LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Javna tribina

Sveučilište u Zagrebu potiče studente na snažniju suradnju s gospodarskim subjektima

Prof. dr. sc. Damir Boras istaknuo je da je Sveučilište u Zagrebu tijekom posljednjega razdoblja uložilo značajne napore kako bi, ne samo svoje istraživače, nego i studente, potaknulo na snažniju suradnju s gospodarstvom i industrijom.

Prof. dr. sc. Damir Boras istaknuo je da je Sveučilište u Zagrebu tijekom posljednjega razdoblja uložilo značajne napore kako bi, ne samo svoje istraživače, nego i studente, potaknulo na snažniju suradnju s gospodarstvom i industrijom.

U  Francuskom  paviljonu Studentskoga centra u Zagrebu 14. lipnja, održana je tribina pod nazivom Studenti i gospodarstvo – potrebe, očekivanja i potencijali. Na događaju su predstavljeni studentski radovi izrađeni u suradnji s industrijom.

Tribinu su zajednički organizirali Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u suradnji s partnerima – tvrtkama INA d. d., PLIVA d. o. o. i Ericsson Nikola Tesla d. d. te Udrugom inovatora Hrvatske. Suorganizatori su Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska udruga poslodavaca. Program je započeo uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca Ivana Mišetića, državnoga tajnika u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Marija Antonića i zamjenika tajnika Razreda za društvene znanosti HAZU akademika Gordana Družića.

Rektor prof. dr. sc. Damir Boras istaknuo je da je Sveučilište u Zagrebu tijekom posljednjega razdoblja uložilo značajne napore kako bi, ne samo svoje istraživače, nego i studente, potaknulo na snažniju suradnju s gospodarstvom i industrijom. Također, naglasio je kako u ovim procesima međusobnoga povezivanja ključnu ulogu imaju predstavnici tvrtki koje, osim što omogućavaju studentima uključivanje u poslovne procese putem prakse još tijekom studija, nude mogućnost kasnijega zapošljavanja, usavršavanja i razvijanje kreativnih projekata.

Program tribine nastavljen je panel-raspravom u kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti u tvrtci Ericsson Nikola Tesla d.d., prof. dr. sc. Ernest Meštrović, viši direktor istraživanja i razvoja u tvrtci PLIVA d. o. o., Ivan Mišetić, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca, dr. sc. Vlatka Petrović, o.d. voditeljice Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Tihana Vidnjević, predsjednica studentske udruge BEST i Ivan Golubić, koordinator udruge mladih inovatora Innovus i osnivač tvrtke Mobile Vehicles Technology.

Tribinu su moderirali dekan Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta prof. dr. sc. Zoran Nakić, dekan Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Bruno Zelić i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Riječ je o četrnaestom skupu koji se organizira u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U njenom okviru održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica u cilju poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR