Komentari na Facebooku ih skupo koštali

Tri studentice suspendirane zbog komentiranja rada referade

FOTO: Google maps/street view

 Tri studentice Zagrebačkog Ekonomskog fakulteta suspendirane su zbog komentiranja rada referade tog fakulteta na Facebooku.

Tri studentice Zagrebačkog Ekonomskog fakulteta komentirale su na stranicama Facebook grupe  fakulteta rad svoje studentske referade.

Ništa novoga, rekli biste. Žalopojke o referadama standardni su dio studentskog života, bez obzira na kojem fakultetu studirali.

Sami komentari bili su odgovor na komentar koji je 9. rujna postavio korisnik s lažnim profilom i čiji je identitet i dalje nepoznat.

Iako je komentar kojega su one dalje komentirale bio iznimno vulgaran, komentari samih studentica ne sadržavaju nikakve uvrede. 

Ipak, privukli su pozornost voditelja prozvane referade, Roberta Fišića, koji je protiv njih pokrenuo disciplinski postupak pred Stegovnim povjerenstvom. Postupak je rezultirao njihovom suspenzijom.

Screen grab komentara
  

– Studentice koje su kažnjene nikada nisu vidjele niti dobile prijedlog za pokretanje stegovnog postupka, niti im je Stegovno povjerenstvo u službenom pozivu na obranu navelo za što ih se tereti. Jedina naznaka bio je poziv u referadu gdje im je voditelj Fišić dao isprintane komentare iz Facebook grupe. Rekao im je pred svjedokinjom Jasminom Trinajstić da će pokrenuti stegovni postupak jer je njima dosta da se blate djelatnici u referadi. – izjavio je za portal Srednja.hr savjetnik u uredu studentskog pravobranitelja, Ivan Tomljenović.

Studentice su bile u mogućunosti braniti se pisanim putem, što su dvije od njih i učinile. Treća studentica odlučila se braniti usmeno pred samim Stegovnim povjerenstvom, što je i učinila 19. studenog. Kako kaže Tomljenović, Povjerenstvo je nakon toga bilo obvezno pozvati sve tri studentice na raspravu, no to nisu učinili. Time su prekšili Pravilnik o stegovnoj odgovornosti na kojega se sami pozivaju.

Povjerenstvo je  odlučilo izreći kazne za sve tri djevojke istoga dana kada se jedna od studentica usmeno branila. Kazne su bile opomene pred isključenje i suspenzije u trajanju od tri, šest i dvanaest mjeseci. Kaznu su djevojke saznale tek kada su dobile službenu obavijest na kućnu adresu.

Bitno je napomenti da studentici koja je dobila najtežu kaznu, 12 mjeseci zabrane polaganja ispita, ta kazna onemogućuje završavanje studija. Ona studira već dulje vrijeme i ostala su joj dva ispita za položiti. Fakultet joj je odredio rok za završetak studija do 30. rujna 2015., a suspenzija znači nemogućnost polaganja ispita, a time i diplomiranja u tom roku.

Odluka o suspenziji
 

Ovakav potez Uprave Ekonomskog fakulteta izazvao je revolt javnosti. Poznati poduzetnik Saša Cvetojević ponudio je studenticama svoju potporu, pa čak i pomoć pri plaćanju odvjetnika.

Screengrab statusa
 

Fakultet se oglasio priopćenjem koje je u cijelosti prenio Index.hr

– Kao prvo, želimo iskazati žaljenje što je došlo do ovakve situacije, no ne možemo ignorirati kada se kroz društvene mreže narušava dignitet ljudi u bilo kojoj organizacijskoj jedinici Fakulteta te reputacija samog Fakulteta. Želimo naglasiti da je Uprava Ekonomskog fakulteta Zagreb, na čelu s dekanom prof. dr. sc. Lajošem Žagerom, oduvijek davala podršku i imala razumijevanja za studente, koji su i razlog što postojimo i što nije samo puka izjava već i dio naše organizacijske kulture. Također, naglašavamo da je Stegovno povjerenstvo za studente na Ekonomskom fakultetu autonomno i neovisno tijelo koje je sastavljeno od profesora i studenata. To tijelo djeluje sukladno odredbama Pravilnika o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Pravilnika o studiranju na  preddiplomskim i diplomskim studijima Ekonomskog fakulteta te Pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata. U navedenim pravilnicima konkretno su propisana prava i dužnosti studenata kao i mjere ili kazne ukoliko se iste prekrše. Prema spomenutom Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata (čl.5., st.3., t.5.) Povjerenstvo je zaključilo kako je ponašanje navedenih studentica teža stegovna povreda, odnosno da je riječ o gruboj povredi uljudnog ponašanja i pristojnosti učinjenoj prema nastavnicima, suradnicima i drugim djelatnicima Fakulteta ili Sveučilišta. U skladu s odredbama istog Pravilnika, čl. 26., student i podnositelj zahtjeva za pokretanje postupka može podnijeti prigovor Fakultetskom vijeću u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke, a za što su i podnesena dva prigovora. Dakle, postupak je još uvijek u tijeku. 

S poštovanjem,

Ivana Obad 
Suradnica za odnose s javnošću.

Komentari na članak

Vezani članci

Filozofski fakultet

Nove nevolje na Filozofskom fakultetu

Studenti FFZG-a bore se protiv seksualnog uznemiravanja na fakultetu

Novooformljeni Studentski zbor FF-a krenuo je u borbu protiv seksualnog uznemiravanja na fakultetu. Mole sve studentice koje su doživjele neugodna iskustva da to prijave studentskoj pravobraniteljici.

Izložba završnih radova studentica Umjetničke akademije u Splitu

Obilježavanje jedanaeste Noći muzeja

Izložba završnih radova studentica Umjetničke akademije u Splitu

Noć muzeja obilježava se i u splitskoj Info zoni. Svoje radove i njihov proces nastanka, predstavit će pet studentica Odsjeka za likovnu kulturu i likovnu umjetnost.

eGrađani

Preko sustava eGrađani

Nema više čekanja u referadi - potvrda o statusu studenta uskoro dostupna online!

Potvrda o statusu studenta, koja se traži za sve natječaje za stipendiranje, studentski posao, reguliranje statusa u HZZO-u i mnogim drugim situacijama, do kraja godine bit će dostupna online, i to preko sustava eGrađani.

Pravni fakultet u Osijeku

Korupcija na osječkom Pravnom fakultetu

Optužnice iz afere Indeks povrdio zagrebački Županijski sud

Umirovljenom profesoru osječkoga "Prava", Srećku Jeliniću, i još osmorici optuženih u aferi "Indeks" danas su na Županijskom sudu u Zagrebu potvrđene optužnice za kupoprodaju ispita.

Istraživanje o seksualnom napastovanju

Istraživanje studenata ERF-a

90% studentica doživjelo je seksualno uznemiravanje, a ono se i dalje smatra trivijalnim i nevažnim

U istraživanju su sudjelovali studenti Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj.