LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zapošljavanje mladih

Uspjesi projekta „Črnkas – Črnomerec Poslovni klub" predstavljeni u Europskom parlamentu

Vrlo uspješni rezultati projekta Grada Zagreba i Instituta za stručno usavršavanje mladih „Črnkas – Črnomerec poslovni klub" predstavljeni su na konferenciji o zapošljavanju mladih.

Vrlo uspješni rezultati projekta Grada Zagreba i Instituta za stručno usavršavanje mladih „Črnkas – Črnomerec poslovni klub" predstavljeni su na konferenciji o zapošljavanju mladih.

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a Andrej Plenković organizirao je u suradnji s Centrom Wilfried Martens u Europskom parlamentu konferenciju Učinci politika EU-a za zapošljavanje mladih. Na njoj je predstavljen projekt Europske unije Črnkas Črnomerec poslovni klub, kojem je Grad Zagreb nositelj, a provodi se u partnerstvu s Institutom za stručno usavršavanje mladih i Europskim savjetom za mentorstvo i coaching.

Na konferenciji se okupilo više od sto sudionika. Među njima su se našli predstavnici Europske komisije, Vlade RH, Grada Zagreba, Revizorskog suda, Europskog parlamenta te niza europskih organizacija i međunarodnih nevladinih udruga specijaliziranih za pitanja mladih.

Voditelji projekta Črnkas – Črnomerec Poslovni klub, Marko Pavić, Luka Bogdan s Instituta za stručno usavršavanje mladih i Helena Beus, voditeljica odjela za mlade Grada Zagreba, predstavili su solidne i inspirativne rezultate konkretnog europskog projekta, koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda (73 000 EUR) i sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, a usmjeren je na osposobljavanje mladih za ulazak na tržište rada.

Andrej Plenković napomenuo je da aktivne mjere Europske komisije, kroz Jamstva za mlade te sredstva iz Europskog socijalnog fonda, pomažu naporima Vlade Republike Hrvatske u okolnostima kada nezaposlenost mladih – 39 posto – predstavlja krupan socijalni i gospodarski problem zemlje. Kao član Odbora za proračune, istaknuo je kako se u okviru rasprava o europskom proračunu kontinuirano zalaže za povećanje sredstava za mlade, mobilnost i zapošljavanje unatoč drugim izazovima s kojima se susreće EU.

 Nakon globalne financijske i gospodarske krize na razini cijele EU u 2013. bilo je oko 5,6 milijuna nezaposlenih mladih, dok ih je danas oko 4,2 milijuna, što znači da su mjere Komisije pomogle gotovo milijun i pol mladih u EU da pristupe tržištu rada.  poručio je Plenković.

S obzirom da je Hrvatska i dalje treća zemlja u EU po nezaposlenosti mladih, iza Grčke i Španjolske, Plenković je ocijenio nužnim daljnji angažman Komisije i država članica koje trebaju raditi na stvaranju poticajnijeg poslovnog okruženja. Naglasio je važnost prilagodbe obrazovnih sustava realnim potrebama tržišta rada s ciljem rješavanja dugotrajne nezaposlenosti mladih uz promoviranje inovacija, poduzetništva i samozapošljavanja.

Foto: Institut za stručno usavršavanje mladih

Plenković je, dakle, ugostio i 20-ak mladih sudionika Črnkasa. O spomenutom projektu govorila je jedna od njegovih voditeljica i voditeljica Odjela za mlade Grada Zagreba, gđa Helena Beus. Na konferenciji su sudjelovali i zamjenica načelnice u Općoj upravi Europske komisije za zapošljavanje, Anita Vella, pomoćnica ministrice rada u Vladi RH, Katarina Ivanković Knežević, Miljenko Sedlar, zamjenik pročelnice Ureda za projekte i programe Europske unije Grada Zagreba te Eoin Drea, stručnjak za politiku mladih i zapošljavanje iz Centra Wilfried Martens.

 Prezentirali smo naš projekt Črnkas Črnomerec poslovni klub, putem kojeg smo 120 mladih educirali za tržište rada, a njih 45 posto je našlo posao mjesec dana nakon završetka radionice.  rekao je Marko Pavić.

Luka Bogdan ističe kako je cilj projekta pomoći mladima da od ono malo radnih mjesta koliko ih se stvara u Hrvatskoj, mladi dobiju što više.

 Naravno, kada ekonomija krene na bolje, bit će i više radnih mjesta, ali mi do tada moramo osnažiti mlade.  dodao je Bogdan.

Predstavnik Grada Zagreba, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije, Miljenko Sedlar, govorio je o aktivnostima za zapošljavanje mladih na razini Grada Zagreba. Osvrnuo se na uspješno provedene projekte Europske unije te na učinke provedbe programa Komisije na lokalnoj razini s naglaskom na Hrvatsku.

Pomoćnica ministrice rada u Vladi RH, Katarina Ivanković Knežević, govorila je o mjerama zapošljavanja mladih. Izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska dobila akreditaciju za korištenje Europskog socijalnog fonda i time osigurala uspješno povlačenje sredstava za zapošljavanje i socijalnu uključenost ove populacije.

Zamjenica načelnice u Općoj upravi Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost, Anita Vella, istaknula je glavne izazove pri provedbi Jamstva za mlade u Hrvatskoj. Iznijela ih je u kontekstu specifičnih preporuka Europske komisije za Hrvatsku koje se odnose na zapošljavanje mladih u okviru Europskog semestra. Izdvojila je visoku razinu nezaposlenosti, posebice onih s relativno slabije razvijenim vještinama potrebnim za ulazak na tržište rada.

Dodala je da je za RH bitna i tehnička implementacija programa na nacionalnoj razini te bolje praćenje mladih izvan sustava zaposlenja i obrazovanja, a koje bi u Hrvatsku trebalo biti uvedeno sljedeće godine Zaključila je kako će značajnije i dugoročne učinke biti moguće postići jedino poboljšanjima u obrazovnom sustavu i aktivnim mjerama.

Foto: Institut za stručno usavršavanje mladih
FOTO: INSTITUT ZA STRUČNO USAVRŠAVANJE MLADIH