Novi doktorski studij

Studij Mediji i komunikacija od jeseni na Sveučilištu Sjever

Studij Mediji i komunikacija od jeseni na Sveučilištu Sjever

„Osluškujući potrebe naše regije te broja stanovnika koji pripadaju regiji sjeverozapadne Hrvatske, Sveučilište Sjever odlučilo je pokrenuti prvi samostalni inovativni i interdisciplinarni doktorski studij koji će pratiti najsuvremenije trendove znanstvenog pristupa u području medija i komunikacija.“ – istaknuo je rektor Milković.

Na Sveučilištu Sjever u četvrtak, 7. lipnja 2018. godine, održana je konferencija za novinare i javnost na kojoj je predstavljen prvi samostalni doktorski studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever. Studentima će biti dostupan od ove jeseni (akademske godine 2018/2019) u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Konferenciju za novinare, na kojoj su, između ostaloga, sudjelovali i studenti, nastavnici te djelatnici Sveučilišta Sjever otvorio je prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever istaknuvši kako je Sveučilište u evoluciji svog razvitka pokrenuo sličan poslijediplomski sveučilišni studij Izdavaštvo i mediji u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, a koji je preteča i nadogradnja novom inovativnom i interdisciplinarnom studiju.

– Pokretanje novog doktorskog studija u Sveučilišnom centru Koprivnica nadogradnja je postojećeg doktorskog studija Izdavaštvo i mediji na Sveučilištu u Rijeci. Također, osluškujući potrebe naše regije te broja stanovnika koji pripadaju regiji Sjeverozapadne Hrvatske, Sveučilište Sjever odlučilo je pokrenuti prvi samostalni inovativni i interdisciplinarni doktorski studij koji će pratiti najsuvremenije trendove znanstvenog pristupa u području medija i komunikacija. Vjerujem da je postojeća baza naših profesora sa Sveučilišta i suradnika s drugih ustanova i više nego dobra i eminentna u izvođenju ovog studijskog programa za koji smatram da će pružiti zavidnu razinu zadovoljstva budućih doktoranada. – istaknuo je rektor Milković.

Izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, naglasila je kako je program novog doktorskog studija donesen sukladno Znanstvenoj strategiji Sveučilišta poštujući procedure Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

– Sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju te Znanstvenoj strategiji Sveučilišta donesen je elaborat o osnivanju Poslijediplomskog sveučilišnog studija Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever. Studij traje 3 godine, odnosno 6 semestara te nosi 180 ECTS bodova, kao i ostali doktorski studiji u Republici Hrvatskoj. Mogućnost odabira velikog broja izbornih kolegija s naglaskom na individualnom istraživačkom radu budućim doktorandima nudi najsuvremenija promišljanja i sam vrh znanosti u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti. – kazala je prorektorica Hunjet.

Novi Poslijediplomski sveučilišni studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever predstavila je i doc. dr. sc. Gordana Tkalec, pročelnica Odjela za novinarstvo, te naglasila kako je studij koncipiran tako da budućim doktorandima nudi najsuvremenije trendove znanstvenog pristupa u području medija i komunikacija:

– Ovaj je studij uistinu nov, atraktivan, moderan i maksimalno individualiziran. Sveučilište Sjever poznato je po svom osobnom pristupu svakom studentu, a ovdje će to biti još izraženije. Ono što je različito je to da se klasična nastava održava samo na prvoj godini studija. Po tri su obavezna kolegija u svakom semestru prve godine i čak 12 izbornih kolegija. Dakle, doktorandi će uistinu moći odabrati ona znanja za koja sami procjene da su im potrebna i korisna. Još veći stupanj individualizacije događa se na drugoj i trećoj godini na kojima će se inzistirati na individualnom istraživačkom radu pod mentorskim nazorom i objavljivanju znanstvenih radova.

Na konferenciji za medije i javnost nazočnima se obratio i akademik Boris Senker, predsjednik Znanstvenog vijeća za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji je istaknuo kako je pokretanje novog doktorskog studija pokazatelj pozitivnih trendova u obrazovanju: 

– Prvi puta sam u poziciji da sam na predstavljanju jednog doktorskog studija, što svjedoči o važnosti koja se pridaje obrazovanju. Kada sam ja upisivao poslijediplomski studij, bilo je nezamislivo da se područje medija i komunikacije proučava na doktorskom studiju.

Poslijediplomski sveučilišni studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever inovativan je i interdisciplinaran studij usporediv s najboljim europskim i američkim doktorskim studijima, a istovremeno prati liniju razvoja Sveučilišta Sjever prema podizanju vertikale studiranja i stvaranja kompetentnih stručnjaka u strateškim područjima znanosti.

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti Sestrinstva bogatiji za umijeće znanstvene komunikacije

Sveučilišni centar Varaždin

Studenti Sestrinstva bogatiji za umijeće znanstvene komunikacije

Velik odaziv studenata Sestrinstva zabilježen je na radionici "Umijeće znanstvene komunikacije" u Sveučilišnom centru Sjever. Organiziranje sličnih aktivnosti očekuje se i u budućnosti.

Mario Periša u Materi

Istraživanje fotografskih sredstava

Sveučilište Sjever jedini hrvatski predstavnik na međunarodnom projektu u Materi

Studenti i profesori iz najboljih škola fotografije i sveučilišta iz cijele Europe u Materi su istraživali o fotografskim sredstvima. Važno je istaknuti kako je od svih obrazovnih institucija u Hrvatskoj koji imaju fotografske predmete ili kolegije odabrano samo Sveučilište Sjever.

Laboratorijski rad

Poticanje znanstvene izvrsnosti

U tijeku prijave za prestižni međunarodni doktorski program Sveučilišta u Baselu

Ugledno švicarsko sveučilište poziva talentirane mlade znanstvenike iz cijeloga svijeta da se prijave na međunarodni doktorski studij i time obilježe početak uspješne i perspektivne znanstvene karijere.

Rektorat pročelje

Sveučilište u Zagrebu

Trima zagrebačkim doktorskim studijima dodijeljene oznake visoke kvalitete

Dekanima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i Veterinarskoga fakulteta Agencija za znanost i visoko obrazovanje u akademske i promidžbene svrhe dodijelila je oznake visoke kvalitete doktorskih studija.

stipendija

Radni posjet

Magistrima elektrotehnike i srodnih studija otvoreno 15 doktorskih radnih mjesta

Otvoreno je petnaest doktorskih radnih mjesta u šest europskih zemalja, a natječaj traje do 30. rujna 2017.