Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište najavilo povlačenje tužbe protiv studenta Luke Kovača

Sveučilište u Zagrebu

Nakon što je zbog „povrede ugleda, časti, dobrog glasa i imena” Sveučilište u Zagrebu podnijelo tužbu protiv Luke Kovača, čini se da će ista biti povučena.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i Studentska pravobraniteljica iznijeli su svoj zahtjev o povlačenju tužbe Sveučilišta protiv studenta Luke Kovača. Zbor je nakon sastanka s rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom objavio da će ista biti povučena. 

Sveučilište u Zagrebu odlučilo se na tužbu za povredu ugleda, časti, dobrog glasa i imena nakon što je Kovač komentirao provalu na Hrvatskim studijima. Naime, on je tim povodom istaknuo da ne može sa sigurnošću reći o čemu se radi, ali da postoji mogućnost da se iza toga skriva pritisak Uprave studija na studentske udruge. 

Osim Studentskog zbora i Pravobraniteljice, svoju su potporu studentu prethodno izrazili studenti i profesori Hrvatskih studija, čije priopćenje, pristiglo s adrese inicijative Studenti govore, u cijelosti prenosimo:

– Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je sudski postupak protiv svog vlastitog studenta, i to zbog javno iznesenih sumnji u dobre namjere uprave Hrvatskih studija!

Prije veljače 2016. godine Hrvatski studiji bili su ravnopravna, ugledna i (po ocjeni međunarodnih stručnjaka) prosperitetna sastavnica tog sveučilišta. Od veljače 2016. godine, nizom pravno spornih odluka Rektorata i drugih sveučilišnih tijela, Hrvatskim studijima ukinuta je autonomija, a većina je nastavnika isključena iz svakog procesa odlučivanja o svojoj ustanovi i njezinoj budućnosti. Sve molbe, žalbe i apeli upućeni sveučilišnim i državnim institucijama protiv navedenih odluka ostali su bezuspješni. Štoviše, nastavnici i studenti koji su javnim istupima i prosvjedima upozoravali na štetne posljedice tih odluka izloženi su raznim vrstama odmazde (uključujući stegovne postupke i neproduljivanje ugovora o radu), što je rezultiralo odlaskom većeg broja perspektivnih nastavnika s Hrvatskih studija te općim srozavanjem kvalitete i ugleda tog visokog učilišta. No pokretanje sudskih postupaka protiv vlastitih studenata zbog javno izražene sumnje, krajnji je oblik institucijskog nasilja.

Stoga od svih relevantnih institucija i pojedinaca tražimo da se suprotstave zatiranju temeljnih akademskih i demokratskih vrijednosti na Sveučilištu u Zagrebu. Još uvijek vjerujemo da ovakvi iracionalni potezi vodstva najvećeg hrvatskog sveučilišta, financiranog našim novcem, neće ostati bez reakcije akademske i šire javnosti, ali i svih onih institucija i pojedinaca koje se deklarativno zalažu za demokratske vrijednosti i ostanak mladih u Hrvatskoj.

Studenti i nastavnici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. –

Na Facebooku su se oglasili i ministrica Divjak te studentski zborovi pojedinih fakulteta, što dovoljno govori o pritisku koji je stavljen na Sveučilište u ovom slučaju.

Komentari na članak

Vezani članci

Šibenska katedrala u kapljici

Osigurana sredstva

Šibenik će stipendirati deset studenata radi poticanja na upis studija

Šibenik na korak do osnivanja vlastitog sveučilišta, a sada omogućava studentima i stipendije.

Dekan Previšić

Odluka Senata

Vlatko Previšić više nije dekan Filozofskog fakulteta

Razriješivši dekana koji je izjavio da ne misli podnijeti zahtjev za umirovljenjem, Senat je izbjegao blokadu Filozofskog fakulteta koju je plenum najavio ako Previšić ne ode s funkcije do početka akademske godine.

ISIS i islam

Izvještaj s predavanja o ISIS-u i islamu

„Pravi muslimani nikad ne započinju rat – oni se jedino smiju oduprijeti agresoru.“

Puna dvorana i mnoge ruke koje su ostale u zraku nakon što je isteklo vrijeme za postavljanje pitanja, pokazatelj su da bi ovakvih predavanja trebalo biti više.

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Svečana podjela Rektorovih nagrada Sveučilišta u Zagrebu

Na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva održat će se dodjela Rektorove i Posebne rektorove nagrade, i to u četvrtak, 18. lipnja, s početkom u 11 sati.

SCool Fest: Otvorenje

Radićevi dani

FOTO: Otvoren SCool Fest

Besplatna zabava, sport i edukacija. Sve to nudi studentski festival SCool Fest koji je otvoren u Kinu Forum u Studentskom domu Stjepan Radić.