Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište najavilo povlačenje tužbe protiv studenta Luke Kovača

Sveučilište u Zagrebu

Nakon što je zbog „povrede ugleda, časti, dobrog glasa i imena” Sveučilište u Zagrebu podnijelo tužbu protiv Luke Kovača, čini se da će ista biti povučena.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i Studentska pravobraniteljica iznijeli su svoj zahtjev o povlačenju tužbe Sveučilišta protiv studenta Luke Kovača. Zbor je nakon sastanka s rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom objavio da će ista biti povučena. 

Sveučilište u Zagrebu odlučilo se na tužbu za povredu ugleda, časti, dobrog glasa i imena nakon što je Kovač komentirao provalu na Hrvatskim studijima. Naime, on je tim povodom istaknuo da ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali da postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge. 

Osim Studentskog zbora i Pravobraniteljice, svoju su potporu studentu prethodno izrazili studenti i profesori Hrvatskih studija, čije priopćenje, pristiglo s adrese inicijative Studenti govore, u cijelosti prenosimo:

– Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je sudski postupak protiv svog vlastitog studenta, i to zbog javno iznesenih sumnji u dobre namjere uprave Hrvatskih studija!

Prije veljače 2016. godine Hrvatski studiji bili su ravnopravna, ugledna i (po ocjeni međunarodnih stručnjaka) prosperitetna sastavnica tog sveučilišta. Od veljače 2016. godine, nizom pravno spornih odluka Rektorata i drugih sveučilišnih tijela, Hrvatskim studijima ukinuta je autonomija, a većina je nastavnika isključena iz svakog procesa odlučivanja o svojoj ustanovi i njezinoj budućnosti. Sve molbe, žalbe i apeli upućeni sveučilišnim i državnim institucijama protiv navedenih odluka ostali su bezuspješni. Štoviše, nastavnici i studenti koji su javnim istupima i prosvjedima upozoravali na štetne posljedice tih odluka izloženi su raznim vrstama odmazde (uključujući stegovne postupke i neproduljivanje ugovora o radu), što je rezultiralo odlaskom većeg broja perspektivnih nastavnika s Hrvatskih studija te općim srozavanjem kvalitete i ugleda tog visokog učilišta. No pokretanje sudskih postupaka protiv vlastitih studenata zbog javno izražene sumnje, krajnji je oblik institucijskog nasilja.

Stoga od svih relevantnih institucija i pojedinaca tražimo da se suprotstave zatiranju temeljnih akademskih i demokratskih vrijednosti na Sveučilištu u Zagrebu. Još uvijek vjerujemo da ovakvi iracionalni potezi vodstva najvećeg hrvatskog sveučilišta, financiranog našim novcem, neće ostati bez reakcije akademske i šire javnosti, ali i svih onih institucija i pojedinaca koje se deklarativno zalažu za demokratske vrijednosti i ostanak mladih u Hrvatskoj.

Studenti i nastavnici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. –

Na Facebooku su se oglasili i ministrica Divjak te studentski zborovi pojedinih fakulteta, što dovoljno govori o pritisku koji je stavljen na Sveučilište u ovom slučaju.

Komentari na članak

Vezani članci

Sveučilište u Zagrebu

Nagrada za studentska znanstvena i umjetnička ostvarenja

Sveučilište u Zagrebu raspisalo natječaj za dodjelu Rektorove nagrade 2014/15.

Zagrebačko Sveučilište raspisalo je natječaj za dodjelu Rektorove nagrade u akademskoj godini 2014./15.

Stipendije

Sveučilište u Zagrebu

Objavljene konačne rang-liste dobitnika stipendija Sveučilišta u Zagrebu

Svečanost dodjele stipendija i potpisivanje Ugovora o stipendiranju održat će se u ponedjeljak, 25. travnja 2016. s početkom u 10 sati u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 12. 

foto

Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačke udruge mladih

„Mladi se čovjek u politici treba voditi za idealima“

Student politologije Armin Hodžić već je s 19 godina postao članom Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu. Aktivno radi na projektima za mlade, a u politici se vodi idealima koji su nužni da bi mladi čovjek mogao ostati pribran i uspješan u svome radu.

Logo Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Poziv za upis na specijalistički studij intelektualnog vlasništva

Pozivaju se kandidati za stjecanje akademskog naziva „sveučilišni/sveučilišna specijalist/specijalistica intelektualnog vlasništva“ da do 31. ožujka ispune obrazac i na taj način iskažu svoj interes.

Cure

Što se nosi na fakultetu političkih znanosti?

Urbana moda djevojaka na FPZG-u

Naša fotoreporterka zabilježila je modni izričaj djevojaka na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.