Studentska bitka

Tvrtka tužila studenta zbog izjave o njezinu radu u priopćenju medijima

Tužba

22-godišnjeg studenta strojarstva Matiju Sučića tvrtka Univerzal tužila je za sramoćenje, a razlog tužbe je Sučićevo priopćenje medijima nakon tribine „Ekološki pristup gospodarenju otpadom”.

Sloboda govora i demokratsko društvo ponovno su u Hrvatskoj stavljeni pod upitnik, a ovoga puta ova problematika dotakla se i studenata. Naime, 22-godišnjeg studenta strojarstva Matiju Sučića tvrtka Univerzal tužila je za sramoćenje, a razlog tužbe je Sučićevo priopćenje medijima nakon tribine Ekološki pristup gospodarenju otpadom u kojemu je izjavio: – Energana Univerzala polako, ali sigurno truje sadašnje i buduće generacije.

Spomenutu tribinu organizirali su varaždinski i zagrebački Krizni eko stožeri, a temu o gospodarenju opadom i spaljivanju smeća vodio je prof. dr. Stanko Uršić.

Sučić se, prije održane tribine i odaslanog priopćenja, informirao o tvrtci Univerzal i naglasio kako ju je spomenuo jer ona jedina na varaždinskom području: – suspaljuje otpad, smeće i biomasu koja im je primarna. Odvjetnica Univerzala studenta je za takav čin optužila zbog političke pripadnosti i opredijeljenosti. Sučić je poručio kako nije imao namjeru naškoditi časti i ugledu Univerzala, niti mu je to bio cilj.

– Prvo, kao student, držim da su istina, poštenje i načela moja ljudska i akademska obveza i ne mogu prihvatiti niti zastupati ništa drugo. Drugo,stalo mi je do općeg dobra i javnog interesa, i kao angažirani pojedinac nisam spreman govoriti ništa drugo osim istine i nisam spreman šutjeti i postupati mimo savjesti. Treće, u javnim nastupima polazio sam od znanstvene istine i provjerenih činjenica, tako i u ovom slučaju. Pritom sam uzimao u obzir i stajališta uglednih sveučilišnih profesora (i to se očekuje od studenta) i činjenicu da su i njihova stajališta provjerljiva; postoji naime ogromna znanstvena literatura o zdravstvenim i okolišnim štetama kod spaljivanja smeća. Prof.dr.sc. Uršić je o tome već svjedočio, a prof.dr.sc. Slaven Dobrović s mojeg fakulteta također je spreman svjedočiti o dotičnom predmetu u istom smislu ako bi uopće bilo potrebno. Dakle, ozbiljno sam se informirao, zatim sam postupio po savjesti. Naglašavam, uopće me ne zanima niti sam na bilo kakav način aludirao na osobu tužitelja jer se ovdje ne radi o tome već o javnom interesu i općem dobru; zdravlje građana jedno je i drugo. Četvrto, i Europski sud za ljudska prava stavlja istinu iznad osobnog interesa, u ovom slučaju neke zamišljene povrede ugleda. Peto, moje je neotuđivo ljudsko pravo sloboda izražavanja mišljenja, pogotovo u stvarima koje nisu pitanje osobnih interesa već općega dobra. Stoga, ni u kom slučaju ne mislim da je prihvatljiva teza o nečem osobnom, pogotovo jer je moje mišljenje oslonjeno na znanstvene i provjerljive činjenice i savjesnost postupanja. – stoji u Sučićevu uvodu sa suda.

 

Suđenje se odvilo na varaždinskom Općinskom sudu, no postupak je odgođen za ožujak, budući da je odvjetnica Univerzala zatražila dopunu dokaznog materijala i zatražila promjenu pravne oznake djela iz sramoćenja u teško sramoćenje.

Komentari na članak

Vezani članci

Suđenje Miloševiću, Haag

Na današnji dan

Započelo suđenje Slobodanu Miloševiću za ratne zločine

Na današnji dan, 12. veljače 2002. godine, u Den Haagu, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije - za ratne zločine na Kosovu i u Hrvatskoj te genocid u Bosni i Hercegovini, započelo je suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Mozak

Festival znanosti

Upoznajte svoj mozak u varaždinskom znanstvenom kafiću

Kavana „Grofica Marica“ na Korzu ugostit će, u organizaciji FOI-ja, svjetski poznatog znanstvenika dr. Franka Burneta koji će održati predavanje o mozgu i njegovoj anatomiji.

FOI upisi 2016.

Gužva u Varaždinu

Počeli upisi na Fakultet organizacije i informatike

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje. pravo upisa u studijske programe FOI-ja ostvarilo je znatno više studenata od predviđene kvote.

nasilje nad ženama

Tribina studenata ERF-a

Kako je veza bez nasilja isto što i riba bez bicikla, otkrit će posjetitelji Stabla znanja

Studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta organiziraju tribinu na kojoj će o nasilju u partnerskim odnosima progovoriti predstavnice Doma Duga, Ženske sobe i Zagreb Pridea.

Vrećica

Ekološka osviještenost

Petnaest sitnica kojima i vi možete doprinijeti očuvanju okoliša

Kućni budžet možete povećati već ovaj mjesec ako pripazite na samo nekoliko sitnica. Ujedno možete dati svoj doprinos očuvanju okoliša.