LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Loše poslovanje Studentskog centra

Studentski zbor traži smjenu članova Sanacijskog vijeća

Kao argumente za traženje smjene čelnika Sanacijskog vijeća Studentskog centra, Studentski zbor odlučio je javno obznaniti dokumentaciju u kojoj se vidi neracionalno poslovanje Studentskog centra.

Kao argumente za traženje smjene čelnika Sanacijskog vijeća Studentskog centra, Studentski zbor odlučio je javno obznaniti dokumentaciju u kojoj se vidi neracionalno poslovanje Studentskog centra.

Predstavnici Studentskog zbora na današnjoj su se sjednici složili da članovi Sanacijskog vijeća moraju dati ostavke jer Studentski centar već godinama ne posluje racionalno. Kao argumente za traženje ostavke čelnika Sanacijskog vijeća Studentskog centra, Studentski zbor odlučio je javno obznaniti dokumentaciju koja im je nedavno uručena.

- Znam da su studenti bili nemirni i nestrpljivi, ali zadnja dva i pol mjeseca smo se isključivo borili za njihova prava u najboljoj mogućoj namjeri. uspjeli smo postići da cijene budu prihvatljive za studente i da se ispune obaveze prema Europskoj uniji. To će značiti daljnje dizanje standarda studentskog smještaja i obnovu svih studentskih domova u Zagrebu. Cijene ćemo revidirati ponovo za šest mjeseci kako bismo utvrdili postoji li mogućnost još većeg sniženja. Preduvjet za to je kompetentan tim na čelu Studentskog centra i ozbiljna sanacija poslovanja. - izjavio je Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Sanacijsko vijeće je na jučerašnjem sastanku prihvatilo prijedloge Povjerenstva za izradu prijedloga cijena studentskog smještaja nakon višemjesečnih pregovora oko korekcija cijena obnovljenih i neobnovljenih paviljona zagrebačkih studentskih domova. Prosvjed za sniženje cijena studentskog smještaja ovim je završio, a konačne cijene možete pogledati ovdje

Cijelu objavu Studentskog zbora možete pročitati u nastavku:

Dragi studenti, poštovana javnosti,

na današnjoj sjednici Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, studentski predstavnici su raspravljali o Odluci Sanacijskog vijeća o cijenama studentskog smještaja te o cijelom postupku koji je prethodio donošenju spomenute odluke.

Drago nam je da se Sanacijsko vijeće napokon sastalo i potvrdilo prethodne zaključke Povjerenstva. No, nažalost ne možemo biti zadovoljni odnosom i radom Sanacijskog upravitelja Peje Pavlovića i Sanacijskog vijeća prema studentima i studentskim predstavnicima.

Od trenutka kada su spomenuti donijeli prijedlog  bezobrazno visokih cijena smještaja pa do donošenja konačne odluke bili smo izloženi konstantnim napadima iz SC-a, plasiranju neistina u medije, pokušajima huškanja studenata na studentske predstavnike i različitim ucjenama.

U čitavom postupku studentski predstavnici su htjeli zadržati akademsku razinu komunikacije, obraniti studentska prava, uzimajući u obzir njihove potrebe i mogućnosti, ali i stvarno stanje u Studentskom centru.

Kako bismo dodatno potvrdili da nam nije u cilju bilo skrivati informacije o studenata uključivši i realno stanje Studentskog centra objavljujemo cjelokupnu dokumentaciju. Dokumentacija sadrži svu korespondenciju između Studentskog zbora i Studentskog centra, zaključke, financijsku dokumentaciju, analize Studentskog zbora i dr.

Zaključkom Skupštine Studentskog zbora tražimo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Vlade RH da po hitnom postupku smijeni Sanacijskog upravitelja Peju Pavlovića i Sanacijsko vijeće.

Sanacijskom upravitelju između ostalog zamjeramo:

- Konstantne promjene stavova od toga da se Studentski zbor nema pravo miješati u formiranje cijena, da studentski predstavnici nisu kompetentni, da nije potrebno sagledati mogućnosti i potrebe studenata  pa sve do lažne podrške promjenama cijena i odugovlačenja u donošenju odluke.

- Od trenutka kada je Studentski zbor zatražio obrazloženje i prateću dokumentaciju, Sanacijski upravitelj je najprije odbio predati dokumentaciju pod izgovorom tajnosti i da je taj prijedlog neupitan, temeljen na projekcijama stvarnih prihoda i rashoda te da je spomenuti prijedlog cijena najniži mogući! Nakon što je suočen sa Zakonom o pravu na pristup informacijama predana nam je nepotpuna dokumentacija koja ujedno sadrži i neistinite podatke. Nakon niza zavrzlama uspjeli smo pribaviti sve relevantne podatke i pobiti sve argumente koje je Sanacijski upravitelj iznosio u ranijim istupima.

- Sanacijsko vijeće na čelu sa Pejom Pavlovićem je uporno otezalo cijeli postupak koji je potrajao više od 75 dana i donio nestabilnost u rad Studentskog centra te nemir među studente.

Smatramo nužnim da Studentski centar što prije dobije kompetentno vodstvo koje će se uhvatiti u koštac s nagomilanim problemima i osigurati održivo poslovanje Studentskog centra na korist studenata i djelatnika Studentskog centra.