LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prilagodba cjenika još nije stupila na snagu

U iščekivanju Godota ili kada će više promjena cjenika u menzama?

U listopadu smo imali priliku svjedočiti udarcu na studentski džep kada je MZOS sprovelo odluku o izmjenama u Pravilniku o studentskoj prehrani. Na sastanku sa studentskim predstavnicima obećane su izmjene koje će stupiti na snagu 1. siječnja. Čekajte, prvog siječnja?!

U listopadu smo imali priliku svjedočiti udarcu na studentski džep kada je MZOS sprovelo odluku o izmjenama u Pravilniku o studentskoj prehrani. Na sastanku sa studentskim predstavnicima obećane su izmjene koje će stupiti na snagu 1. siječnja. Čekajte, prvog siječnja?!

U listopadu smo imali priliku svjedočiti značajnom udarcu na studentski džep kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta sprovelo odluku o izmjenama u Pravilniku o studentskoj prehrani. Iako studentima navedeni postotci sufinanciranja nisu ništa značili, postali su značajni kada su iz dana u dan, svakim novim obrokom, cijene na računima redovito prekoračivale 10 kuna. Studentski restorani su dotada bili vrsta raja u kojemu su studenti, bili oni iz mjesta studiranja ili ne, uspjevali utažiti osnovnu ljudsku potrebu bez plaćanja visokih cijena. Preko noći se taj raj pretvorio u lagani pakao i zgražanje, izazivao je grčeve u licu i bojazan u onom trenu kada se prilazilo gospođama na kasama i čekao ispis računa.

Veoma brzo se mobilizirala studentska javnost potaknuta akcijama naših predaka i njihovoj tendenciji dizanja na noge. Tako se brzo oformila inicijativa ''Studenti nisu smokve'' i organizirala pompozni posljednji pozdrav studentskom standardu. 29. listopada studenti su se okupili ispred spomenika Stjepana Radića i položili lampaše te u tišini se suočili sa problemima koji su im nametnuti.

No, trunak nade se pojavio kada su predstavnici studenata i studentskih centara otvorili dijalog sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i ministrom Jovanovićem. Prvi sastanak je održan u listopadu, kada su se okvirno iznijeli zahtjevanja studenata. Hrvatski studentski zbor je ubrzo proveo anketu kojom se trebalo utvrditi koje namirnice se najčešće koriste među studentima, a u anketi se ostavio prostor i za studentske prijedloge i pitanja za ministra i njegove pomoćnike.

Konačno, predstavnici studenata su se 13. studenog ponovno sastali sa Ministarstvom. Na sastanku je dogovoren dvotjedni obračun prava radi lakšeg planiranja raspodjele sredstava. Dogovorom i rezultatima ankete se iskristaliziralo i sedam najkonzumiranijih jela koji će biti vraćeni na iznos subvencije od 71,24%. Što se točno dogovorilo, možete pročitati i u članku kojim smo popratili ovaj događaj. Ministarstvo je tada obećalo kako će se ove promjene primjeniti od 1. siječnja 2014. godine, a 13. prosinca su otvorili i raspravu o troškovima prehrane studenata.

Dočekali smo Božić, proslavili Novu godinu, no primjenu dogovora i obećanja nismo ugledali na računima. Pokušali smo kontaktirati Ministarstvo, u nadi da će nam oni pojasniti ovu nastalu situaciju, no osim ljubaznih proslijeđivanja na druge telefonske brojeve da bi u konačnici došli do telefonskog broja na koji se nitko ne javlja - nismo saznali ništa.

Situaciju nam je ukratko rasvijetlio predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Mate Damić:

Naravno da ni ja, ni ostali studenti koji se hrane u studentskim restoranima, nismo zadovoljni odugovlačenjem, a iz MZOS-a je odgovor taj da zbog zakonske procedure (prihvaćanje izmjene pravilnika, objava u NN, rok za javnu raspravu...) cijene nisu mogle biti korigirane ranije. Ministarstvo se ispričava te su najavili da će cijene biti izmijenjene 1. veljače.

Plavi orkestar je pjevao od rođendana do rođendana, a mi ćemo pjevati od mjeseca do mjeseca i živjeti u nadanju da će u veljači ipak doći do promjene. U svakom slučaju, poručujemo ljudima u vezama da se ne naljute ako ne dobiju poklon za Valentinovo - pričekajte dok Ministarstvo ne rastereti studentske novčanike. S obzirom da je u članku 9. o Pravilniku o uvjetima i načinima ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata navedeno kako će ''Počevši od kalendarske godine 2015., Ministarstvo će za svaku kalendarsku godinu donositi posebnu odluku o obračunskim cijenama'', imat ćemo još prilike za zgražanje.

FOTO: GOOGLE