LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ izabrala novu predsjednicu – Anamariju Bašić

Prenosimo intervju s Anamarijom Bašić, novoizabranom predsjednicom Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon”, o osvrtu na dosadašnji rad i planovima za budućnost.

Prenosimo intervju s Anamarijom Bašić, novoizabranom predsjednicom Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon”, o osvrtu na dosadašnji rad i planovima za budućnost.

Udruga studenata povijesti Toma Arhiđakon" osnovana je 2012. godine na inicijativu nekolicine studentica i studenata povijesti Filozofskog fakulteta u Splitu. U svega dvije godine postojanja, ostvarila je čitav niz projekata s ciljem popularizacije povijesti te upoznavanja javnosti s novijim historiografskim ostvarenjima.

Nedavno je održana izborna skupština na kojoj je za predsjednicu izabrana Anamarija Bašić, studentica pete godine povijesti i hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Prenosimo vam njene osvrte na dosadašnji rad Udruge i planove za budućnost.

Što se tiče dosadašnjih aktivnosti, Udruga je organizirala razne izlete, predavanja, skupove, čak i volontiranje na skupovima. Njihov cilj je uključiti što više kolega nižih godina u rad Udruge, budući da je većina članova pri kraju studija. Smatraju da je postojanje udruge studenata koja aktivno djeluje velika stvar jer ona pruža priliku studentima da se aktiviraju na polju povijesti.

Kako Anamarija kaže, teme izabiru iz različitih povijesnih razdoblja, od antike do naših dana. Nastoje pratiti okrugle obljetnice, koje su pogodne jer su zvučnije i lakše je zainteresirati ljude. Budući da se radi o splitskoj udruzi, pri odabiru teme nastoje spomenuti Dalmaciju i lokalnu povijest usporediti sa svjetskom i nacionalnom.

Trenutno je u pripremi projekt „Regnum Croatorum koji bi trebao obuhvatiti srednjovjekovne lokalitete koji su na neki način vezani za hrvatske knezove i kraljeve. Riječ je o prostoru od Podstrane preko Klisa i Solina do Kaštela, Bijaća i Rižinica pa do Splita. Cilj projekta je popularizacija navedenih lokaliteta. Oni, studenti povijesti, zaduženi su za povijesnu pozadinu i već surađuju sa studentima Ekonomskog fakulteta u Splitu kojima je povjerena turistička promocija, dok mostarski studenti arheologije daju doprinos arheološkim opisom lokaliteta.

Planirana je i suradnja sa studentima povijesti umjetnosti i Umjetničke akademije u Splitu, kao i osnivanje povijesne postrojbe iz toga razdoblja. Ovo bi bio primjer oživljene povijesti koja je temelj danas popularnog arheološkog turizma. Ti bi projekti bili predstavljeni turističkim zajednicama tih lokaliteta, s tim da bi članovi Udruge bili vodiči na tim lokalitetima.

Među realiziranim projektima koji su obilježili dosadašnji rad Udruge, Anamarija ističe volontiranje za Noć Muzeja u splitskim muzejima, obilježavanje 120. godine pobjede narodnjaka u Splitu i obilazak marjanskih crkvica koji je bio iznimno posjećen. Važna je i suradnja s povijesnim postrojbama, na kojoj će se graditi i budući projekti, kao što je već navedeni „Regnum Croaturum”.

Cilj projekata jest popularizacija povijesti, tako da nastoje obavijestiti medije, a oni se uglavnom rado odazovu. Primjerice, obilježavanje smrti kraljice Jelene i krunidbe kralja Zvonimira 8. listopada ove godine popraćeno je televizijskim, radijskim i novinskim izvješćima, a vijest je prenijelo nekoliko internetskih portala.

Osim projekta „Regnum Croatorum”, u planu im je pokretanje časopisa „Pleter” s raznoraznim temama iz povijesti, a koje bi dijelom bile vezane za navedeni projekt. Tu je i obilježavanje stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, kao i obilježavanje 1090. obljetnice I. splitskog crkvenog sabora, ponovno volontiranje za Noć muzeja, kao i u svibnju za Dan muzeja, obilježavanje dvadesetogodišnjice operacije Bljesak te obilježavanje Dana pobjede.

Članovi su međunarodne povijesne organizacije studenata povijesti ISHA-e koja će uskoro njihov status promijeniti u status promatrača. Cilj im je postati aktivna sekcija i organizirati seminar u Splitu. Za to je potrebno pronaći sponzore, za kojima su u potrazi.

Popis institucija s kojima surađuju povećava se iz dana u dan. Ističe se suradnja sa ISHA-om, matičnim Filozofskim fakultetom, splitskim muzejima, knjižnicama, povijesnim udrugama…

Za kraj, Anamarija poručuje budućim članovima:

- Dragi naši budući članovi, priključite se Udruzi studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ – ISHA Split. Garantiramo vam mnogo zanimljivih događanja, izleta, predavanja u kojima ćete moći izložiti vlastite radove pripremajući se na taj način za budući posao. Steći ćete nova poznanstva i neprestano raditi ono što najviše volite, baviti se poviješću.

Više o udruzi možete saznati na linku.

FOTO: PLETER.INFO