Dora Miketek o HKO-u

„Vrijeme je da binarni sustav obrazovanja zaživi u RH”

Knjiga, učenje

Što predstavnici Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske kažu o HKO-u, objašnjavaju u priopćenju nastalom nakon konferencije o istom.

Dora Miketek, predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, prisustvovala je na NVRLJP konferenciji o HKO-u i tim je povodom iznijela svoje stavove o istom. Priopćenje Vijeća o održanom događaju prenosimo u cijelosti. 

– Događaj ovakve tematike, tematike aktualne zadnjih godina za studente stručnih studija s neizvjesnom sudbinom, koje i samo Vijeće studenata predstavlja, još jednom naglašava važnost donošenja izmjena i dopuna Zakona o HKO-u. Vjerujem kako će održana konferencija potaknuti nadležne institucije da do kraja tekuće godine stave na glasanje prijedlog navedenog Zakona, koji trenutno drži 55 000 studenata, ali i unaprjeđenje sustava kvalitete visokog obrazovanja RH u statusu quo. Studenti veleučilišta i visokih škola razumiju ulogu HKO-a, vrijeme je da počnu i svi ostali sudionici akademske zajednice – rekla je Dora Miketek, predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, povodom prisustvovanja na NVRLJP konferenciji o HKO-u.

 – Izuzetno je važno istaknuti da su u inicijalnom Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru opisnice razina ishoda učenja stručnih i sveučilišnih studija jednake. Iako se u javnosti većinom govori o izjednačavanju razina u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona, one su ustvari ostale iste. Jedino tako uređen okvir njeguje binarni sustav obrazovanja u RH koji osigurava vertikalnu prohodnost stručnih i sveučilišnih studija. Dapače, unaprjeđenje sustava kvalitete visokog obrazovanja uvelike se oslanja na komponente koje nudi HKO, posebice standarde, a što je i rečeno na konferenciji o HKO-u. 

 HKO višeznačan je alat koji nam omogućava povezivanje obrazovanja s potrebama društva i tržišta rada. Upravo je taj alat ključan za ovo doba kada studenti znaju što žele i imaju pristup informacijama gdje mogu pronaći ono što trebaju, a to nerijetko biva izvan granica Hrvatske. Sada više no ikada moramo staviti naglasak na kvalitetu, a ne kvantitetu i ponuditi našim studentima studijske programe koji će zadržati mlade u RH. –

Komentari na članak

Vezani članci

Poruka- Prazni stadioni (ispod zapada) 2

SLOBODA NEMA CIJENE

Priopćenje inicijative Zajedno za Dinamo

„Građani imaju pravo na majicama nositi prekrižene glave Franje Tuđmana, Josipa Broza Tita, Ante Pavelića, Ive Sanadera, Milana Bandića ili bilo koje druge javne osobe iz sadašnjosti i budućnosti Hrvatske, ako se ne slažu s njihovim politikama i metodama djelovanja."

Karlo Kolesar 2016

Intervju s predsjednikom Vijeća studenata VIVS RH

Kolesar: "Student jest i treba biti u fokusu svih aktivnosti nadležnih institucija"

Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, porazgovarao je s nama o planovima za daljnji rad Vijeća te o aktualnim studentskim i političkim temama.

Diplomanti s togama i kapama

Novim zakonom odlučit će se status diplomskih studija

Rasprava o kontroverznim izmjenama Zakona o HKO dosegla vrhunac, e-savjetovanje traje još samo dva dana

Studentski zbor i Vijeće studenata složili su se tek u jednoj stvari, pozvali su sve zainteresirane da sudjeluju u e-savjetovanju svojim komentarima, prijedlozima i kritikama da bi novi zakon bio što bolje prilagođen interesima javnosti.

Hrvatska zastava

Parlamentarni izbori 2016.

Političke stranke odgovorile na pitanja Vijeća studenata visokih škola

Predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola kazao je kako je odaziv bio polovičan. Naime, odgovore su dobili od samo pet političkih stranaka.

Vijeće veleučilišta i visokih škola RH

Potpisivanje sporazuma Vijeća i institucija

Međunarodna panel-diskusija: Trendovi u povezivanju tržišta rada s visokim obrazovanjem – RH/EU

Panel-diskusija počet će u 10 sati, a svi zainteresirani studenti imat će priliku pratiti razvijanje događaja preko „live streama” na portalu Studentski.hr, a u suradnji s Vijećem i TVZ-om!