LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Splitski studenti još uvijek bez objekta prehrane u centru grada

Umjesto menze dobili kafić – splitski studenti i dalje bez menze?

Splitski studenti, umjesto najavljivane nove menze u centru grada, dobili su novi kafić. Nakon zatvaranja objekta prehrane „Indeks” prije sedam godina, studenti se svakodnevno suočavaju s nedostatkom vremena za topli obrok jer za odlazak na kampus ili Spinut nemaju dovoljno vremena.

Splitski studenti, umjesto najavljivane nove menze u centru grada, dobili su novi kafić. Nakon zatvaranja objekta prehrane „Indeks” prije sedam godina, studenti se svakodnevno suočavaju s nedostatkom vremena za topli obrok jer za odlazak na kampus ili Spinut nemaju dovoljno vremena.

Od studenog 2007. Split kao sveučilišni grad s više od 21 300 studenata ostao je bez treće kantine – one u Svačićevoj ulici u centru grada, poznatoj pod imenom „Indeks“. Iako je otad prošlo više od sedam godina, splitski Studentski centar i MZOS, unatoč obećanjima i optimističnim najavama, još uvijek nisu našli rješenje za probleme prehrane studenata.

U zatvorenom „Indeksu“ hranili su se studenti osam fakulteta, koji su nakon zatvaranja restorana u centru topli obrok morali potražiti u menzama na kampusu ili na Spinutu. Da je SC ipak uložio u standard studenata, pokazala je njihova nova investicija u ugostiteljski objekt, odnosno kafić „Tinel” u sklopu sveučilišnog kampusa. Povodom otvorenja kafića, na nedavno održanoj konferenciji za novinare, splitski ogranak Mladih HSLS-a podsjetio je na svoje rješenje o privatizaciji studentske menze i usklađivanju s Pravilnikom propisanoj proceduri, kako bi uslugu studentske prehrane mogli pružati i privatni restorani.

Predsjednik splitskih mladih liberala, Hrvoje Bašić, naglasio je kako pod novim objektom prehrane ne misle na već spomenuti „Indeks”, koji je zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa zatvoren, nego na novi objekt i rješavanje situacije s problemom prehrane studenata u gradu Splitu: – Pozivam nadležne institucije i tijela da sukladno proceduri raspišu natječaj za privatne restorane, vjerujem da bi se pronašao interes za takvo nešto, jer ako postoji u Dubrovniku, Šibeniku i Zagrebu, zašto ne bi u Splitu? 

Do prijedloga privatizacije studentske prehrane došlo je zbog odgovora iz SC-a koji tvrdi kako je za otvaranje studentske menze potrebno nekoliko milijuna kuna i da nemaju financijskih sredstava. No, skromnih milijun i dvjesta tisuća kuna našlo se za otvorenje novog kafića. Mladi HSLS-a u prosvjednom pismu poručuju:

– Naravno da pozdravljamo svaku investiciju Studentskog centra, pa i ovu koja iznosi „simboličnih” milijun i dvjesta tisuća kuna, ali tek onda kada mnogo važniji problemi studentskog standarda budu riješeni. Mladi HSLS-a su kao pokretači inicijative „ZA menzu u centru” nebrojeno puta govorili o problemu studentske prehrane i nedostatku menzi, no odgovor je uvijek bio isti, između ostalog: manjak financijskih sredstava. No, očito je da novca ima, ali se prema našem mišljenju rasipa, i to krajnje neodgovorno te suprotno listi prioriteta. Ako nema novca za otvaranje novih menzi, ili jednostavno ne znate kako do novca doći, ponovno podsjećamo na naš prijedlog iz zakona o studentskoj prehrani koji jasno propisuje da se bilo koji privatnik može prijaviti na javni natječaj te potpisati ugovor s MZOS-om. U tome vidimo makar privremeno rješenje nedostatka menzi. Ili ćemo i dalje slijepo štititi monopol SC-a, jer od menzi zarade nema, ali se zato na kavama itekako da zaraditi. – zaključili su studenti.

FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU, FOTO: SUS