Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište najavilo povlačenje tužbe protiv studenta Luke Kovača

Sveučilište u Zagrebu

Nakon što je zbog „povrede ugleda, časti, dobrog glasa i imena” Sveučilište u Zagrebu podnijelo tužbu protiv Luke Kovača, čini se da će ista biti povučena.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i Studentska pravobraniteljica iznijeli su svoj zahtjev o povlačenju tužbe Sveučilišta protiv studenta Luke Kovača. Zbor je nakon sastanka s rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom objavio da će ista biti povučena. 

Sveučilište u Zagrebu odlučilo se na tužbu za povredu ugleda, časti, dobrog glasa i imena nakon što je Kovač komentirao provalu na Hrvatskim studijima. Naime, on je tim povodom istaknuo da ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali da postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge. 

Osim Studentskog zbora i Pravobraniteljice, svoju su potporu studentu prethodno izrazili studenti i profesori Hrvatskih studija, čije priopćenje, pristiglo s adrese inicijative Studenti govore, u cijelosti prenosimo:

– Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je sudski postupak protiv svog vlastitog studenta, i to zbog javno iznesenih sumnji u dobre namjere uprave Hrvatskih studija!

Prije veljače 2016. godine Hrvatski studiji bili su ravnopravna, ugledna i (po ocjeni međunarodnih stručnjaka) prosperitetna sastavnica tog sveučilišta. Od veljače 2016. godine, nizom pravno spornih odluka Rektorata i drugih sveučilišnih tijela, Hrvatskim studijima ukinuta je autonomija, a većina je nastavnika isključena iz svakog procesa odlučivanja o svojoj ustanovi i njezinoj budućnosti. Sve molbe, žalbe i apeli upućeni sveučilišnim i državnim institucijama protiv navedenih odluka ostali su bezuspješni. Štoviše, nastavnici i studenti koji su javnim istupima i prosvjedima upozoravali na štetne posljedice tih odluka izloženi su raznim vrstama odmazde (uključujući stegovne postupke i neproduljivanje ugovora o radu), što je rezultiralo odlaskom većeg broja perspektivnih nastavnika s Hrvatskih studija te općim srozavanjem kvalitete i ugleda tog visokog učilišta. No pokretanje sudskih postupaka protiv vlastitih studenata zbog javno izražene sumnje, krajnji je oblik institucijskog nasilja.

Stoga od svih relevantnih institucija i pojedinaca tražimo da se suprotstave zatiranju temeljnih akademskih i demokratskih vrijednosti na Sveučilištu u Zagrebu. Još uvijek vjerujemo da ovakvi iracionalni potezi vodstva najvećeg hrvatskog sveučilišta, financiranog našim novcem, neće ostati bez reakcije akademske i šire javnosti, ali i svih onih institucija i pojedinaca koje se deklarativno zalažu za demokratske vrijednosti i ostanak mladih u Hrvatskoj.

Studenti i nastavnici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. –

Na Facebooku su se oglasili i ministrica Divjak te studentski zborovi pojedinih fakulteta, što dovoljno govori o pritisku koji je stavljen na Sveučilište u ovom slučaju.

Komentari na članak

Vezani članci

Direktor SC-a, voditeljica prehrane SD Radić i studenti

NAJAVLJENI PROSVJED IPAK SE NEĆE ODRŽATI

INICIJATORI PROSVJEDA PORUČUJU: Činimo sve što je u našoj moći kako bi došlo ili do prosvjeda ili odgovora Ministarstva

Odluka o neodržavanju prvog prosvjeda u planu koji obuhvaća četiri faze donesena je zbog nespremne najave samog prosvjeda te je u ovome trenutku teško potvrditi ili negirati mogućnost organiziranja ostalih najavljenih prosvjeda.

Eduroam

Prezentacija cjelokupnog projekta

Eduroam na 25 lokacija u Zagrebu

Pripadnicima akademske i istraživačke zajednice nudi se mogućnost bežičnog pristupa Internetu kroz uslugu eduroam™ na 25 lokacija u Zagrebu.

Ilustracija pucanje na gol

Završnica sveučilišnih natjecanja

Dominacija studenata Sveučilišta u Zagrebu u tri sporta

Osim što su osvojili četverostruku krunu u košarci, zagrebački studenti osvojili su natjecanja i u rukometu, šahu i ženskom futsalu. Splitski studenti osvojili su natjecanje u muškom fustalu te odbojci na pijesku. U odbojci je prvo mjesto pripalo Riječanima i Puljankama.

Stipendije

Uskoro počinju prijave

Objavljen natječaj za stipendije Sveučilišta u Zagrebu

Studenti se pojedinačno mogu prijaviti samo za jednu kategoriju, a ukupni iznos stipendije iznosi 10 tisuća kuna.

Zlato i dvije bronce za Hrvatsku na ESP u taekwondou

Europsko sveučilišno prvenstvo u Opatiji i Rijeci

Zlato i dvije bronce za Hrvatsku na ESP u taekwondou

Dinko Šegedin dobitnik je zlata, dok su Dora Marić i Andrea Pacadi dobitnice bronce.