LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnološka inovacija

Studentice FER-a osmislile aplikaciju za pčelare

Antonija Mušćet, Snježana Draženović, Martina Majcen i Matea Tomeljak odlučile su se prijaviti na App Start Contest u čije su finale i ušle. Njihova aplikacija se zove „Beekeeper“, a do njene realizacije su došle zajedničkim snagama. 

Antonija Mušćet, Snježana Draženović, Martina Majcen i Matea Tomeljak odlučile su se prijaviti na App Start Contest u čije su finale i ušle. Njihova aplikacija se zove „Beekeeper“, a do njene realizacije su došle zajedničkim snagama. 

Četiri studentice četvrte godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva osmislile su aplikaciju za lakše vođenje, ni više ni manje, nego pčelarskog biznisa. Antonija Mušćet, Snježana Draženović, Martina Majcen i Matea Tomeljak odlučile su se prijaviti na App Start Contest u čije su finale i ušle. Njihova aplikacija se zove „Beekeeper“, a do njene realizacije su došle zajedničkim snagama. 

„Budući da smo na faksu skupa po cijele dane, u pauzama smo smišljale kakva je aplikacija potrebna tržištu, a koja bi nam istovremeno bila zanimljiva za implementaciju i kroz čiju bi izradu svaka od nas pokazala ono što najbolje zna. Matein tata koji je pčelar predložio je da napravimo aplikaciju za pčelare. To nam se svidjelo pa smo zajedno osmislile sve detalje”, pojasnila je Snježana Draženović, jedna od članica tima Beekeeper.

Nakon što su uvidjele kako na tržištu ne postoji niti jedna slična aplikacija, odlučile su istražiti koliko postoji registriranih pčelara i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave pčelarstvom kako bi znale okvirni broj pčelara.

„Dok smo razvijale aplikaciju često smo je pokazivale pčelarima i tražile njihovo mišljenje. To nam je puno pomoglo jer je teško predvidjeti hoće li korisnik biti zadovoljan aplikacijom, tako da su nam pohvale i kritike iz prve ruke jako puno značile“, tvrdi Snježana Draženović.

U cijeli projekt su tako bili uključeni pčelari iz Splitsko-dalmatinske, Karlovačke i Zagrebačke županije, a također su surađivale i s profesorima Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Aplikacija Beekeeper omogućava vođenje cjelokupne evidencije potrebne za pčelarstvo poput zatečenog stanja opreme i materijala (košnice, vrcaljka i kompletan pribor i alat potreban za pčelarenje), nabave nove opreme i materijala (cijena i datum nabave), stanja skladišta (meda, peluda, matične mliječi, pčelinjeg otrova), prihoda i rashoda (mjesečna i godišnja statistika), vrsta i datum početka određene paše i količina izvrcanog meda. Cilj aplikacije je pomoći pčelarima u svakodnevnom poslu kojeg obavljaju, odnosno olakšati im administraciju koju moraju voditi i koju dan danas vode na raznim papirima i nepreglednim tablicama.

„Ideja je realizirana i aplikacija je spremna za uporabu. Već imamo uspostavljene kontakte s pčelarima koji jedva čekaju početi koristiti aplikaciju. Omogućit ćemo im da ju isprobaju besplatno. U skoroj budućnosti planiramo uvesti još neka poboljšanja te naplaćivati ovisno o broju košnica koje pčelari imaju, odnosno o kojima vode evidenciju putem naše aplikacije”, kaže Snježana Draženović.

Ako u svojoj glavi imate ideju za odličnu aplikaciju, autorice Beekeepera svakako preporučuju prijavu na natjecanja poput App Start Contesta.

„To je odlična prilika gdje mišljenje o aplikaciji možete dobiti od predstavnika vodećih firmi u Hrvatskoj te profesora fakulteta i ostalih stručnjaka. Također, održavaju se razna predavanja gdje se iz prve ruke mogu čuti informacije o stvarnom poslovnom svijetu koje se na fakultetu rijetko kada mogu čuti. Ako imate dobru ideju, uložite trud i vrijeme i svakako će se isplatiti”, zaključila je Snježana Draženović.

Ako želite vidjeti kako izgleda aplikacija, ovdje se možete registrirati.

FOTO: FACEBOOK