Novi doktorski studij

Studij Mediji i komunikacija od jeseni na Sveučilištu Sjever

Studij Mediji i komunikacija od jeseni na Sveučilištu Sjever

„Osluškujući potrebe naše regije te broja stanovnika koji pripadaju regiji sjeverozapadne Hrvatske, Sveučilište Sjever odlučilo je pokrenuti prvi samostalni inovativni i interdisciplinarni doktorski studij koji će pratiti najsuvremenije trendove znanstvenog pristupa u području medija i komunikacija.“ – istaknuo je rektor Milković.

Na Sveučilištu Sjever u četvrtak, 7. lipnja 2018. godine, održana je konferencija za novinare i javnost na kojoj je predstavljen prvi samostalni doktorski studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever. Studentima će biti dostupan od ove jeseni (akademske godine 2018/2019) u Sveučilišnom centru Koprivnica.

Konferenciju za novinare, na kojoj su, između ostaloga, sudjelovali i studenti, nastavnici te djelatnici Sveučilišta Sjever otvorio je prof. dr. sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever istaknuvši kako je Sveučilište u evoluciji svog razvitka pokrenuo sličan poslijediplomski sveučilišni studij Izdavaštvo i mediji u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, a koji je preteča i nadogradnja novom inovativnom i interdisciplinarnom studiju.

– Pokretanje novog doktorskog studija u Sveučilišnom centru Koprivnica nadogradnja je postojećeg doktorskog studija Izdavaštvo i mediji na Sveučilištu u Rijeci. Također, osluškujući potrebe naše regije te broja stanovnika koji pripadaju regiji Sjeverozapadne Hrvatske, Sveučilište Sjever odlučilo je pokrenuti prvi samostalni inovativni i interdisciplinarni doktorski studij koji će pratiti najsuvremenije trendove znanstvenog pristupa u području medija i komunikacija. Vjerujem da je postojeća baza naših profesora sa Sveučilišta i suradnika s drugih ustanova i više nego dobra i eminentna u izvođenju ovog studijskog programa za koji smatram da će pružiti zavidnu razinu zadovoljstva budućih doktoranada. – istaknuo je rektor Milković.

Izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, naglasila je kako je program novog doktorskog studija donesen sukladno Znanstvenoj strategiji Sveučilišta poštujući procedure Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

– Sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju te Znanstvenoj strategiji Sveučilišta donesen je elaborat o osnivanju Poslijediplomskog sveučilišnog studija Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever. Studij traje 3 godine, odnosno 6 semestara te nosi 180 ECTS bodova, kao i ostali doktorski studiji u Republici Hrvatskoj. Mogućnost odabira velikog broja izbornih kolegija s naglaskom na individualnom istraživačkom radu budućim doktorandima nudi najsuvremenija promišljanja i sam vrh znanosti u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti. – kazala je prorektorica Hunjet.

Novi Poslijediplomski sveučilišni studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever predstavila je i doc. dr. sc. Gordana Tkalec, pročelnica Odjela za novinarstvo, te naglasila kako je studij koncipiran tako da budućim doktorandima nudi najsuvremenije trendove znanstvenog pristupa u području medija i komunikacija:

– Ovaj je studij uistinu nov, atraktivan, moderan i maksimalno individualiziran. Sveučilište Sjever poznato je po svom osobnom pristupu svakom studentu, a ovdje će to biti još izraženije. Ono što je različito je to da se klasična nastava održava samo na prvoj godini studija. Po tri su obavezna kolegija u svakom semestru prve godine i čak 12 izbornih kolegija. Dakle, doktorandi će uistinu moći odabrati ona znanja za koja sami procjene da su im potrebna i korisna. Još veći stupanj individualizacije događa se na drugoj i trećoj godini na kojima će se inzistirati na individualnom istraživačkom radu pod mentorskim nazorom i objavljivanju znanstvenih radova.

Na konferenciji za medije i javnost nazočnima se obratio i akademik Boris Senker, predsjednik Znanstvenog vijeća za kazalište, film, radio i televiziju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji je istaknuo kako je pokretanje novog doktorskog studija pokazatelj pozitivnih trendova u obrazovanju: 

– Prvi puta sam u poziciji da sam na predstavljanju jednog doktorskog studija, što svjedoči o važnosti koja se pridaje obrazovanju. Kada sam ja upisivao poslijediplomski studij, bilo je nezamislivo da se područje medija i komunikacije proučava na doktorskom studiju.

Poslijediplomski sveučilišni studij Mediji i komunikacija Sveučilišta Sjever inovativan je i interdisciplinaran studij usporediv s najboljim europskim i američkim doktorskim studijima, a istovremeno prati liniju razvoja Sveučilišta Sjever prema podizanju vertikale studiranja i stvaranja kompetentnih stručnjaka u strateškim područjima znanosti.

Komentari na članak

Vezani članci

Institut za razvoj obrazovanja

Institut za razvoj obrazovanja upozorava na nedostatke

Novo javno sveučilište u Slavonskom Brodu?

Jeste li čuli da se otvara sveučilište u Slavonskom Brodu? Je li nam to potrebno ili nije? Institut za razvoj obrazovanja poslao je priopćenje u kojem objašnjava stvarnu situaciju u hrvatskom obrazovanju.

Sveučilište Sjever

U suradnji s europskim visokoobrazovnim institucijama

Sveučilište Sjever provodi projekt za kvalitetnije visoko obrazovanje

Glavni cilj i zadaća projekta postizanje je kvalitete procesa obrazovanja razvojem i primjenom QM & CQAF modela prilagođenog za visokoobrazovne institucije, odnosno partnere u projektu, i za transfer modela na ostale visokoobrazovne institucije u zemljama partnerima.

Učionica na Sveučilištu Sjever

Visoko obrazovanje

Poslijediplomski specijalistički studij Poduzetništvo i EU fondovi uskoro na Sveučilištu Sjever

– Razlozi za pokretanje ovog poslijediplomskog specijalističkog studija višestruki su i ogledaju se u potrebi gospodarstva za većim brojem visokoobrazovane radne snage, približavanju standardima Europske unije te sve većoj potrebi privatnog sektora za kadrovima koji će osigurati stabilnost i konkurentnost poduzeća. – istaknula je prorektorica Hunjet.

Sveučilište Sjever

Istaknuta važnost suradnje između znanosti i visokog obrazovanja

Potpisan sporazum o suradnji Sveučilišta Sjever i KBC-a Zagreb

Sporazum omogućuje razmjenu znanja i iskustava, stručnu i akademsku nastavu na studiju sestrinstva, mogućnosti obavljanja stručne prakse na KBC-u u sklopu drugih studijskih programa Sveučilišta i puno više.

Ljubavni par

Spolno prenosive bolesti

Sveučilište Sjever upozorava na opasnost HPV infekcije

Humani papiloma virus (HPV) jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Postoji više od 200 različitih tipova, a 80% osoba u nekom će trenutku u životu biti zaražena njome.