Dora Miketek o HKO-u

„Vrijeme je da binarni sustav obrazovanja zaživi u RH”

Knjiga, učenje

Što predstavnici Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske kažu o HKO-u, objašnjavaju u priopćenju nastalom nakon konferencije o istom.

Dora Miketek, predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, prisustvovala je na NVRLJP konferenciji o HKO-u i tim je povodom iznijela svoje stavove o istom. Priopćenje Vijeća o održanom događaju prenosimo u cijelosti. 

– Događaj ovakve tematike, tematike aktualne zadnjih godina za studente stručnih studija s neizvjesnom sudbinom, koje i samo Vijeće studenata predstavlja, još jednom naglašava važnost donošenja izmjena i dopuna Zakona o HKO-u. Vjerujem kako će održana konferencija potaknuti nadležne institucije da do kraja tekuće godine stave na glasanje prijedlog navedenog Zakona, koji trenutno drži 55 000 studenata, ali i unaprjeđenje sustava kvalitete visokog obrazovanja RH u statusu quo. Studenti veleučilišta i visokih škola razumiju ulogu HKO-a, vrijeme je da počnu i svi ostali sudionici akademske zajednice – rekla je Dora Miketek, predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, povodom prisustvovanja na NVRLJP konferenciji o HKO-u.

 – Izuzetno je važno istaknuti da su u inicijalnom Zakonu o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru opisnice razina ishoda učenja stručnih i sveučilišnih studija jednake. Iako se u javnosti većinom govori o izjednačavanju razina u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona, one su ustvari ostale iste. Jedino tako uređen okvir njeguje binarni sustav obrazovanja u RH koji osigurava vertikalnu prohodnost stručnih i sveučilišnih studija. Dapače, unaprjeđenje sustava kvalitete visokog obrazovanja uvelike se oslanja na komponente koje nudi HKO, posebice standarde, a što je i rečeno na konferenciji o HKO-u. 

 HKO višeznačan je alat koji nam omogućava povezivanje obrazovanja s potrebama društva i tržišta rada. Upravo je taj alat ključan za ovo doba kada studenti znaju što žele i imaju pristup informacijama gdje mogu pronaći ono što trebaju, a to nerijetko biva izvan granica Hrvatske. Sada više no ikada moramo staviti naglasak na kvalitetu, a ne kvantitetu i ponuditi našim studentima studijske programe koji će zadržati mlade u RH. –

Komentari na članak

Vezani članci

Vijeće veleučilišta i visokih škola RH

Potpisivanje sporazuma Vijeća i institucija

Međunarodna panel-diskusija: Trendovi u povezivanju tržišta rada s visokim obrazovanjem – RH/EU

Panel-diskusija počet će u 10 sati, a svi zainteresirani studenti imat će priliku pratiti razvijanje događaja preko „live streama” na portalu Studentski.hr, a u suradnji s Vijećem i TVZ-om!

Stolice prije panel rasprave

Powered by TVZ

LIVE STREAM: Pratite međunarodnu panel-diskusiju

Pratite međunarodnu panel raspravu preko portala Studentski.hr!

Diplomanti slušaju predavanje

Izmjene Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

HSZ želi razdvojiti sveučilišne i stručne diplomske studije, naglašavaju da nije riječ o diskriminaciji, već povećanju transparentnosti

Svi studiji koji se nalaze unutar sedme razine Hrvatskog kvalifikacijskog okvira odgovaraju sedmoj razini Europskog kvalifikacijskog okvira, tako da europski poslodavci mogu prepoznati da se radi o drugom stupnju visokog obrazovanja, tvrde predstavnici Hrvatskog studentskog zbora.

Promocija

Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola o novom Zakonu o HKO-u

"Razdvajanje sveučilišnih i specijalističkih stručnih studija bio bi presedan"

Predstavnici Vijeća smatraju da bi se odvajanjem navedenih studija na sedmoj razini specijalistički stručni studiji doveli u podređeni položaj te da bi ti studiji treballi biti izjednačeni zbog jednakog broja ECTS bodova koji se njima ostvaruju. Navedenu diskriminaciju Hrvatski studentski zbor već je negirao. 

15. sjednica Vijeća studenata 2

15. sjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH

Izabrano novo predsjedništvo za 45 tisuća studenata

Na Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću ovih su dana izabrani novi voditelji Vijeća, a svoje funkcije preuzimaju za mjesec dana.