LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
FESBovci pomažu

Studentica FESB-a mobilnom aplikacijom pomaže osobama s invaliditetom

Pino_aplikacija trebala bi pomoći u zaštiti obilježenih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Pino_aplikacija trebala bi pomoći u zaštiti obilježenih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Studentica Ana Granić, pod mentorstvom Maje Štule, napravila je za završni rad mobilnu aplikaciju na inicijativu Udruge osoba s invaliditetom PINO.

Besplatna aplikacija omogućava korisniku da jednostavno fotografira nepropisno parkirano vozilo te zatim fotografiju, zajedno s informacijama o lokaciji, pošalje odgovarajućim službama koje će premjestiti vozilo.

Razvijena je u suradnji s Prometnom policijom i Hvidrom, a dostupna je na Google Play Storeu pod nazivom Pino_aplikacija.

Android aplikacija za mobitele trebala bi pomoći u zaštiti obilježenih parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom.

Petar Periš, predsjednik udruge Pino, kaže: „Aplikacija omogućava korisniku da slika nepropisno parkirano vozilo i da sliku s informacijama o lokaciji pošalje odgovarajućim službama.“ Naglašava kako nas i zakon:

„...obavezuje da osiguramo potreban broj parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom, ali i da ih zaštitimo od svih onih koji ta mjesta nezakonito koriste. Osobe s invaliditetom bi rado prošetale do svog odredišta da mogu, ali oni nemaju izbora i zato ta parkirna mjesta trebaju biti isključivo rezervirana za njih“. 

Aplikacija će se, dodaje Periš, u početku moći koristiti samo na području Splita, ali planira se proširenje razvijene aplikacije na područje cijele Hrvatske korištenjem GPS pozicije korisnika aplikacije.

„U planu je proširenje na područje cijele Hrvatske korištenjem GPS pozicije korisnika, a razmišljamo i o drugim mogućnostima iskorištavanja novih tehnologija kako bi osobama s invaliditetom olakšali položaj u društvu“, zaključuje Periš.

FOTO: IN PORTAL