Tradicionalno znanstveno-sportsko natjecanje

Tigrovi krenuli u borbu za peti naslov na Tehnologijadi

Sport

Od 2. do 8. svibnja u Rovinju se održava jubilarna Tehnologijada. Ovog je puta organizira sisački Metalurški fakultet.

Ove godine, od 2. do 8. svibnja u Rovinju, održava se sad već jubilarna 20. Tehnologijada, u organizaciji Metalurškog fakulteta iz Siska. Tehnologijada je tradicionalno znanstveno-sportsko natjecanje studenata tehnoloških fakulteta Hrvatske i Slovenije, uz gostovanje studenata s inozemnih sveučilišta, čija tradicija seže u davne pedesete godine prošlog stoljeća.

Prvi organizirani sportski događaj odvijao se u proljeće 1956. na Interfakultetskoj konferenciji studenata u Zagrebu. U organizaciji Društva za fizičku kulturu Branimir Semelić, 1960. bilježi se prvi sportski susret Tehnološkog fakulteta u Zagrebu uz sudjelovanje srodnih fakulteta iz cijele tadašnje Jugoslavije. Ova prva Tehnologijada kasnije se razvija u saveznu Tehnologijadu na kojoj sudjeluju svi tehnološko-metalurški fakulteti na ovom području.

U organizaciji Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba, 1997. održala se prva Hrvatska tehnologijada. Sportsko-znanstveni susret održao se u Rovinju od 15. do 18. svibnja, a uz studente Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije sudjelovali su i studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba te Kemijsko-tehnološkog fakulteta iz Splita.

Interes za sudjelovanjem s godinama postaje sve veći pa se nakon 1997. ovoj manifestaciji priključuju i Metalurški fakultet iz Siska, Tekstilno-tehnološki fakultet iz Zagreba i Grafički fakultet iz Zagreba. godine 2010. sportskom se i znanstvenom dijelu natjecanja pridružuju i studenti Sveučilišta u Ljubljani, Fakulteta za kemiju i kemijsku tehnologiju (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo).

Danas se u okviru Tehnologijade održavaju natjecanja u sljedećim disciplinama: šah, mali nogomet, odbojka, plivanje, košarka, trčanje i stolni tenis. Uz sportske discipline svakako treba istaknuti i znanstveni dio ove manifestacije. Studenti kratkim priopćenjima usmeno elaboriraju svoj znanstveni rad. Povjerenstvo za ocjenjivanje sastoji se od predstavnika svakog fakulteta sudionika.

Studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, poznatiji kao Tigrovi, kreću ove godine po svoj peti naslov zaredom, što je u dosadašnjoj povijesti definitivno najduži niz. Sudionici se tijekom cijele godine marljivo spremaju za borbu do pobjede, ali im je ipak svima najbitnije druženje i povezivanje sa studentima srodnih fakulteta.

Komentari na članak

Vezani članci

Lopta na obruču

Završnica u Rovinju

Košarkašice četiriju hrvatskih sveučilišta spremaju se za finale „UniSporta"

Na poluzavršnici u ženskoj košarci mjesto za završnicu u Rovinju izborile su ekipe četiriju sveučilišta. „UniSport Finals" održava se od 27. do 30. svibnja ove godine.

UNIDU Dan sporta

U organizaciji dubrovačkog sveučilišta

Četvrti Studentski dan sporta u Dubrovniku

Na dubrovačkom će se Stradunu ove subote održati Studentski dan sporta. U velikom broju raznih sportova sudjelovat će osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti.

Tim "A je to"

Studentsko natjecanje

Završnicu „Smartupa” obilježile sjajno izbrušene ideje, tim s FER-a odnio pobjedu

Pobjedu na ovogodišnjem „Smartupu” odnijela je ekipa A je to s Fakulteta elektotehnike i računarstva te ekonomije koju čine Luka Posilović, Karlo Siladi, Marin Parmać, Dorjan Ljubenko i Matea Vlašić. Pobjedom su osvojili novčanu nagradu od 8000 kuna te plasman na „Startup University Competition” na razini Hrvatske.

Rukometna lopta

U drugom kolu Lige prvaka ukrajinski Motor Zaporožje upisao je minimalnu pobjedu

Rukometaši Zagreba vraćaju se praznih ruku iz Ukrajine

Zagrebaši se nakon čvrste i velike borbe iz Ukrajine ipak vraćaju bez bodova. Motor Zaporožje upisalo je 2 boda pobjedom 31:30.

Wings for Life World Run

Utrka koju svatko može završiti

Sudjelujte u globalnoj utrci "Wings for Life World Run"

Globalna utrka "Wings for Life World Run" održava se na deset lokacija diljem svijeta. U Hrvatskoj, utrka kreće s Foruma u Zadru, a svi koji žele sudjelovati, moraju se prijaviti do 25. travnja.