LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu: 88% popunjenosti preddiplomskog studija na ljetnom roku

Saznajte na kojim je fakultetima na zagrebačkom Sveučilištu ostalo mjesta za upis na jesen!

Saznajte na kojim je fakultetima na zagrebačkom Sveučilištu ostalo mjesta za upis na jesen!

Po završetku ljetnog upisnog roka na zagrebačkom Sveučilištu popunjeno je više od 88% upisnih kvota, odnosno upisano je gotovo 11 000 brucoša. S obzirom na kvote, upisano je više od 93% redovnih studenata, 68% izvanrednih te zabrinjavajuće malo stranih studenata (17%).

Najviše slobodnih mjesta za upis na jesenskom roku, čak 83, ostalo je na Prirodoslovno matematičkom fakultetu, a radi se uglavnom o nastavničkim smjerovima fizike i matematike, fizike i informatike, fizike i fizike i kemije. Prorektorica Divjak istaknula je da se unatoč stipendijama i subvencijama studenti teško opredjeljuju za navedena zvanja i to zato što su smjerovi teški, a poslije diplome uglavnom budu potplaćeni.

Velik je i broj slobodnih mjesta na tehničkim fakultetima: Tekstilno-tehnološki fakultet (168), Grafički fakultet (64), Prometni fakultet (104) i Metalurški fakultet (33).

Dvadesetak slobodnih mjesta ostalo je na Agronomskom fakultetu te na Fakultetu političkih znanosti. Postati ekonomist na jesen imat će priliku još 87 studenata te čak 117 pravnika. Na Šumarskom je fakultetu ostalo 55 slobodnih mjesta, na FOI-u 69 te na stručnim izvanrednim studijima Kineziološkog fakulteta 119 mjesta.

Na Filozofskom fakultetu još su uvijek slobodna 82 mjesta, na Hrvatskim studijima 46, a na Katoličkom bogoslovnom fakultetu 146 mjesta. Na umjetničkim Akademijama za jesenski rok preostalo je 89 slobodnih mjesta po različitim studijima.

Upis na diplomske studije

Sveučilište u Zagrebu na svojoj je službenoj stranici objavilo i natječaj za upis studenata na prvu godinu diplomskog studija, a kvota je slična prošlogodišnjoj. Ukupno je osigurano 8833 mjesta, od toga 7487 mjesta za redovne, 1075 za izvanredne te 271 mjesto za državljane zemalja izvan EU. Redoviti studenti bit će oslobođeni plaćanja participacije u troškovima studija.

Od ove godine 30 mjesta predviđeno je i za upis na diplomski studiji na engleskom jeziku Managerial Informatics na Ekonomskom fakultetu te na novi diplomski studij Master of European Studies pokrenut na Fakultetu političkih znanosti.