LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu

Veleučilište u Kninu upisalo je sedam studenata: Upisna kvota im je 3,5%

Veleučilište “Marko Marulić” u Kninu ima 200 upisnih mjesta, no nakon ovogodišnjeg ljetnog upisnog roka, pravo upisa je ostvarilo tek sedam pristupnika.

Veleučilište “Marko Marulić” u Kninu ima 200 upisnih mjesta, no nakon ovogodišnjeg ljetnog upisnog roka, pravo upisa je ostvarilo tek sedam pristupnika.

Veleučilište „Marko Marulić“ u Kninu i ove godine ima veliki broj praznih mjesta. Kako piše Dora Kršul za Telegram, i prošle godine od 200 mogućih upisalo se tek pedesetak brucoša. Od toga ih je tek 15 upisano s položenom državnom maturom, dok su ostali upisani putem prijemnog ispita.

Ove godine je, kako više nema upisa preko prijemnog ispita, pravo upisa ostvarilo tek sedam pristupnika, što znači da im je popunjenost kvote, u najboljem slučaju, 3,5 posto. Kršul ističe i kako upisnu nulu imaju studiji koji su i prošle godine bili na nuli, iako je dekanica Lovorka Blažević najavila da će takvi studiji biti ukinuti ili objedinjeni.

Veleučilište „Marko Marulić“ nudi pet studija, a svih sedam pristupnika ostvarilo je pravo upisa na “Trgovinskom poslovanju s poduzetništvom”, koje inače nudi 40 upisnih mjesta. Ovaj studij postoji i u izvanrednoj varijanti studiranja, s također 40 upisnih mjesta. Iako je bilo pet prijava, studij nitko nije upisao.

S nula upisanih studenata se u Kninu mogu "pohvaliti" i studiji “Prehrambena tehnologija” (60 upisnih mjesta), “Poljoprivreda krša – Biljna proizvodnja” (30 upisnih mjesta) i “Poljoprivreda krša – Stočarstvo krša” (30 upisnih mjesta). Kršul ističe kako malom broju upisnih predaje otprilike 25 nastavnika, a s preostalih 19 zaposlenika, godišnje se na njihove plaće iz proračuna isplaćuje milijun eura.

Kako piše Kršul za Telegram, već su prošle godine razgovarali s dekanicom Blažević, koja je tada najavila da će uoči ovogodišnjih upisa provesti naglašene marketinške aktivnosti prema maturantima i pripojiti studij „Poljoprivreda krša – Stočarstvo krša” studiju „Biljna proizvodnja“ te ga značajno modernizirati. Istaknula je tom prilikom kako je duboko svjesna problema s kojim su suočeni.

FOTO: UNSPLASH