Festival znanosti

Upoznajte svoj mozak u varaždinskom znanstvenom kafiću

Mozak

Kavana „Grofica Marica“ na Korzu ugostit će, u organizaciji FOI-ja, svjetski poznatog znanstvenika dr. Franka Burneta koji će održati predavanje o mozgu i njegovoj anatomiji.

Fakultet organizacije i informatike poziva vas u petak, 22. travnja, u 17 sati u kavanu Grofica Marica na adresi Trg Kralja Tomislava 2, na predavanje dr. Franka Burneta, uglednog komunikologa, osnivača Science Communication Unita sa Sveučilišta The West of England u Bristolu te prvog profesora znanstvene komunikacije u Velikoj Britaniji.

Tom prilikom FOI svečano obilježava petnaestu godišnjicu održavanja znanstvenih kafića pod nazivom SciBAr, događaja na kojima znanstvenici izlaze iz svojih laboratorija, kabineta i predavaonica te kroz format razgovora s publikom u kafićima približavaju znanstvene teme publici na zabavniji način. Upravo je dr. Frank Burnet ideju SciBAra 2001. godine prenio na FOI.

Ovom prilikom održat će predavanje naziva The Brain: Both Its Anatomy and Its Chemistry. Iako svi mi mozak koristimo neprekidno te neki pojedinci čak idu toliko daleko da tvrde da mi i jesmo naši mozgovi, postavlja se pitanje hoćemo li ikada do kraja upoznati svoj mozak? Iako nam moderna znanost i nove tehnologije omogućavaju sve bolje razumijevanje rada mozga, još uvijek u tom znanju postoje velike praznine.

Kako je organ, koji je toliko malen da stane u naše dlanove i istovremeno želatinast na dodir, istovremeno toliko iznimno fleksibilan i moćan u obradi podataka? Dr. Burnet održat će interaktivnu prezentaciju koja, između ostalog, uključuje gumene bombone, košaru za rublje i uže te ilustrira ono što o mozgu znamo i prije nego što se upoznamo s rezultatima najnovijih istraživanja. Ovo je događaj na kojemu ćete koristiti svoj mozak!

Komentari na članak

Vezani članci

Nicolo Sertorio

Fotografija u svijetu društvenih medija

Sertorio prenosi svoja iskustva u kreiranju fotografske scene

Sveučilišni centar Koprivnica ugostit će poznatog kalifornijskog fotografa. Kroz predstavljanje autorskih fotografija i zanimljivo predavanje, Sertorio će studentima prenijeti svoja bogata iskustva.

Održan Instameet 2

Okupljanje instagramera, blogera i youtubera

Prvi međunarodni Instameet u jesenskim tonovima Trakošćana

– Instameet u Trakošćanu i Varaždinu pravi je dokaz da su granice samo u našim glavama i da možeš postići nešto izuzetno kad razmjenjuješ ideje i povezuješ se s drugim ljudima. – istaknuo je slovenski fotograf i instagramer Jaka Ivančić.

Svemir, zvijezde; izvor: https://pixabay.com/en/milky-way-starry-sky-night-sky-star-2695569/

Predavanja o astronomiji i posjet zvjezdarnici

Upoznajte svemir i pogledajte nebo iz središta Zagreba

Drugi Zoom u znanost studentske udruge PROBION baca pogled u svemir uz vodstvo stručnjaka iz područja astronomije, astrofizike i eksperimentalne fizike. Predavanja i interaktivna radionica u zvjezdarnici održavaju se 18. i 19. siječnja 2018.

N

Priče iz svemira

Studenti FESB-a imat će priliku slušati o misiji na Marsu i inženjerskom iskustvu u timu NASA-e

Na predavanju InSight misija na Mars: izazovi i dostignuća 18. lipnja na FESB-u u Splitu dr. sc. Davor Mance sa švicarskog Instituta za geofiziku govorit će o najnovijim otkrićima na Marsu.

Ivan Šarić

Predavanje na EFZG-u

Ivan Šarić zatvara najposjećeniju sezonu projekta „Uhvati me za riječ”

Ivana Šarića možete uhvatiti za riječ ovog četvrtka, 3. svibnja, u 19. sati, kada će održati predavanje u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.