LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UMIROVLJENICI ZAJEDNO

SZZG podržao platformu „Umirovljenici zajedno“: „Mnogi visokoobrazovani građani nemaju dovoljno radnog staža“

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu odlučio je pružiti podršku platformi, a evo i zašto.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu odlučio je pružiti podršku platformi, a evo i zašto.

Po završetku srednjoškolskog obrazovanja dio maturanata odluči upisati fakultet, dok drugi dio odmah kreće u potragu za poslom i prikupljanjem radnog staža. To ne znači da studenti tijekom svog fakultetskog obrazovanja ne rade ništa osim učenja, daleko od toga, postoji niz studentskih poslova koje studenti obavljaju tijekom studiranja.

Nepovoljna pozicija za visokoobrazovane građane


No, rad na studentski ugovor ne ulazi u radni staž, što stavlja visokoobrazovane građane u nepovoljnu poziciju. Taj problem napokon je prepoznat te se radi na njegovom rješenju. 
 

VEZANO: Umirovljenici zahtijevaju ubrajanje godina redovnog studiranja u radni staž!



Ruke starije žene, FOTO: Pixabay, Ilustracija
 

Prijedlozi rješenja


Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu odlučio je podržati platformu „Umirovljenici zajedno“ i prijedlog da se studentski rad uvrsti u radni staž prilikom umirovljenja kao i mogućnost dokupa radnog staža u trajanju zakonskog roka studiranja prilikom odlaska u mirovinu. 
 

„Smatramo da trenutni zakonodavni okvir nije zadovoljavajuće postavljen te mnogi visokoobrazovani građani nemaju dovoljno radnog staža da bi ostvarili pravo na punu starosnu mirovinu kada navrše 65 godina života, iako su radili za vrijeme studiranja i uplaćivali određeni iznos u mirovinski fond.“ – poručili su iz SZZG-a putem društvenih mreža.


Dio članica Europske unije već ima sličnu praksu, a Koalicija umirovljenika (Umirovljenici zajedno: SU, BUZ, DSU) još je u srpnju prošle godine od Vlade zatražila razmatranje mogućnosti zakonskog rješenja kojim bi se u radni staž ubrojile i godine redovnog trajanja studiranja svih završnih godina. 
FOTO: PIXABAY, ILUSTRACIJA, CANVA, ILUSTRACIJA