski dom "Bruno Bušić"

Kolika je šteta nanesena studentima zatvaranjem doma? Kolika će šteta biti nanesena studentima koji će u petak saznati da im ljetni smještaj nije omogućen? Čini se da se splitski Studentski centar ne zamara tim pitanjima.

Potaknut upitima zabrinutih studenata, početkom lipnja Studentski zbor Sveučilišta u Splitu proveo je anketu među studentima kako bi utvrdio brojku onih kojima je potreban ljetni smještaj u studentskom domu. Četiri dana prije 15. srpnja, dana kada bi ljetni smještaj trebao započeti, njih čak 180 još nema informaciju o tome je li im omogućen boravak u domu tijekom ljetnih mjeseci.

Podsjetimo, Studentski dom Bruno Bušić prethodnih godina služio je za smještaj studenata koji nisu lišeni obveza na fakultetima ni u ovom periodu ili su bili primorani ostati u Splitu kako bi učili ili zaradili za školarinu. Ovog će puta zjapiti prazan kao i tijekom cijele akademske godine 2017/2018., što se opravdavalo renovacijom koja je trebala započeti u siječnju 2018., a kojoj se još ne vide naznake.

Da SC nema namjeru zbrinuti studente ovoga ljeta, bilo je jasno 5. lipnja kada je Zbor na svojoj stranici objavio očitovanje ravnatelja Petra Smajića:

– Studenti koji su smješteni u domovima Studentskog centra u Splitu imaju zaključene Ugovore u kojima je jasno navedeno da isti ostvaruju pravo smještaja u domovima u razdoblju od 01. rujna tekuće godine do 15. srpnja naredne godine. To je vrijeme koje se poklapa s trajanjem akademske godine.

Sukladno odluci MZO u navedenom periodu studenti ostvaruju pravo na subvenciju, smještaj i prehranu. Polazeći od navedene Odluke MZO, studenti u periodu od 15. srpnja do 31. kolovoza tekuće godine ne ostvaruju pravo na subvencionirani smještaj i prehranu, a s tom su činjenicom upoznate sve sastavnice Sveučilišta u Splitu. U navedenom periodu domovi se koriste u turističke svrhe kako bi se ostvarili dodatni prihodi na tržištu budući da u tom vremenu Studentski centar nema prihoda od subvencija. Studenti mogu koristiti domove i u vrijeme za koje ne ostvaruju pravo na subvenciju, ali po posebnim uvjetima i cijenama s kojima su upoznate sastavnice Sveučilišta u Splitu. 

Spomenuta anketa rezultat je niza sastanaka Studentskog centra sa Zborom koji je ukazivao na važnost koju ima ovaj tip smještaja – financijski prihvatljiviji od privatnog – za veliki broj studenata koji tijekom ljeta u gradu studiranja zarađuje novac za nastavak svojega školovanja, ali i neosporivu činjenicu da neki od fakulteta imaju nastavu, ispite i praksu čak do 1. kolovoza. Dobiveni podaci to su i potvrdili – 27 ispitanih navodi potrebu za ljetnim boravkom u domu zbog priprema za jesenski rok, 20 zbog prakse, njih čak 81 ima ispite nakon 15. srpnja, a zbog posla ih treba ostati 50.

Sukladno rezultatima, potvrdio nam je Studentski zbor, ravnatelj je na sjednici Upravnog vijeća obećao 150 ležajeva za ove studente, što bi bilo dovoljno za smještaj svih 180 jer im, prema anketi, nije potreban u istom periodu. No, od provedbe ankete do danas Studentski centar odugovlači s donošenjem konačne odluke i pokretanjem postupka za smještaj studenata nakon 15. srpnja.

Uzmemo li u obzir kapacitete drugih splitskih domova, izuzevši spomenuti, u opticaju je još 800 mjesta, što će cijelu situaciju učiniti dodatno apsurdnom ovog tjedna kada, izgledno je, studenti ostanu na ulici. 

K tome, valja dodati da su zatvaranjem Doma Bruno Bušić studenti s pravom na smještaj unutar istog u zamjenu ostvarili subvenciju u mjesečnom iznosu od 600 kuna – 200 kuna iz sredstava Studentskog centra te privremenih 400 kuna koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. MZO inače dodjeljuje polovicu tog iznosa. Kolika je šteta napravljena u državnom proračunu radi nečijeg nemara, nije teško izračunati – ukupno se radi o 1 600 000 kn koje su potrošene na subvenciju radi renoviranja koje do dana današnjeg nije započelo.

Studenti koji su iznajmili privatni smještaj također su žrtve studiranja u turističkom gradu – već su odavno iseljeni iz stanova jer ih stanodavci radije prepuštaju turistima. Povratkom u rodna mjesta neki od njih propuštaju ispite jer žive u i po 400 kilometara udaljenim mjestima. 

Priča oko ljetnog boravka u splitskom domu još je jedan hrvatski primjer kako studentski centri ne rade za studente unatoč tome što postoje upravo radi studenata, već služe kojekakvim drugim interesnim skupinama nauštrb uvjetima u kojima se generacije studenata obrazuju. Studentski zbor će, poručuje, napraviti sve što je u njegovoj moći da zaštiti 180 studenata kojima prijeti izbacivanje na ulicu:

Zbor ima svoje prostore gdje postoje tri wc-a s tuš kabinom i ustupit će ih studentima kako bi što bezbolnije prošli kroz ovo stresno razdoblje, režirano od strane SC-a koji očito ne služi studentima nego nekome drugome.

Komentari na članak

Vezani članci

Pisanje

Časopis Udruge „Futuri Magistri”

Studenti kreiraju novi broj „Foo2rame", prijave radova u tijeku

Do 20. lipnja zaprimaju se studentski radovi koji će biti objavljeni u novom broju časopisa „Foo2rama". Naglasak je stavljen na kritičko promišljanje o odgojno-obrazovnome sustavu.

SCZG dvorište

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Ispunite anketu i podržite prosvjed protiv poskupljenja studentskog smještaja

- Mnogi danas govore kako su studenti pasivna i nezainteresirana masa za društvene probleme. Pokažimo im da nije tako, pokažimo da su upravo današnji studenti jamstvo na temelju kojeg možemo reći da Hrvatsku čeka svijetla budućnost! - poručuje Zbor.

Novi studentski dom na Kampusu

Pomoć studentima

Otvoreno psihološko savjetovalište za splitske studente: Povjerljivo i diskretno

„Povjerljivost i diskrecija” osnovno je načelo rada savjetovališta – sve informacije razmijenjene tijekom savjetovanja u potpunosti su povjerljive i ostaju između studenta i profesorice.

Pravni fakultet u Zagrebu

Na sjednici Fakultetskog vijeća dekanski rok nije predložen ni od dekana

Ništa od dekanskog, a ni izvanrednog roka u prosincu na zagrebačkom Pravnom fakultetu

Pri izglasavanju Izvedbenog plana Studentski zbor je inzistirao na dopuni na način da se u Izvedbeni plan unese rok u 12. mjesecu. Prijedlog je stavljen na glasovanje i protiv njega je glasovala većina Vijeća (osim predstavnika Studentskog zbora). Pristupilo se izglasavanju Izvedbenog plana (bez roka u 12. mjesecu) pri čemu je Studentski zbor uložio veto ne podržavajući takav Izvedbeni plan. Veto nije uvažen jer sjednici nije prisustvovao dovoljan broj predstavnika studenata.

Ilustracija: medijska istraživanja

Najpopularniji novinari u Hrvatskoj

Istraživanje Presscuta i Medianeta

Mislav Bago, Aleksandar Stanković, Goran Milić, Zoran Šprajc i Denis Latin su odnijeli titulu najpopularnijih novinara na Weekend Media festivalu u Rovinju.