Projekt „Knjiga na faksu"

Zadarski studenti dobili svoju prvu malu besplatnu knjižnicu

Zadarski studenti dobili svoju prvu malu besplatnu knjižnicu

Predstavljanje projekta „Knjiga na faksu: besplatna mala knjižnica" u organizaciji Kluba studenata informacijskih znanosti Ex libris održano je u srijedu 2. studenoga. Besplatna mala knjižnica postavljena je ispred zgrade Sveučilišta na novom kampusu.

Knjiga na faksu: Besplatna mala knjižnica projekt je nastao prema svjetski poznatim projektima Little Free Library i BookCrossing. Ideja je postavljanje drvenih kućica s knjigama na javno dostupnim mjestima s ciljem poticanja čitanja, razmjene knjiga i poticanja suradnje među institucijama. Funkcionira prema pravilu uzmi knjigu, pročitaj, vrati ili donesi svoju u zamjenu. Namijenjena je ponajprije studentima i profesorima te drugim zaposlenicima Sveučilišta u Zadru, ali i široj zainteresiranoj javnosti.

Projekt je pokrenuo Klub studenata informacijskih znanosti Ex libris, a financirao ga je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru. Realizirao se u suradnji sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru. Učenici Strukovne škole stolarskog smjera izradili su drvenu kućicu pod vodstvom profesora Ante Miškovića, a učenice ŠPUD-a smjera slikarskog dizajna, Marija Bare, Melani Marketin i Klara Rušev, oslikale su kućicu decoupage tehnikom pod vodstvom profesorice Martine Benete. Prikupljene knjige donirali su profesori Odjela za informacijske znanosti.

Foto: Klub studenata informacijskih znanosti "Ex libris"

U srijedu 2. studenoga održano je predstavljanje projekta. Besplatna mala knjižnica postavljena je ispred zgrade Sveučilišta na novom kampusu. Svaka je knjiga označena ex librisom na kojem su naznačena pravila posudbe knjiga. Noću i vikendom kućica će biti spremljena u zgradu Sveučilišta kako bi se izbjegla oštećenja.

Ako projekt bude uspješan i javnost ga prihvati, planira se postavljanje malih knjižnica i na drugim mjestima u gradu Zadru. U budućnosti knjige će se prikupljati donacijama, a namjerava se ostvariti i suradnja s drugim studentskim udrugama Sveučilišta.

Komentari na članak

Vezani članci

Okrugli stol: Vegetarijanstvo 2015

Klub mladih KLOOZ

Okrugli stol: vegetarijanstvo

Doznajte sve što vas zanima o vegetarijanstvu uz degustaciju vegetarijanskih delicija!

U Zadru obilježen Globalan tjedan poduzetništva

Studentska udruga „Turisticus"

U Zadru obilježen Globalni tjedan poduzetništva

Povodom obilježavanja Globalnog tjedna poduzetništva studenti udruge Turisticus Odjela za Turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru organizirali su nastupna edukativna predavanja Rade Bobanovića te Tie me-a i Issa Artsa.

Knjige

Sajam knjiga u Splitu

Na Mediteranskom festivalu knjige predstavlja se 60 izlagača

Knjigoljupci u Dalmaciji dolaze na svoje! Uskoro počinje Mediteranski festival knjige.

Dolores Umbridge 3

Muke po čitanju

Najiritantniji likovi domaće i svjetske književnosti

Donosimo vam popis likova s kojima smo se svi često susretali u školskim lektirama, ali i u popularnoj književnosti. Zbog svojih su nas karaktera živcirali više i od najopasnijih zlikovaca.

Antun Gustav Matoš

Na današnji dan

"Biti Matoš znači ne biti nikada dosadan!"

"Biti Matoš znači ne biti nikada dosadan!" rekao je Ivo Andrić. Na današnji se dan, godine 1873., rodila osoba čiji "magični trigram" prepoznaju svi, AGM - Antun Gustav Matoš.