Studentski život u Dubrovniku

Studentica stvari drži na fakultetu, a spava u hostelu

Studentica prenijela stvari na sveučilište

Nakon 1. 6. studenti u Dubrovniku napuštaju svoje stanove te za vrijeme ispitnih rokova nemaju smještaj. Studentski dom trebao bi se uskoro izgraditi, ali studenti nisu previše optimistični jer se takva priča ponavlja svake godine. Bruna Papić, studentica četvrte godine, odlučila je podijeliti svoju priču.

Studenti koji studiraju u turističkim gradovima dolaskom sezone primorani su napustiti stan, a sve je veći broj studenata koji nakon toga više ne mogu pronaći smještaj ili iznos premašuje njihov budžet. Upravo takav scenarij dogodio se studentici iz Splita Bruni Papić. Naime, nakon što je bila primorana napustiti stan u kojem je boravila, nije pronašla drugi. Tražila ga je preko oglasa, ali bezuspješno jer je sve namijenjeno turistima. Kazala je kako je sobica skuplja od stana, što bi značilo da bi morala raditi samo za stanarinu. Postavlja se pitanje brine li to grad i može li se to nazvati studentskim gradom?

Nakon što nije ništa pronašla, stvari je odlučila odnijeti na Sveučilište u Dubrovniku, točnije na UNIDU radio. Jedina opcija bila je noćenje u hostelu, pa je tako bukirala hostel koji će ju koštati preko tri tisuće kuna za nekoliko dana što je, svi će se složiti, previše za studentski budžet, a kako je inače iz Splita, tvrdi da je razlika u cijenama ogromna. Nada se kako će se uskoro preseliti u Mokošicu gdje bi joj stan bio na raspolaganju cijelu godinu. Bruna kao ni ostali studenti ne nadaju se skoroj gradnji studentskog doma.

Studentski dom u Dubrovniku goruća je tema već dugi niz godina i svake je godine ista priča: gradit će se. Ja još nisam vidjela pomaka. U svibnju ove godine izabrani su izvođači radova, a svaki put kad se pokrene priča o gradnji, uvijek nedostaje nekoliko milijuna kuna. Sada kad su dobili taj novac, ravnatelj Studentskog centra rekao je da će se dom početi graditi u svibnju ove godine, a sada je lipanj. Možda u svibnju, ali tko zna koje godine Moglo bi se raspravljati hoće li ga moja djeca dočekati. – kazala je Bruna.

Ogorčena ovakvom situacijom smatra kako institucije ne rade svoj posao te smatra kako su u pitanju neki drugi interesi. 

– Studentski centar trebao bi se brinuti o studentima, a trenutno je njegova jedina funkcija izdavanje ugovora. Ja nisam vidjela nikakve inicijative u četiri godine od strane Studentskog centra da se nekako zbrinu studenti koji nisu iz Dubrovnika. Kad se dogodi ovakva situacija da student mora platiti hostel koji nije jeftin, onda ravnatelj kaže da je to cijena života u Dubrovniku i to je jedini komentar na cijelu situaciju. – istaknula je.

Poslali smo upit Studentskom centru Dubrovnik što se događa s izgradnjom dugoplaniranog Studentskog doma u Dubrovniku, ali odgovor nismo dobili. Čini se kako studenti opravdano nisu zadovoljni radom institucije. 

Poznato je da je Dubrovnik svjetska destinacija i da se najveći prihodi od turizma slijevaju upravo tamo. Odlična je to destinacija samo za turiste, a kada turizam zimi ne cvijeta, dobro došli su i studenti.

– Dubrovnik je na naslovnicama svih svjetskih časopisa i portala kao neka idealna destinacija, a idealna je očito za sve osim za studente, koji bi trebali biti budućnost grada. Onda se postavlja pitanje zašto nakon studija studenti odlaze iz Dubrovnika.

Zadovoljna kvalitetom i načinom predavanja, ali ne i radom drugih institucija, budućim studentima svakako bi savjetovala da razmisle o studiranju u ovakvom gradu.

– Profesori su odlični, puno praktične nastave i nema puno studenata što je super. Ali što znači to ako nemate osiguran smještaj? Znala sam da ima takvih situacija, ali tek kad se meni to dogodilo, shvatila sam težinu toga. Poučena svojim iskustvom da sam ponovno maturantica i da mi ovo netko kaže, ne bih upisala studij u Dubrovniku, bez obzira na kvalitetu.

Komentari na članak

Vezani članci

San ivanjske noći

Događanja na tvrđavi Lovrjenac

Dašak Bollywooda stiže s Midsummer Scene festivalom

Pod redateljskom palicom Helen Tennison, na tvrđavi Lovrjenac zaigrat će "San Ivanjske noći". Sheetal Kapoor je osmislila posebne boolywoodske plesne elemente za ovu komediju začaranih zabuna.

Savjet za Kolegu, Studentska udruga Pula

Koji je tvoj #SavjetZaKolegu?

Preporuči kolegama smještaj, dobru hranu, zabavu i fakultet u svom gradu

Svi studenti od sada mogu davati kolegama preporuke na jednom mjestu, u četiri najvažnije kategorije.

Pixabay

Međunarodna škola u Dubrovniku

RGN potiče veću zapošljivost svojih studenata, budućih inženjera rudarstva

U okviru Međunarodne škole rudarstva vrhunski su stručnjaci na svojim predavanjima i na radionicama prenosili studentima, istraživačima i predstavnicima industrije znanja i vještine koje mogu poboljšati konkurentnost inženjera rudarstva na tržištu rada.

SCZG dvorište

Loše poslovanje Studentskog centra

Studentski zbor traži smjenu članova Sanacijskog vijeća

Kao argumente za traženje smjene čelnika Sanacijskog vijeća Studentskog centra, Studentski zbor odlučio je javno obznaniti dokumentaciju u kojoj se vidi neracionalno poslovanje Studentskog centra.

Izvan zidina

Vodič kroz lokacije snimanja popularne serije

FOTO: Put kroz lokacije Igre prijestolja

Arhitektura Dubrovnika poslužila je za hrvatsku verziju glavnog grada Sedam Kraljevstva Westerosa - Kraljeva Grudobrana. Tvrđava Minčeta također je jedna od odličnih lokacija koja je poslužila kao Dom Besmrtnika u gradu Quarth.