Studentski život u Dubrovniku

Studentica stvari drži na fakultetu, a spava u hostelu

Studentica prenijela stvari na sveučilište

Nakon 1. 6. studenti u Dubrovniku napuštaju svoje stanove te za vrijeme ispitnih rokova nemaju smještaj. Studentski dom trebao bi se uskoro izgraditi, ali studenti nisu previše optimistični jer se takva priča ponavlja svake godine. Bruna Papić, studentica četvrte godine, odlučila je podijeliti svoju priču.

Studenti koji studiraju u turističkim gradovima dolaskom sezone primorani su napustiti stan, a sve je veći broj studenata koji nakon toga više ne mogu pronaći smještaj ili iznos premašuje njihov budžet. Upravo takav scenarij dogodio se studentici iz Splita Bruni Papić. Naime, nakon što je bila primorana napustiti stan u kojem je boravila, nije pronašla drugi. Tražila ga je preko oglasa, ali bezuspješno jer je sve namijenjeno turistima. Kazala je kako je sobica skuplja od stana, što bi značilo da bi morala raditi samo za stanarinu. Postavlja se pitanje brine li to grad i može li se to nazvati studentskim gradom?

Nakon što nije ništa pronašla, stvari je odlučila odnijeti na Sveučilište u Dubrovniku, točnije na UNIDU radio. Jedina opcija bila je noćenje u hostelu, pa je tako bukirala hostel koji će ju koštati preko tri tisuće kuna za nekoliko dana što je, svi će se složiti, previše za studentski budžet, a kako je inače iz Splita, tvrdi da je razlika u cijenama ogromna. Nada se kako će se uskoro preseliti u Mokošicu gdje bi joj stan bio na raspolaganju cijelu godinu. Bruna kao ni ostali studenti ne nadaju se skoroj gradnji studentskog doma.

Studentski dom u Dubrovniku goruća je tema već dugi niz godina i svake je godine ista priča: gradit će se. Ja još nisam vidjela pomaka. U svibnju ove godine izabrani su izvođači radova, a svaki put kad se pokrene priča o gradnji, uvijek nedostaje nekoliko milijuna kuna. Sada kad su dobili taj novac, ravnatelj Studentskog centra rekao je da će se dom početi graditi u svibnju ove godine, a sada je lipanj. Možda u svibnju, ali tko zna koje godine Moglo bi se raspravljati hoće li ga moja djeca dočekati. – kazala je Bruna.

Ogorčena ovakvom situacijom smatra kako institucije ne rade svoj posao te smatra kako su u pitanju neki drugi interesi. 

– Studentski centar trebao bi se brinuti o studentima, a trenutno je njegova jedina funkcija izdavanje ugovora. Ja nisam vidjela nikakve inicijative u četiri godine od strane Studentskog centra da se nekako zbrinu studenti koji nisu iz Dubrovnika. Kad se dogodi ovakva situacija da student mora platiti hostel koji nije jeftin, onda ravnatelj kaže da je to cijena života u Dubrovniku i to je jedini komentar na cijelu situaciju. – istaknula je.

Poslali smo upit Studentskom centru Dubrovnik što se događa s izgradnjom dugoplaniranog Studentskog doma u Dubrovniku, ali odgovor nismo dobili. Čini se kako studenti opravdano nisu zadovoljni radom institucije. 

Poznato je da je Dubrovnik svjetska destinacija i da se najveći prihodi od turizma slijevaju upravo tamo. Odlična je to destinacija samo za turiste, a kada turizam zimi ne cvijeta, dobro došli su i studenti.

– Dubrovnik je na naslovnicama svih svjetskih časopisa i portala kao neka idealna destinacija, a idealna je očito za sve osim za studente, koji bi trebali biti budućnost grada. Onda se postavlja pitanje zašto nakon studija studenti odlaze iz Dubrovnika.

Zadovoljna kvalitetom i načinom predavanja, ali ne i radom drugih institucija, budućim studentima svakako bi savjetovala da razmisle o studiranju u ovakvom gradu.

– Profesori su odlični, puno praktične nastave i nema puno studenata što je super. Ali što znači to ako nemate osiguran smještaj? Znala sam da ima takvih situacija, ali tek kad se meni to dogodilo, shvatila sam težinu toga. Poučena svojim iskustvom da sam ponovno maturantica i da mi ovo netko kaže, ne bih upisala studij u Dubrovniku, bez obzira na kvalitetu.

Komentari na članak

Vezani članci

Maja Šuput

U organizaciji dubrovačkog Studentskog zbora

Brucošijada Sveučilišta u Dubrovniku uz Maju Šuput

Studentski zbor Sveučilišta u Dubrovniku u novu akademsku godinu odlučio je krenuti organizacijom brucošijade. Na rasporedu je 7.11, mjesto održavanja je poznati Culture Club Revelin, a za dobru zabavu zadužena je Maja Šuput.

Paviljon na Šari

Studentski centar u Zagrebu

Rok za useljenje u studentske domove nakon spuštanja granice do kraja tjedna

Bodovna granica za useljenje u zagrebačke studentske domove spuštena je već drugi put ovoga mjeseca, a rok je za useljenje 16. ožujka.

S.D. Stjepan Radić 007

Odgovor sanacijskog upravitelja

Pavlović: Obnova studentskih domova neće kasniti

– Točno je da je donesena Odluka o poništenju postupka javne nabave, i to zato što su ponude bile preskupe, no poništenje neće drastično pomaknuti rokove. Postoje zakonski okviri koji nam omogućavaju ponavljanje postupka te rješavanje problema. – izjavio je Pavlović.

Drugi dan karijera

Drugo izdanje

Sveučilište u Dubrovniku organizira Dan karijera

Tijekom dana studenti će imati priliku upoznati se s predstavnicima tvrtki, održati intervjue za posao, raspitati se o mogućnostima stručne prakse, ali i stalnog zaposlenja.

nasl

10 najskupljih privatnih škola

Internati samo za bogataše i kraljevske obitelji

Ako ste se ikada zapitali koliko kraljevske obitelji i ostali imućni ljudi izdvajaju za obrazovanje svoje djece, u nastavku možete pronaći odgovor na to pitanje.