LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Uveden novi način evidencije dolazaka studenata; oglasila se prodekanica Bukovčan

Doc. dr. sc. Tanja Bukovčan, prodekanica za nastavu i studente na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, razjasnila je nejasnoće oko provođenja novog načina evidencije dolazaka studenata ISVU sustavom.

Doc. dr. sc. Tanja Bukovčan, prodekanica za nastavu i studente na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, razjasnila je nejasnoće oko provođenja novog načina evidencije dolazaka studenata ISVU sustavom.

Zadnjih tjedan dana u prostorijama Filozofskog fakulteta mogla se osjetiti napetost zbog provođenja novog načina evidentiranja dolazaka studenata. Naime, riječ je o sustavu ISVU koji postoji još od 2000. godine, ali se do sada nije koristio za evidentiranje dolazaka, iako pruža tu mogućnost.

– ISVU (Informacijski sustav visokih učilišta RH) postoji već od 2000. godine, dakle punih 18 godina i nudi cijeli sustav praćenja studija i studiranja svim visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Mnoge visokoškolske ustanove imaju i još dodatne sustave. Filozofski fakultet koristi za sada samo ISVU. Evidentiranje dolazaka studenata radilo se i prije uvođenja ISVU-a, a radi se i nakon uvođenja ISVU-a. Jedina razlika je što umjesto papira sada koristimo ekran. – istaknula je doc. dr. sc. Tanja Bukovčan, prodekanica za nastavu i studente Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Evidentiranje se do sada obavljalo na papiru, a plan je to promijeniti što je dovelo do nastanka brojnih teorija o ovom načinu evidentiranja, čak i od nekih profesora. Bilo je riječi o tome da će se nakon tri neopravdana nedolaska studentu automatski zaključati ispitni rok iz tog kolegija, a samim time i blokirati mogućnost izlaska na ispit. Isto tako govorilo se da ovakav način zahtijeva unošenje dolaska isključivo u prvih 15 minuta ili se dolazak ne može uopće evidentirati te da će se sve ispričnice unositi u sustav, a svaki raniji odlazak s predavanja morati evidentirati. Iznenadno uvođenje nečega poput ovakve evidencije zasigurno bi izazvalo brojne probleme na Filozofskom fakultetu jer ne bi bilo prilagođavanja, poput npr. situacija da student ima koliziju pa ne može biti na cijelom predavanju i slično. Ove pretpostavke i izjave, na sreću studenata, nisu istinite prema onome što tvrdi prodekanica:

– U ISVU je moguće evidentirati sve datume, sve termine i sva vremena, s ili bez 15 minuta. Nema nikakvih ograničenja. U sustav se ne mogu unijeti ispričnice. Evidentiranje svakog odlaska s predavanja toliko bi poremetilo nastavu da bi ju bilo nemoguće održavati. Evidencija nastave u ISVU nije ni na koji način automatski povezana s mogućnošću izlaska na ispit. Niti jednom studentu rokovi se ne zaključavaju automatski. –

FOTO: STUDENTSKI.HR