Festival znanosti

Upoznajte svoj mozak u varaždinskom znanstvenom kafiću

Mozak

Kavana „Grofica Marica“ na Korzu ugostit će, u organizaciji FOI-ja, svjetski poznatog znanstvenika dr. Franka Burneta koji će održati predavanje o mozgu i njegovoj anatomiji.

Fakultet organizacije i informatike poziva vas u petak, 22. travnja, u 17 sati u kavanu Grofica Marica na adresi Trg Kralja Tomislava 2, na predavanje dr. Franka Burneta, uglednog komunikologa, osnivača Science Communication Unita sa Sveučilišta The West of England u Bristolu te prvog profesora znanstvene komunikacije u Velikoj Britaniji.

Tom prilikom FOI svečano obilježava petnaestu godišnjicu održavanja znanstvenih kafića pod nazivom SciBAr, događaja na kojima znanstvenici izlaze iz svojih laboratorija, kabineta i predavaonica te kroz format razgovora s publikom u kafićima približavaju znanstvene teme publici na zabavniji način. Upravo je dr. Frank Burnet ideju SciBAra 2001. godine prenio na FOI.

Ovom prilikom održat će predavanje naziva The Brain: Both Its Anatomy and Its Chemistry. Iako svi mi mozak koristimo neprekidno te neki pojedinci čak idu toliko daleko da tvrde da mi i jesmo naši mozgovi, postavlja se pitanje hoćemo li ikada do kraja upoznati svoj mozak? Iako nam moderna znanost i nove tehnologije omogućavaju sve bolje razumijevanje rada mozga, još uvijek u tom znanju postoje velike praznine.

Kako je organ, koji je toliko malen da stane u naše dlanove i istovremeno želatinast na dodir, istovremeno toliko iznimno fleksibilan i moćan u obradi podataka? Dr. Burnet održat će interaktivnu prezentaciju koja, između ostalog, uključuje gumene bombone, košaru za rublje i uže te ilustrira ono što o mozgu znamo i prije nego što se upoznamo s rezultatima najnovijih istraživanja. Ovo je događaj na kojemu ćete koristiti svoj mozak!

Komentari na članak

Vezani članci

Najava projekta

ISUM-ov projekt

„Mali pokretači promjena“: Predavanja o govoru mržnje za roditelje

Namjera je Instituta radionicama podići svijest roditelja o postojanju digitalnih prijetnji i metoda nošenja s njima.

Sveučilišni kampus

„Freelancing – sadašnjost, budućnost ili oboje?”

Prepreke i prednosti „freelancinga” kao tema petog „Dana karijera” u Dubrovniku

Ovogodišnja tema „Dana karijera” jest „Freelancing – sadašnjost, budućnost ili oboje?”, a program je osmišljen na način da se odvija nekoliko panel-diskusija, predavanja i radionica na kojima će sudionici – poduzetnici, predstavnici tvrtki i alumni – govoriti o bitnim aspektima „freelancinga” u digitalno doba.

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/11/07/08/49/hand-1030565__340.jpg

Umjetničko-znanstveni projekt

Uspješna suradnja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje

U umjetničko-znanstveni projekt „Glazba sfera – Musica mundana”, koji organizira Muzička akademija, pridružile su se i druge sastavnice zagrebačkog sveučilišta. Zahvaljujući njima posjetitelje od 9. do 14. travnja očekuju predavanja o planetu Zemlji, Sunčevom sustavu i ekologiji te vrlo zanimljiv multimedijalan događaj.

DNA

Neurologija

Novo znanstveno otkriće moglo bi u budućnosti pomoći u brisanju sjećanja

Istraživanje bi moglo jednog dana pomoći otklanjanju neželjenih sjećanja kod ljudi, na primjer kod onih s posttraumatskim stresnim poremećajem.

Što je aktivizam donio beskućnicima, saznajte u Info zoni

"Mala škola sociologije"

Što je aktivizam donio beskućnicima, saznajte u Info zoni

U utorak se održava novo predavanje ciklusa "Mala škola sociologije" u splitskoj Info zoni. Ovog puta tema su beskućnici i aktivizam.