Lista najboljih sveučilišta

Sveučilišta u Zagrebu i Splitu u društvu su 1000 najboljih u svijetu prema Šangajskoj listi

Sveučilište u Zagrebu

Prema prestižnoj Šangajskoj listi Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu ubrajaju se u 1000 najboljih na svijetu. Vrh već šesnaest godina zauzima američki Harvard.

Takozvana Šangajska lista, odnosno Academic Ranking of World Universities (ARWU) od 2003. godine rangira svjetska sveučilišta te pri tome u obzir uzima istraživačku izvrsnost te ostvarenja bivših studenata i zaposlenika. Na ovogodišnjoj se listi 1000 najboljih nalaze i dva hrvatska sveučilišta: zagrebačko i splitsko. 

Sveučilište u Zagrebu nalazi se između 401. i 500. mjesta što je napredak spram protekle dvije godine kada je bilo između 501. i 600. mjesta te povratak na poziciju koju je zauzimalo 2016. godine.

Ovogodišnja je lista značajna za splitsko Sveučilište jer je ono na njoj po prvi put, a smjestilo se između 701. i 800. mjesta. 

Na vrhu liste promjene nema jer je već 16 godina zaredom ondje prestižno američko sveučilište Harvard. U prvih se deset smjestilo još sedam američkih sveučilišta: Stanford, MIT, Berkeley, Princeton, Columbia, Caltech i Chicago te dva najpoznatija engleska: Cambridge na trećem mjestu i Oxford na sedmom.

Komentari na članak

Vezani članci

Motivacijski tjedan na PBF-u

Motivacijski tjedan

Veliki događaj na PBF-u posvećen studentima u "najgorim patnjama"

Motivacijski tjedan održat će se od 16. do 20. svibnja. Iskusni predavači govorit će o motivaciji, organizaciji i osobnom uspjehu.

TVZ promocija

Istraživanje AZVO-a

Računarstvo na TVZ-u najpoželjniji je program ICT obrazovanja u Hrvatskoj

Na 80 upisnih mjesta na studiju Računarstva u ljetnom upisnom roku 2016. godine prijavilo se 229 kandidata kojima je to bio prvi izbor studija – što je gotovo tri puta više od slobodnih mjesta na studiju i daleko najveći pokazatelj interesa u usporedbi s ostalim ICT studijima.

krv

Nestašica krvi u Slavoniji

Zbog nedostatka krvi odgađaju se operacije

KBC Osijek poziva sve zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti da doniraju krv. Ističu kako je važno da darivatelji u zadnja dva tjedna nisu uzimali jače lijekove.

Od deset sveučilišta, zagrebačko najuspješnije na judo natjecanju

UniSport Hrvatska

Zagrebačko sveučilište najbolje u judu

- Veseli nas da je ove godine nastupio veći broj natjecatelja nego prošle godine te da se povećala kvaliteta samog natjecanja. Ove je godine studentsko prvenstvo bilo i jedan od kriterija za odlazak na Europske sveučilišne sportske igre i to je bio jedan od motiva da na ovom prvenstvu nastupe naši najbolji judaši. Tako smo i ove godine uživali u nastupima osvajača svjetskih i europskih medalja i članova nacionalnih selekcija. – izjavio je Ivan Segedi, tehnički organizator natjecanja.

Zorislav Srebrić s belgijskim navijačem

Vratio se u Zagreb

Belgijski navijač koji je prije deset godina pao s tribine ponovno je u Maksimiru

Prije deset godina nesretno je pao s tribine i završio na lječenju u KBC-u Rebro