LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Dubrovniku

UNIDU nakon osam godina ima novog rektora, Stojčić premoćno odnio većinu glasova

Prof. dr. sc. Nebojša Stojčić imenovan je novim rektorom Sveučilišta u Dubrovniku, a svoj mandat preuzima krajem rujna. Očekuje se da će nastaviti uspješno vođenje Sveučilišta s obzirom na svoj dosadašnji doprinos istraživanju i znanosti.

Prof. dr. sc. Nebojša Stojčić imenovan je novim rektorom Sveučilišta u Dubrovniku, a svoj mandat preuzima krajem rujna. Očekuje se da će nastaviti uspješno vođenje Sveučilišta s obzirom na svoj dosadašnji doprinos istraživanju i znanosti.

Prof. dr. sc. Nebojša Stojčić imenovan je novim rektorom Sveučilišta u Dubrovniku, dobivši sedamnaest glasova, u odnosu na svog protukandidata Martina Lazara koji je dobio tri glasa na 203. održanoj sjednici Senata Sveučilišta u Dubrovniku, piše Dubrovački dnevnik.
 

Stojčić je izabran za mandatno razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2028. godine, odnosno, stupa na poziciju kada aktualnom rektoru Nikši Burumu istekne četverogodišnji mandat. Burum je rektor posljednjih osam godina, a za novi mandat se nije mogao kandidirati jer je određen maksimum od najviše dva mandata.


Sveučilište Dubrovnik više puta rangirano kao prvo na međunarodnim ljestvicama
 

Prof. dr. sc. Nebojša Stojčić inače je redovni profesor na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku sa zavidnim obrazovanjem, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Do sada je dva puta izabran za pročelnika Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, a od 2017. godine je i prorektor za poslovanje Sveučilišta, stoji na stranici sveučilišta.

Tijekom njegovog mandata Sveučilište u Dubrovniku više je puta rangirano kao prvo na međunarodnim ljestvicama akademske izvrsnosti u Republici Hrvatskoj, posebice po pitanju financijske održivosti. Također je i koordinator uspostave prvih dvojnih diploma iz ekonomije u Republici Hrvatskoj, u suradnji sa Sveučilištem u Palermu.
 

Profesor Stojčić osnivač je i voditelj poslovno-istraživačkog centra CREDO Sveučilišta u Dubrovniku koji je privukao brojne znanstvene i stručne projekte te pridonio financijskom uspjehu Sveučilišta. Njegova istraživanja su široko priznata, a objavljivana su u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima. Stojčić je i potpredsjednik Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te dobitnik niza priznanja Sveučilišta u Dubrovniku za najvišu znanstvenu produktivnost, citiranost i doprinos popularizaciji znanosti.


Novi rektor naglašava važnost digitalizacije
 

Uz prijavu kandidature Stojčić, kao i njegov protukandidat, priložili su program rada za mandatno razdoblje. U nastavku izdvajamo neke od strategija iz programa budućeg rektora koje su dio njegovog plana za daljnji razvoj Sveučilišta.

  • Jedna od ključnih točaka programa je osiguranje savjetodavne podrške donositeljima odluka kroz različita tijela, što uključuje Odbor za praćenje provedbe strategije razvoja, Odbor za statutarna i pravna pitanja te Odbor za financijsko poslovanje. Ova inicijativa ima za cilj unaprijediti transparentnost i učinkovitost upravljanja Sveučilištem.
  • Nadalje, rektor naglašava važnost digitalizacije kao ključnog faktora za daljnji napredak. Planira se nadogradnja sustava Lapis kako bi postao centralni alat za upravljanje resursima Sveučilišta, što će rezultirati optimizacijom poslovnih procesa i smanjenjem administrativnog opterećenja.
  • Jedan od prioriteta je i diversifikacija izvora financiranja kako bi se osigurala stabilnost poslovanja. Osim nacionalnih i međunarodnih projekata, planira se pružanje usluga lokalnoj i regionalnoj samoupravi te poslovnoj zajednici.
  • Osim toga, Sveučilište će se fokusirati na unaprjeđenje kvalitete nastave i iskustva studenata kroz ulaganje u razvoj kompetencija nastavnog osoblja te modernizaciju i razvoj studijskih programa koji su konkurentni na međunarodnoj razini. U skladu s tim, planira se i uvođenje online studijskih programa kako bi se proširila dostupnost visokog obrazovanja i internacionalizirali programi Sveučilišta.
  • Sveučilište će nastaviti poticati istraživačke projekte i promovirati umrežavanje s vrhunskim znanstvenicima kako bi ojačalo međunarodnu vidljivost i razmjenu znanja. Uz to, planiraju se inicijative za jačanje veza s lokalnom zajednicom, podrška karijernom razvoju studenata te kontinuirana modernizacija opreme i infrastrukture.
  • Također će se raditi i na pružanju adekvatnih resursa i programa podrške koji će studentima pružiti neophodnu emocionalnu i psihološku pomoć, uključujući savjetovanje, radionice za upravljanje stresom i programe za jačanje mentalnog zdravlja
FOTO: FOTO: FACEBOOK NEBOJŠA STOJČIĆ