Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište najavilo povlačenje tužbe protiv studenta Luke Kovača

Sveučilište u Zagrebu

Nakon što je zbog „povrede ugleda, časti, dobrog glasa i imena” Sveučilište u Zagrebu podnijelo tužbu protiv Luke Kovača, čini se da će ista biti povučena.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i Studentska pravobraniteljica iznijeli su svoj zahtjev o povlačenju tužbe Sveučilišta protiv studenta Luke Kovača. Zbor je nakon sastanka s rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom objavio da će ista biti povučena. 

Sveučilište u Zagrebu odlučilo se na tužbu za povredu ugleda, časti, dobrog glasa i imena nakon što je Kovač komentirao provalu na Hrvatskim studijima. Naime, on je tim povodom istaknuo da ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali da postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge. 

Osim Studentskog zbora i Pravobraniteljice, svoju su potporu studentu prethodno izrazili studenti i profesori Hrvatskih studija, čije priopćenje, pristiglo s adrese inicijative Studenti govore, u cijelosti prenosimo:

– Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je sudski postupak protiv svog vlastitog studenta, i to zbog javno iznesenih sumnji u dobre namjere uprave Hrvatskih studija!

Prije veljače 2016. godine Hrvatski studiji bili su ravnopravna, ugledna i (po ocjeni međunarodnih stručnjaka) prosperitetna sastavnica tog sveučilišta. Od veljače 2016. godine, nizom pravno spornih odluka Rektorata i drugih sveučilišnih tijela, Hrvatskim studijima ukinuta je autonomija, a većina je nastavnika isključena iz svakog procesa odlučivanja o svojoj ustanovi i njezinoj budućnosti. Sve molbe, žalbe i apeli upućeni sveučilišnim i državnim institucijama protiv navedenih odluka ostali su bezuspješni. Štoviše, nastavnici i studenti koji su javnim istupima i prosvjedima upozoravali na štetne posljedice tih odluka izloženi su raznim vrstama odmazde (uključujući stegovne postupke i neproduljivanje ugovora o radu), što je rezultiralo odlaskom većeg broja perspektivnih nastavnika s Hrvatskih studija te općim srozavanjem kvalitete i ugleda tog visokog učilišta. No pokretanje sudskih postupaka protiv vlastitih studenata zbog javno izražene sumnje, krajnji je oblik institucijskog nasilja.

Stoga od svih relevantnih institucija i pojedinaca tražimo da se suprotstave zatiranju temeljnih akademskih i demokratskih vrijednosti na Sveučilištu u Zagrebu. Još uvijek vjerujemo da ovakvi iracionalni potezi vodstva najvećeg hrvatskog sveučilišta, financiranog našim novcem, neće ostati bez reakcije akademske i šire javnosti, ali i svih onih institucija i pojedinaca koje se deklarativno zalažu za demokratske vrijednosti i ostanak mladih u Hrvatskoj.

Studenti i nastavnici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. –

Na Facebooku su se oglasili i ministrica Divjak te studentski zborovi pojedinih fakulteta, što dovoljno govori o pritisku koji je stavljen na Sveučilište u ovom slučaju.

Komentari na članak

Vezani članci

Tko smo? Što smo? Odakle smo?

Studentske udruge pozivaju

Predstavljanje studentskih udruga: Tko smo? Što smo? Odakle smo?

Studentske udruge Sveučilišta u Zagrebu pozivaju studente na manifestaciju „Tko smo? Što smo? Odakle smo?”

Plivanje

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilišno prvenstvo grada Zagreba u plivanju

Sveučilišno prvenstvo grada Zagreba u plivanju 1314 održat će se 21. svibnja 2014. na bazenu Utrina. Prijave se primaju do 18. svibnja.

Osoba koja je diplomirala

Pravilnik o studiranju na Sveučilištu u Zagrebu

Zamrzavanje godine – kako, kada i zašto

Među mnogim člancima Pravilnika pronašao se i onaj o zamrzavanju godine. Stavke na temelju kojih se može ostvariti to pravo jasno su definirane, no postoji i stavka „nešto drugo“. Studentima koji žele sačuvati studiranje zbog opravdanog razloga važno je znati neke pojedinosti o samom procesu.

Rektorova ogrlica

Okrugli stol o ulozi socijalnog dijaloga u sustavu visokog obrazovanja i znanosti

"Predugo su se ulaganja u znanost i visoko obrazovanje smatrala nepotrebnim troškom"

Sudionici skupa u zaključku su istaknuli kako su izdvajanja za sustav znanosti i visokoga obrazovanja izrazito skromna te je u tom kontekstu iznimno važno kreirati promišljenu znanstvenu i obrazovnu politiku.

Rektorat pročelje

Sveučilište u Zagrebu

Uoči izbora za rektora okupljeni pred Rektoratom poručili – „Sveučilište mora bolje“

– Danas smo se okupili da pokažemo da sveučilišna autonomija ne znači zatvaranje vrata javnosti, profesorima, a pogotovo ne studentima. Mi smo Sveučilište i Sveučilište mora bolje. – poručili su organizatori.