Natko Bošnjak i Slaven Pokrivko na konferenciji „Should I stay or should I go?“

Svaka dobra ideja može pronaći svoje mjesto na tržištu, bitno je samo ne odustati od nje

Natko Bošnjak i Slaven Pokrivko, poslovna konferencija

Da bi sebi stvorili priliku za poduzetnički pothvat Natko Bošnjak i Slaven Pokrivko morali su pronaći put kojim će se probiti kroz sve barijere suvremenog tržišta. Njihova je ideja bila inovativna, a naizgled vrlo jednostavna.

Troškovi studiranja, a kasnije i pokretanja vlastitog biznisa, u Hrvatskoj su veliki. Velika ekonomska kriza koja je zahvatila zemlju krajem prošlog desetljeća značajno je unazadila gospodarstvo, što se najviše očitovalo u povećanju broja siromašnih stanovnika te onih koji su na samom rubu siromaštva.

Ipak, najnovija su istraživanja pokazala da se situacija u Hrvatskoj velikom brzinom popravlja. Od 2012. do 2014. stopa relativnog siromaštva djece pala je za deset posto. Kako bi se ta ista djeca što uspješnije i lakše školovala, osigurani su razni programi potpore za nadarene mlade ljude lošijeg socioekonomskog statusa. Bilo da se radi o stipendijama na razini gradova, županija ili države, zajednički nazivnik im je da se kreću u smjeru davanja prednosti kandidatima koji imaju lošiji socioekonomski status.

Da bi sebi stvorili priliku za poduzetnički pothvat Natko Bošnjak i Slaven Pokrivko također su morali pronaći put kojim će se probiti kroz sve barijere suvremenog tržišta. Njihova je ideja bila inovativna, a naizgled vrlo jednostavna.

– Bike2Lock naš je odgovor na problem povećanja krađa bicikala na javnim površinama. Bike2Lock sustav omogućava parkiranje bicikla te njegovo sigurnosno zaključavanje, a da na taj način budu zaštićeni od krađe svi vitalni dijelovi bicikla tijekom parkiranja na javnim površinama. Svaki bicikl ima svoju parking kapsulu koja se pri ostavljanju bicikla i po aktivaciji sustava zaključava. Međutim prava vrijednost proizvoda je u softverskom rješenju koje je implementirano u sigurnosni sustav Bike2Locka. Također valja istaknuti i solarno napajanje cijelog sustava koje u prvoj fazi osigurava videonadzor i rasvjetu, a u sljedećoj je fazi projekta namijenjeno punjenju električnih bicikala. Cijeli pametni sustav povezan je s aplikacijom na mobilnim telefonima koji sve kontrolira i šalje informacije korisnicima – opisuju dečki svoj projekt.

Natko i Slaven su u travnju sudjelovali na svjetskom sajmu investicija u Dubaiju kao jedini predstavnici Hrvatske.

– Dojmovi su odlični, pogotovo europskih zemalja koje su pokazale veliki interes za naš proizvod s obzirom na to da se one i najviše susreću s problemom krađe bicikala na javnim mjestima. Inicijalni razgovori su napravljeni, kvalitetni kontakti su ostvareni i vjerujemo da će naš startup uskoro zaživjeti u Europi – ističe Slaven Pokrivko. 

O sigurnosti i nesigurnosti, lokotima, poduzetništvu, Bliskom istoku i tko zna čemu još pričat će Natko i Slaven na konferenciji Should I stay or should I go? koju organizira ekipa portala Studentski.hr. Njihovo predavanje pod nazivom Bilo kuda, lokot svuda održat će se u petak u 10 sati.

Podsjećamo, konferencija će se održati 19. i 20. svibnja u Cinestar dvorani Branimir centra u Zagrebu s početkom u 9:00. Više informacija možete doznati na službenoj stranici konferencije te službenom Facebook eventu.

Komentari na članak

Vezani članci

Izvanredna konferencija Hrvatskog studentskog zbora

Studentski standard

Izvanredna konferencija Hrvatskog studentskog zbora

Glavna tema konferencije za novinare bila je studentski standard. Od studentske prehrane i smještaja preko zdravstvenoga osiguranja do međunarodne skupštine i seminara o financijskim i nefinancijskim ograničenjima

Regional Case Study

START UP udruga poziva studente i mlade

Objavljen natječaj za „Regional Case Study”

Prijavi se na natječaj, riješi poslovni slučaj, stekni novo iskustvo, a uz malo sreće i zaradi nešto!

Ulaz

Ekonomski fakultet Zagreb

Uspješne hrvatske IT tvrtke na konferenciji “Competitiveness Day”

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održat će se konferencija Competitivness Day (Dan konkurentnosti). Na njoj će se analizirati konkurentnost hrvatskog IT sektora, predstaviti aktualni trendovi te procijeniti daljnji razvoj u ovoj industrijskoj grani.

isto

Poduzetničko natjecanje

Get in the Ring uskoro u Splitu; osigurano 250 000 kn za nagrade

Do 4. prosinca u 20:00 zaprimaju se prijave startupova koji će se suočiti u boksačkom ringu. Za najbolje je osiguran nagradni fond od 250 000 kuna.

Financiranje diplomskih studija hrvatskih studenata

Diplomski studiji na britanskim sveučilištima

Britanska vlada počinje financirati diplomske studije hrvatskih studenata

Novi zakon omogućava hrvatskim studentima da u potpunosti koriste studentski zajam za diplomski studij na britanskim sveučilištima.