Međunarodni sajam inovacija

Zagrebački fakulteti osvojili 14 odličja za inovativnost u Bruxellesu i Kini

Pravni fakultet/Sveučilište

Na međunarodnim izložbama inovacija održanima u Bruxellesu i u kineskom gradu Kunshanu, Sveučilište je u Zagrebu sa svojim sastavnicama osvojilo brojne prestižne nagrade i odličja.

Na 65. Međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2016., koji se od 17. do 19. studenoga 2016. održavao u Bruxellesu, Sveučilište u Zagrebu i njegove četiri sastavnice predstavili su četiri inovativna projekta. Ukupno su osvojili tri zlatne i jednu srebrnu medalju te glavnu nagradu Grand Prix.

Inovacija Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom (autori: Vilko Žiljak, Ivana Stanimirović-Žiljak, Klaudio Pap i Jana Žiljak-Vujić) ovogodišnji je dobitnik glavne nagrade Grand Prix na spomenutome sajmu, Riječ je velikome uspjehu s obzirom na to da su hrvatski inovatori glavnu nagradu zadnji put osvojili 1995. godine

Zlatnim medaljama u Bruxellesu nagrađene su inovacije Ruconbar – apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke Građevinskoga fakulteta (autor: Stjepan Lakušić), Samohodni vagon za prijevoz rasutog tereta Fakulteta prometnih znanosti i Radionice željezničkih vozila Čakovec te Nevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom Grafičkoga fakulteta. Srebrnu medalju osvojio je inovativni projekt Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja Šumarskoga fakulteta (autori: Ivica Grbac, Gojko Nikolić i Marko Krajnović).

Također, inovativni projekt Fakulteta prometnih znanosti nagrađen je posebnom nagradom – zlatom Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnoga vlasništva. Posebna priznanja Rumunjskoga ministarstva znanosti i obrazovanja dobile su inovacije Građevinskoga i Šumarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U Starogradskoj vijećnici grada Bruxellesa 18. studenoga 2016. Komora inovatora kraljevine Belgije dodijelila je prestižna odličja Vitezovi inovatorstva. Riječ je o nagradama koje se dodjeljuju iznimnim inovatorima i istaknutim pojedincima koji u svojim državama utječu na stvaranje povoljnoga okružja za unaprjeđenje inovatorstva kao najvišega dostignuća ljudskoga uma.

Na prijedlog Udruge vitezova hrvatskoga inovatorstva, za izniman dugogodišnji doprinos razvoju, popularizaciji i promicanju inovacija i inventivnoga rada u Republici Hrvatskoj, posebno za promicanje inovacija kao treće misije Sveučilišta u proteklim dvjema godinama, Redom europskoga viteza inovatorstva ove je godine iz Hrvatske nagrađen prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Naime, gospodin je prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

Na 9. Međunarodnoj izložbi inovacija IEIK 2016., koja se od 17. do 19. studenoga 2016. održavala u kineskom gradu Kunshanu, Sveučilište u Zagrebu predstavilo je šest inovativnih projekata svojih studenata. Osvojilo je ukupno šest nagrada – tri zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju.

Zlatnu medalju osvojile su inovacije Osobni elektomiograf MYMYO Fakulteta elektrotehnike i računarstva (autori: Una Pale, Mario Cifrek, Igor Krois i Stanislav Peharec), Jednokratni urinarni kateter osiguran antiseptičkim sredstvom Medicinskoga fakulteta (autori: Luka Grgar i GuardianMed) i Samočisteći beton Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije (autori: Dominik Načinović i Ivan Rimac iz tvrtke Holcim).

Trima medaljama (dva srebra i jedna bronca) nagrađen je Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Srebrne medalje osvojili su projekti Električni romobil (autor: Dominik Sremić, mentor: Mladen Crneković) i Elektrohidraulički robotski manipulator (autori: Željko Šitum, Darije Miloš i Ivica Ivanic), a brončanu medalju projekt Aktivna ortoza za stopalo pogonjena umjetnim pneumatskim mišićem (autori: Denis Trivić i Dominik Sremić, mentor: Željko Šitum).

Sveučilište u Zagrebu na međunarodnim izložbama u Bruxellesu i Kini predstavljalo se u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske. Detaljnije informacije o nagrađenima inovativnim projektima dostupne su na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Institut za razvoj obrazovanja

EducationUSA sajam visokog obrazovanja

Predstavljanje vodeće obrazovne destinacije u Westinu

Treći EducationUSA sajam visokog obrazovanja održat će se 5. travnja u Zagrebu. Zainteresiranima će otkriti prednosti studiranja u SAD-u i načine kako ih iskoristiti.

Fuckup nights

Stand-up nastup u Studiju Smijeha

„Fuckup“ putovanje ususret ljetnim putovanjima

Dobra posjećenost, zadovoljni gosti i publika dokazuju da je pokret „Fuckup nights“ zaživio i u Zagrebu. Zašto je to tako, otkrijte na posljednjem ovosezonskom izdanju u Studiju Smijeha.

UniSport

Svečanost na Sveučilištu u Rijeci

Nagrađeni najuspješniji studenti sportaši protekle akademske godine

Ovogodišnji domaćin Završne priredbe HASS-a bio je Rektorat Sveučilišta u Rijeci, a osim nagrada studentima dodijeljeno je i posebno priznanje Peri Lučinu, kao i nagrada za životno djelo Draganu Milanoviću.

Završen Job Fair 2018

Sajam poslova na FER-u

„Job Fair“ zavrijedio status profesionalnog sajma; zabilježio preko 3500 posjeta studenata

Završeno je još jedno izdanje „Job Faira“, a obilježio ga je program bogatiji no ikad te rekordan broj posjetitelja. Donosimo dojmove.

Saša Hortig – kolekcija „The New Revolutionaries“

Veliki uspjeh mladog hrvatskog dizajnera

FOTO: Saša Hortig među najboljim je mladim dizajnerima po izboru časopisa Vogue Italija

Mladi dizajner iz Đakova izdvojen je u selekciji najboljih novih talenata na stranicama talijanskog izdanja časopisa Vogue.