LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski zbor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta

Uspostavljena suradnja sa Studentskim zborom Instituta za farmaceutske znanosti u Grazu

Ovaj projekt organizirao je Studentski zbor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u suradnji s Fakultetom, a za ciljeve je imao upoznati studente tradicionalnom kineskom medicinom (TCM) i najnovijim trendovima liječenja koji na mala vrata ulaze u hrvatske ljekarne te uspostaviti suradnju između austrijskih i hrvatskih studenata farmacije.

Ovaj projekt organizirao je Studentski zbor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u suradnji s Fakultetom, a za ciljeve je imao upoznati studente tradicionalnom kineskom medicinom (TCM) i najnovijim trendovima liječenja koji na mala vrata ulaze u hrvatske ljekarne te uspostaviti suradnju između austrijskih i hrvatskih studenata farmacije.

Studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u travnju su ove godine posjetili Institut za farmaceutske znanosti u Grazu u sklopu projekta pod nazivom „Biomedicinski potencijal ljekovitog bilja”.

Ovaj je projekt organizirao Studentski zbor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u suradnji s Fakultetom, a za ciljeve je imao upoznati studente s tradicionalnom kineskom medicinom (TCM) i najnovijim trendovima liječenja koji na mala vrata ulaze u hrvatske ljekarne te uspostaviti suradnju između austrijskih i hrvatskih studenata farmacije.

Institut za farmaceutske znanosti u Grazu je europski pionir u istraživanju, evaluaciji i popularizaciji TCM-a koji se u posljednje vrijeme sve više nameće svjetskom tržištu i implementira u zapadnu medicinu, stoga je Institut kao takav bio idealan izbor za edukaciju hrvatskih studenata o ovoj temi.

Studenti su poslušali dva predavanja na temu TCM-a, a održali su ih prof. Rudolf Bauer, predstojnik Instituta i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka na području fitokemije te prof. Adelheid Brantner, profesorica farmakognozije na Institutu.

Profesori su vrlo aktivni u istraživanju pripravaka TCM-a te su studentima predstavili svoje vodeće projekte koje ostvaruju u multidisciplinarnoj i međunarodnoj suradnji s brojnim kolegama u Austriji i Kini.

Prof. Bauer je studentima posebno govorio o kompleksnosti analitičkih metoda koje se progresivno razvijaju u svrhu što bolje identifikacije velikog broja još slabo poznatih pripravaka dok je prof. Brantner predstavila svoj projekt koji se bavi izolacijom bioaktivnih prirodnih produkata iz sirovina u sklopu TCM-a.

szfb2

 

FOTO: Petra Čarapina

Edukativni dio nastavljen je posjetom botaničkom vrtu koji je proveden u tri dijela. Prvo su studenti uz pratnju stručnog zaposlenika posjetili staklenik gdje su imali prilike vidjeti biljne vrste iz gotovo svih dijelova svijeta i svih klimatskih područja, da bi zatim obišli dio botaničkog vrta s ljekovitim biljem gdje je značajno da su biljne vrste u vrtu organizirane po svom terapijskom učinku, a ne sistematski prema porodicama. Konačno, posjet je završen u dijelu vrta s terapijski značajnim alpskim vrstama.

Ovaj projekt je uz edukativan imao i društveni značaj jer je znanstvena suradnja dvaju fakulteta sada obogaćena i suradnjom na studentskoj razini. Studenti su imali priliku upoznati princip studiranja na Institutu za farmaceutske znanosti u Grazu, a odgovore na sva pitanja o studentskom životu, prednostima i problemima studiranja dali su im tamošnji studentski predstavnici. Tako su saznali da studenti u Grazu svoj eksperimentalni dio nastave provode u moderno opremljenim laboratorijima, da su mogućnosti istraživačkog rada na Fakultetu brojne, ali i da izrada diplomskog rada može potrajati i do tri semestra. Dakle, kao i svugdje, studiranje u Grazu ima svoje prednosti i mane.

Uz edukativni ton, ovaj projekt imao je i jednu veću dimenziju, a to je uspostavljanje suradnje sa Studentskim zborom već spomenutog Instituta. U okviru projekta članovi Studentskog zbora FBF-a susreli su se s predstavnicima Studentskog zbora Instituta za farmaceutske znanosti u Grazu te je nakon razmjene iskustava potpisan i Memorandum o suradnji kako bi ovaj posjet bio samo prvi u nizu i kako bismo zajedno radili na znanstvenim, ali i društvenim projektima.

Iz Studentskog zbora Faramceutsko-biokemijskog fakulteta ističu:

"Nadamo se da će ovakvih projekata biti još i zahvaljujemo svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, a posebno našim sponzorima, Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, tvrtki Medical intertrade d.o.o i Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu koji su omogućili da se ovaj projekt realizira."