Sveučilište u Zagrebu

Uoči izbora za rektora okupljeni pred Rektoratom poručili – „Sveučilište mora bolje“

Rektorat pročelje

– Danas smo se okupili da pokažemo da sveučilišna autonomija ne znači zatvaranje vrata javnosti, profesorima, a pogotovo ne studentima. Mi smo Sveučilište i Sveučilište mora bolje. – poručili su organizatori.

Unatoč cjelodnevnom padanju snijega i temperaturama koje se kreću oko nule, građani su se danas, ispunivši Trg Republike Hrvatske, okupili pred Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu kako bi podsjetili na zbivanja na Sveučilištu u Zagrebu tijekom protekle četiri godine i poručili – Sveučilište mora bolje.

Ponukani izborima za rektora Sveučilišta u Zagrebu i činjenicom da u njima pravo glasa imaju jedino senatori, Sveučilišna platforma pod parolom Sveučilište mora bolje okupila je sve građane koji smatraju da Sveučilište u Zagrebu treba krenuti u smjeru suprotnom od trenutnoga. Mnogi smatraju kako je Sveučilištu u Zagrebu u posljednje četiri godine, odnosno tijekom mandata rektora Borasa, ugled srozan, što je rezultat, kako navode prosvjednici, opresije nad studentima, nelegalnog postavljanja poslušnika u tijela odlučivanja na Sveučilištu, netransparentnog trošenja javnog novca na tužbe, dodjeljivanja financijskih sredstava podobnima, ucjenjivanja radnim mjestima i brojnih drugih postupaka trenutnoga rektora.

– Premda je Sveučilište u Zagrebu javno financirano, pravo glasa ima tek šačica senatora. Danas smo se okupili da pokažemo da sveučilišna autonomija ne znači zatvaranje vrata javnosti, profesorima, a pogotovo ne studentima. Mi smo Sveučilište i Sveučilište mora bolje. – poručili su organizatori.

Onima koji su danas izašli pred Rektorat najviše smetaju korupcija i klijentelizam, što je potvrdila i jedna od sudionica prosvjeda, studentica filozofije na Filozofskom fakultetu, koja, kao i ostali, poziva senatore da ne guraju glavu u pijesak:

– Protiv sam klijentelizma i nepotizma. Rektor i sveučilište trebali bi biti za studente, a ne protiv njih. Situacija na Sveučilištu trebala bi se promijeniti, a to se neće dogoditi dok je Boras na čelu. Na senatore apeliram da glasuju po savjesti. –

Podršku prosvjedu u danima koji su mu prethodili iskazali su brojni uglednici, sudionici javnog, akademskog i kulturnog života, a među njima posebno se istaknuo bivši rektor Aleksa Bjeliš emotivnom porukom studentima:

– Sve to što protječe pred našim očima ne treba nas ljutiti, već nas treba dovesti do motivacijskih pitanja. Doista, kako smo došli do stanja u kojem nekadašnji rektor pozdravlja vaš poziv?

Moja je podrška samo odraz godina koje smo zajedno iskusili; godine bojazni i strepnje, godine nevjerice i zabrinutosti, godine koja je donijela tugu i osjećaj bespomoćnosti. Konačno, došla je 2017. u kojoj nas je jedna mlada kolegica s pravom podsjetila kako prolazimo kroz stanje srama, da bismo zatim ubrzano stigli do mučnine zbog nestvarnog i iracionalnog postignuća kojim se na sudišta počelo slati najmlađe među nama zbog riječi koje su izgovorili ili napisali. Mučnina zbog onih koji šute i prijavljuju, i još više zbog onih koji ne prijavljuju, ali šute. –

Podsjetimo, izbori za rektora održat će se sutra u podne, a kandidati su sadašnji rektor prof. dr. sc. Damir Boras te prof. dr. sc. Damir Bakić.

Komentari na članak

Vezani članci

Pravni fakultet/Sveučilište

Sveučilište u Zagrebu

Na sjednici zatvorenoj za javnost kandidati za rektora predstavili programe rada

Sjednica Senata zagrebačkog Sveučilišta na kojoj su kandidati za rektora predstavljali svoje programe ostala je zatvorena za javnost, a novinarima je ulaz u rektorat priječilo osoblje Sveučilišta.

Novi paviljoni na Savi

Razgovor s predstavnicima Studentskog zbora

„Studentski centar želi na studentima zaraditi 20 milijuna kuna”

Postoji ozbiljna opasnost da studentski domovi izgube smisao. Ako cijene ostanu ovako visoke, oni će postati jednako skupi kao i stanovi.

Sveučilište u Zagrebu

Nagrada za studentska znanstvena i umjetnička ostvarenja

Sveučilište u Zagrebu raspisalo natječaj za dodjelu Rektorove nagrade 2014/15.

Zagrebačko Sveučilište raspisalo je natječaj za dodjelu Rektorove nagrade u akademskoj godini 2014./15.

Pravni fakultet/Sveučilište

Sveučilište u Zagrebu

Senat potvrdio nove prorektore Sveučilišta u Zagrebu

Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je na svojoj sjednici nove prorektore Sveučilišta u Zagrebu.

mENZA 1

Zeleni paviljon

Menza u prirodi, daleko od zagrebačkog smoga – san ili java?

Na realizaciji projekta sudjeluju Šumarski fakultet, Agronomski fakultet, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Sveučilište u Zagrebu sa Studentskim centrom kao važnim čimbenikom. O kakvom projektu se radi, provjerite u članku!