Prijem u Rektoratu

Upoznavanje kineske delegacije s radom Sveučilišta u Rijeci; novi korak do realizacije suradnje

Sveučilište u Rijeci

Suradnja Rijeke i Daliana traje od 2006. godine, kad je potpisan Sporazum o uspostavi prijateljske suradnje, a u tom su periodu održavani kontakti, susreti te razmjena događanja. Ovog je puta zaključeno kako je vrijeme da se krene u realizaciju suradnje između visokoškolskih institucija.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 21. lipnja, održan je prijem delegacije kineskoga grada Daliana, grada prijatelja Rijeke, koju predvodi gđa Wen Xueqiong, zamjenica gradonačelnika Daliana, a koja se nalazi u službenom posjetu Rijeci. Delegaciju je primila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima: prof. dr. sc. Alenom Ružićem, prorektorom za znanost i prof. dr. sc. Goranom Turkaljem, prorektorom za organizaciju i upravljanje infrastrukturom.

Gosti su ovom prilikom upoznati s radom i organizacijom Sveučilišta i Kampusa te dosadašnjim suradnjama s Narodnom Republikom Kinom, a domaćini s ključnim elementima sustava obrazovanja u Dalianu. Rektorica je spomenula kako je ispred Sveučilišta u Rijeci sudjelovala na četvrtom Međunarodnom konzorciju institucija visokog obrazovanja u okviru suradnje Narodne Republike Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe s ciljem ostvarivanja dijaloga o međunarodnoj međusveučilišnoj suradnji s naglaskom na jačanju kapaciteta u području visokog obrazovanja, znanosti, mobilnosti i inovacija te rekla kako je sudjelovanje UNIRI u sklopu konzorcija 16+1 važan dio suradnje s NR Kinom. Istaknula je kako Sveučilište ima osnovano Intersektorsko vijeće za suradnju s NR Kinom.

Zamjenica gradonačelnika Wen istaknula je Sveučilište u Dalianu, Tehničko sveučilište u Dalianu i Pomorsko Sveučilište u Dalianu kao neke od mogućih partnera za suradnju s UNIRI primijetivši kako su Rijeka i Dalian slični gradovi – oboje lučki gradovi s fokusom na razvoj turizma i brodogradnju. Pozvala je Rektoricu u posjet Dalianu.

Suradnja Rijeke i Daliana traje od 2006. godine, kad je potpisan Sporazum o uspostavi prijateljske suradnje, a u tom su periodu održavani kontakti, susreti te razmjena događanja koja uključuje prijateljsku potporu Daliana prilikom isticanja svoje kandidature za EPK 2020. Na tragu te činjenice zaključeno je kako je vrijeme da se krene u realizaciju suradnje između visokoškolskih institucija.

Rijeku i Dalian također povezuje činjenica što su oboje gradovi u razvoju sa sviješću o važnosti kulture. Dalian u posljednjih nekoliko godina doživljava rapidan razvoj te intenzivno radi na povećanju međunarodne suradnje diljem svijeta.

Posjetu Rektoratu prethodio je boravak uvažene delegacije na prijmu u Gradu Rijeci kod gradonačelnika Rijeke mr. sc. Vojka Obersnela. Tom je prilikom Wang Jiasheng, direktor Odjela za kulturu, istaknuo kako je Rijeka zanimljiv grad ne samo zbog svoje povijesti i kulture već i zbog tekućih projekata restauracije starih zgrada i važnih arhitektonskih izdanja, što je fokus interesa predstavnika Daliana u kontekstu njihove kandidature za titulu Grada kulture istočne Azije.

Grad Dalian, koji se nalazi u pokrajini Liaoning, najdinamičniji je kineski grad, glavna luka Sjeveroistočne Kine koja ima ogromne razvojne mogućnosti. To je i sveučilišno, kulturno i industrijsko središte, a posebno je poznat po razvoju turizma. Grad se proteže na površini od 13.000 km², a u užem središtu grada živi 7 milijuna stanovnika. Godišnje ga posjeti 16 milijuna turista, a može se pohvaliti kulturnom različitosti i pluralizmom, bogatom poviješću, kulturnim i festivalskim programima, korištenjem ekološki prihvatljivih energenata te ubrzanim razvojem u IT-sektoru.

Komentari na članak

Vezani članci

Bologna stipendije

Prilika za preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij

Objavljen natječaj za studiranje u Kini

Sveučilište Tianjin nudi studentima mogućnost preddiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija u Kini. Prijave traju do 25. lipnja, a studenti mogu birati između tri područja studija: prirodni, tehnički i društveni.

https://pixabay.com/photos/bus-train-subway-inside-seats-731317/

KD Autotrolej

Riječkim studentima ipak će se subvencionirati prijevoz, a objavljen je i datum do kojeg mogu zatražiti povrat novca

Komunalno društvo Autotrolej, odgovorno za prijevoz putnika u Rijeci, donosi važnu vijest studentima. Od 7. siječnja moguća je kupovina mjesečne karte za prijevoz po subvencioniranoj cijeni, a svi koji su kupili kartu po punoj cijeni mogu ostvariti povrat.

Sveučilište u Rijeci

Poduzetničke vještine za početnike

Projekt „Društveno odgovorno poduzetništvo'' za studente u Rijeci

Želja je Sveučilišta da studenti, u interakciji s istaknutim nastavnicima i uspješnim poduzetnicima, na konkretnim primjerima iz prakse dobiju osnovna znanja i vještine kako bi i sami mogli postati poduzetnici.

Gradnja domova

Poboljšanje studentskoga standarda

Gradnja studentskih domova na riječkom kampusu

Na riječkom je kampusu u tijeku gradnja studentskih domova koji bi trebali biti gotovi do srpnja ove godine. Gradnju dijelom financira Grad Rijeka, a dijelom je financiraju Europski fondovi, i to čak u iznosu od 178 milijuna kuna.

uniri

Prilika za studente Sveučilišta u Rijeci

Natječaj za dodjelu rektorovih nagrada u Rijeci

Rektor Sveučilišta u Rijeci dodjeluje nagrade studentima koji su se istaknuli u područjima volontiranja i aktivnog rada u studentskim organizacijama.