Društveno poduzetništvo

Studentsko natjecanje Pokretač nagrađuje rješenja za društvene probleme – prijave uskoro

Pokretač, vizual

Pokretač je naziv natjecanja za sve studente u Hrvatskoj, u kojem je moguće ponuditi svoja rješenja za društvene probleme u jednoj od 5 zadanih kategorija. Prijave započinju uskoro!

Potaknuta sviješću o brojnim društvenim problemima, ali i postojanju potencijala za njihovo rješavanje, udruga Studentski informativni kutak organizira studentsko natjecanje pod nazivom Pokretač. Njegov je cilj osmišljavanjem inovativnog poslovnog modela približiti studentima društveno poduzetništvo, a ujedno i otvoriti mogućnost za društvene promjene. 

Na natjecanju za iznimno vrijedne nagrade mogu konkurirati studenti svih hrvatskih sveučilišta, veleučilišta ili visokih škola. Njihov će zadatak biti da pojedinačno ili u timu od dvije osobe u jednoj od 5 ponuđenih kategorija osmisle model koji nudi rješenje za određeni društveni problem. Kategorije u kojima studenti mogu razvijati rješenja su:

1. Zdravstvo

Iako je društvo uvelike napredovalo u području zdravstva, još se uvijek javljaju problemi kao što su nedovoljno zdravstveno obrazovanje i odgoj, što je razlog rasta zaraznih i drugih bolesti. Uz to, prisutan je i manjak liječnika te se javljaju problemi zakonodavnih, poreznih i administrativnih mjera. Ovo su samo neke od problematika u zdravstvu za koje će sudionici Pokretača ponuditi rješenje.

2. Obrazovanje

S promjenom prilika u društvu javlja se i potreba za prilagođavanjem obrazovnog sustava novom vremenu. U ovoj kategoriji sudionicima se otvaraju mogućnosti rješavanja brojnih problematika, kao što su neusklađenost obrazovnih programa i tržišta rada, nedovoljno usvajanje praktičnih znanja, preteške školske torbe te ostali problemi koje studenti sami zamjećuju. Zato Pokretač studentima daje glas kojim će se uključiti u promjene u svojem području – obrazovanju.

3. Očuvanje dostatnosti hrane i vode – proizvodnja

Osmišljavanjem poslovnog modela u ovoj kategoriji studenti će se susresti s razlikama u proizvodnji, potrošnji i u raspodjeli poljodjelskih proizvoda u razvijenim i u nerazvijenim zemljama, kao i sa svjetskom problematikom gladi.

4. Mir i sigurnost

U moru vijesti o terorističkim napadima kao novim oblicima ugrožavanja sigurnosti jasno je da mir u svijetu još uvijek nije postignut. Na mladima svijet ostaje, zato ovim natjecanjem studenti imaju priliku ponuditi rješenje za prepoznate probleme koji ugrožavaju sigurnost ljudi.

5. Ekonomija

U ovoj će kategoriji biti potrebno istaknuti današnje ekonomske probleme u državi i svijetu o čijim rješenjima maštaju, a koje jednog dana mogu pretvoriti u biznis. Razlika između bogatih i siromašnih samo je jedan od problema u društvu. Brojne druge prepoznat će studenti i prijavom na Pokretač ponuditi rješenje.

Kako točno sudjelovati i što očekuje najinovativnije sudionike – bit će objavljeno uskoro. Pratite, stoga, Facebook stranicu Studentsko natjecanje Pokretač

Komentari na članak

Vezani članci

VAFI 2016.

Prilika za volontiranje na VAFI-ju u Varaždinu

Steknite iskustvo rada na filmskom festivalu

Kako bi sve prošlo u najboljem redu, organizatori trebaju pomoć vrijednih volontera koji će pružati tehničku podršku, logistiku ili dočekivati goste festivala. Bez obzira na zadatke, sve koji se odluče prijaviti očekuje puno zabave i druženja.

EUSA

Krajnji rok za prijavu je 1. studenog 2015.

Europsko studentsko sportsko udruženje otvara fotografski natječaj

EUSA foto natječaj otvoren je za sve one koji su fotografirali ili će fotografirati na Europskim sveučilišnim igrama, koje traju diljem Europe od 16. lipnja do 13. studenog 2015. godine.

Studentski zbor

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Novosti vezane uz besplatnu radionicu SZZG-a

S obzirom na veliki broj zainteresiranih za besplatnu radionicu o pisanju projekata, ista će se održati u dvije grupe.

Mostar, most

Natjecanje u Mostaru

Innovation Hack u ponešto drukčijem izdanju; čekaju se i studentske prijave

Traže se programeri i „gameri", ali isto tako i ljudi s poslovnim štihom, marketinaši, projekt-menadžeri koji bi mogli doprinijeti poslovnoj strani rješenja.

CROZ Code Quest 2017.

Studentsko natjecanje

CROZ Code Quest mlade programere vraća u srednji vijek

Natjecatelji ovogodišnjeg izdanja natjecanja CROZ Code Quest vraćaju se u srednji vijek te će nastojati isprogramirati najbolji "bot" koji će osvojiti suparnički teritorij.