Pokretanje vlastitog posla

Sveučilište Sjever potiče studente na poduzetništvo

Panel "S faksa u poduzetništvo"

„Prioritet nam je ulaganje dodatnih napora u implementiranje nastavnih sadržaja u kurikulume koji će doprinijeti dobivanju ključnih informacija kod studenata koje će im omogućiti ulazak u svijet poduzetništva.“

U Sveučilišnom centru Varaždin u organizaciji Odjela za poslovnu ekonomiju, u srijedu, 6. lipnja, održala se panel-rasprava pod nazivom S faksa u poduzetništvo. Ona ujedno označava početak projekta s ciljem jačanja proaktivnosti i poduzetništva studenata tijekom upoznavanja s brojnim mogućnostima prilikom pokretanja vlastitog posla, ali i upoznavanja s mogućnostima za već postojeće poduzetnike.

Jedan od najvažnijih uvjeta prilikom ulaska u poduzetništvo svakako je potpora institucija čiji su predstavnici, između ostalog, sudjelovali na panel-raspravi, naglasio je u pozdravnom govoru prorektor Sveučilišnog centra Varaždin, izv. prof. dr. sc. Damir Vusić.

– U današnje vrijeme izuzetno se cijene studenti koji već tijekom studiranja stječu praksu i radno iskustvo, oni najčešće imaju prednost prilikom dobivanja posla, ali i najviše ambicija da sami pokrenu posao. S faksa u poduzetništvo moguće je upravo ovakvim inicijativama s kojima studenti i mladi dobivaju uvid u sve mogućnosti i potpore koje imaju, i upravo iz tog razloga Sveučilište Sjever će se sve više zalagati za aktivnosti jačanja kompetencija svojih studenata. Prioritet nam je ulaganje dodatnih napora u implementiranje nastavnih sadržaja u kurikulume koji će doprinijeti dobivanju ključnih informacija kod studenata koje će im omogućiti ulazak u svijet poduzetništva. No osim kvalitetne potpore u obrazovnom dijelu koje će studenti dobiti na Sveučilištu Sjever, značajna je podrška i potpora svih institucija, prije svega JLP(R)S-ova, svih tijela državne uprave i drugih institucija da bi se poduzetničke inicijative i aktivnosti mogle što jednostavnije i funkcionalnije pokrenuti, ali i odrađivati. – istaknuo je prorektor.

Tijekom događaja predstavnica Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Mirela Đuran predstavila je programe kreditiranja start-up projekata, a predstavnice Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) Iva Debanić i Martina Brlić predstavile su ESIF financijske instrumente. Na panelu su Irena Dajčar iz tvrtke Residential Exclusive Group i Filip Januš, konzultant iz Auctus projekt d.o.o. istaknuli poticajne mjere za pokretanje poslovanja, samozapošljavanja te objasnili proceduru izrade dokumentacije. Predstavnik Lokalne akcijske grupe (LAG) Zeleni bregi Tomislav Lež objasnio je važnu ulogu LAG-ova pri potpori poduzetnicima početnicima. Snimku možete pogledati na poveznici.

Panel je zatvorio pročelnik odjela za poslovnu ekonomiju izv. prof. dr. sc. Ante Rončević, koji je ujedno i organizator:

– Ovaj je  projekt pokrenut kako bismo osnažili studente Sveučilišta Sjever i dokazali im važnost aktivnijeg razmišljanja o poduzetništvu te dobivanju informacija o mogućnosti realizacije vlastitih poduzetničkih ideja. Najčešći problem odnosi se na financiranje ideje, zato smo i predstavili studentima brojne mogućnosti i potpore za financiranje te im dokazali kako su zapravo njihova inicijativa i odvažnost najvažniji, a potpore ima. Vjerujem da smo motivirali studente i da će im dobivene informacije puno značiti, možda ne odmah sutra, ali kroz neko vrijeme kada se u njima probudi poduzetnička želja. U ovom smislu diplomski studij poslovne ekonomije na Sveučilištu Sjever kvalitetna je obrazovna podloga za svakog tko se odluči za ulazak u poduzetnički svijet. 

Komentari na članak

Vezani članci

Završna konferencija POP

Postani/ostani poduzetnik

Nagrađena aplikacija tima studenata za opuštanje u virtualnoj stvarnosti

Održana je završna konferencija projekta Postani/ostani poduzetnik. Uz inspirativne govore, proglašeni su pobjednički timovi Business Plan natjecanja.

Studentica

Dvodnevna konferencija za mlade

ESN Zagreb oblikuje poduzetničke sposobnosti studenata

Dvodnevna konferencija o poduzetništvu mladih „Employ your Skills" naglasak stavlja na profesionalizaciju vještina i usmjeravanje budućnosti još u studentskoj i mladenačkoj dobi.

SEW Rijeka 2017

Poduzetništvo i „startup” kultura

Riječka priča o inovativnosti na „Startup Europe Week-u”

„Startup Europe Week Rijeka” održao se 8. i 9. veljače 2017. na Visokoj poslovnoj školi PAR. Održana su predavanja, radionice, panel i „networking” sudionika te se javnosti pribiližila „startup” zajednica i mogućnosti koje ona pruža.

SPI Split

Sveučilište u Splitu

Postanite dio Studentskog poduzetničkog inkubatora

Studentski poduzetnički inkubator u Splitu prima nove članove i pruža studentima mogućnost sudjelovanja u programu "Student Business Academy".

Tportal sporni članak

'Prvorazredni skandal'

Studenti Sveučilišta Sjever ljuti na novinarsku neprofesionalnost Tportala

Mi nismo Tportal. Ali čak si ni mi, jedan mali studentski portal, nakon godinu dana postojanja ne dozvoljavamo tako jednostrano pisanje kakvo nam je demonstrirao Nenad Jarić Dauenhauer.