Dora Miketek o HKO-u

„Vrijeme je da binarni sustav obrazovanja zaživi u RH”

Knjiga, učenje

Što predstavnici Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske kažu o HKO-u, objašnjavaju u priopćenju nastalom nakon konferencije o istom.

Dora Miketek, predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, prisustvovala je na NVRLJP konferenciji o HKO-u i tim je povodom iznijela svoje stavove o istom. Priopćenje Vijeća o održanom događaju prenosimo u cijelosti. 

– Događaj ovakve tematike, tematike aktualne zadnjih godina za studente stručnih studija s neizvjesnom sudbinom, koje i samo Vijeće studenata predstavlja, još jednom naglašava važnost donošenja izmjena i dopuna Zakona o HKO-u. Vjerujem kako će održana konferencija potaknuti nadležne institucije da do kraja tekuće godine stave na glasanje prijedlog navedenog Zakona, koji trenutno drži 55 000 studenata, ali i unaprjeđenje sustava kvalitete visokog obrazovanja RH u statusu quo. Studenti veleučilišta i visokih škola razumiju ulogu HKO-a, vrijeme je da počnu i svi ostali sudionici akademske zajednice – rekla je Dora Miketek, predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, povodom prisustvovanja na NVRLJP konferenciji o HKO-u.

 – Izuzetno je važno istaknuti da su u inicijalnom Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru opisnice razina ishoda učenja stručnih i sveučilišnih studija jednake. Iako se u javnosti većinom govori o izjednačavanju razina u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona, one su ustvari ostale iste. Jedino tako uređen okvir njeguje binarni sustav obrazovanja u RH koji osigurava vertikalnu prohodnost stručnih i sveučilišnih studija. Dapače, unaprjeđenje sustava kvalitete visokog obrazovanja uvelike se oslanja na komponente koje nudi HKO, posebice standarde, a što je i rečeno na konferenciji o HKO-u. 

 HKO višeznačan je alat koji nam omogućava povezivanje obrazovanja s potrebama društva i tržišta rada. Upravo je taj alat ključan za ovo doba kada studenti znaju što žele i imaju pristup informacijama gdje mogu pronaći ono što trebaju, a to nerijetko biva izvan granica Hrvatske. Sada više no ikada moramo staviti naglasak na kvalitetu, a ne kvantitetu i ponuditi našim studentima studijske programe koji će zadržati mlade u RH. –

Komentari na članak

Vezani članci

Promocija

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola o novom Zakonu o HKO-u

"Razdvajanje sveučilišnih i specijalističkih stručnih studija bio bi presedan"

Predstavnici Vijeća smatraju da bi se odvajanjem navedenih studija na sedmoj razini specijalistički stručni studiji doveli u podređeni položaj te da bi ti studiji treballi biti izjednačeni zbog jednakog broja ECTS bodova koji se njima ostvaruju. Navedenu diskriminaciju Hrvatski studentski zbor već je negirao. 

Studentski Centar u Zagrebu

Izvješće sa sjednice Hrvatskog studentskog zbora

HSZ želi omogućiti i izvanrednim studentima rad preko Student servisa, očekuju usvajanje novog zakona već na ljeto

Također, Zbor će se zalagati da za sav rad koji studenti budu obavljali preko Student servisa Studentski centri na zahtjev studenta mogu izdati potvrdu o radnom iskustvu. Jedan sat rada bit će jedan sat iskustva.

Logo Studentskog zbora sveučilišta u Zagrebu

Predstavnici studenata o poskupljenju

Priopćenje Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu

U Zagrebu, Zadru i Splitu od 1. listopada organiziraju se prosvjedi nezadovoljnih studenata, a iz Zbora poručuju kako u ovom trenutku nema potrebe za prosvjedima.

MZOS logo

Priopćenje Ministarstva

MZOS: Vlada darovala zemljište, daljnja realizacija projekta odgovornost je Sveučilišta u Zagrebu!

Jučer je objavljena vijest o darovanju većeg dijela zemljišta vojarne Borongaj Sveučilištu u Zagrebu, a o cijelom slučaju se oglasilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Predstavljena Inicijativa privatnog sektora za mlade

Inicijativa privatnog sektora za mlade

Studenti u suradnji s poslodavcima pokrenuli tržište rada

– Inicijativa je dokaz da se zajedničkim radom institucija, studenata i visokih učilišta zaista može uskladiti tržište rada s visokim obrazovanjem. Vjerujemo kako će ovaj nacionalni projekt postati ustaljena praksa, te će se implementirati u sustav visokog obrazovanja RH. – rekao je Karlo Kolesar.