Volonterski centar Osijek

EFOS dobio nagradu za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju

Dio volontera EFOS-a, FOTO: Krešimir Strahonja

Volonteri Ekonomskog fakulteta ističu kako su volontiranje prepoznali kao vlastitu društveno odgovornu ulogu kroz koju mogu razvijati praktične sposobnosti i vještine za vrijeme studiranja te se osnaživati za nove prilike za zapošljavanje.

Volonterski centar Osijek dodijelio je nagrade za najbolje volontere 5. prosinca, na dan obilježavanja Međunarodnog dana volontera. Od trinaest volonterskih nagrada, koliko ih je dodjeljeno te večeri u Muzeju Slavonije, jedini je fakultet koji je dobio nagradu za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju Ekonomski fakultet u Osijeku i to za popularizacijski simpozij naziva Kreativna riznica.

Profesorica Jasna Horvat i docentica Josipa Mijoč glavne su organizatorice Kreativne riznice koje ističu kako je broj volonterskih programa na Ekonomskom fakultetu svake godine sve veći:

– Primijenjuju ga sve studentske udruge kao i pojedinačni projekti kakav je, primjerice, EFOS EU tjedan, odnosno, Kreativna riznica koja je ovogodišnji laureat Volonterske nagrade. Kreativna riznica svoj uspjeh izgradila je na predanosti studenata i nastavnika uključenih u ovaj projekt. Izdvaja se iz drugih događanja po tome što svoj uspjeh izgrađuje kako na uključivanju volontera, tako i na potpunoj otvorenosti prema mlađim dobnim skupinama. –

Dekan Ekonomskog fakulteta Vladimir Cini preuzeo je nagradu i u ime fakulteta zahvalio svima onima koji su prepoznali ovaj volonterski rad kao jedan društveno koristan rad. Isto tako, zahvalio je studentima volonterima koji su ga učinili izuzetno ponosnim i najavio kako će dobivena nagrada zasigurno krasiti neku od dovrana ili aula kako bi služila budućim genracijama kao poticaj za uključivanjem u volontiranje na raznim događajima.

Dekan Vladimir Cini, FOTO: Krešimir Strahonja

Organizatori Kreativne riznice definiraju ovu vrstu događanja kao popularizacijski simpozij koji predstavlja besplatnu platformu na kojoj se susreću teoretičari i praktičari iz kulturne i kreativne industrije, a nastojanja organizatora usmjerena su na pomoć kreativnoj industriji u njezinu institucionaliziranju.

– Posebnost Kreativne riznice njezina je otvorenost civilnom društvu, čime se stvara nova paradigma funkcionalne uporabe kapitala i infrastrukture javnih obrazovnih institucija, nastavnih programa i znanstvenog djelovanja. Iz svega možemo zaključiti kako se radi o projektu koji prožima kulturna i druga polja društvenog djelovanja, a rezultira inovativnim kulturnim praksama. Na oglašeni natječaj za volontiranje odazvalo nam se toliko studenata da je upravljanje njihovim aktivnostima bio poseban izazov. –

Volonteri Ekonomskog fakulteta ističu kako su volontiranje prepoznali kao vlastitu društveno odgovornu ulogu kroz koju mogu razvijati praktične sposobnosti i vještine za vrijeme studiranja te se osnaživati za nove prilike za zapošljavanja. Time se potvrdilo kako je volontiranje dobar način povezivanja teorije i praksae, posebice iz područja menadžmenata, upravljanja vremenom i resursima. Studentica Ivana Jobst predsjednica je Organizacijskog odbora i koordinatorica volontera kojoj ovaj simpozij uvelike pomaže u osobnom razvitku:

– Kreativna riznica kao koncept oplemenjuje mene kao osobu, ali isto tako i svakog volontera koji je sudjelovao u cijelom procesu stvaranja tako velikog projekta. Stvaramo društveno odgovornu ulogu koja utječe na kreativnost društva u cjelini, ali i pomičemo granice vlastite kreativnosti generiranjem novih ideja. –

Dodjela volonterskih nagrada, FOTO: Krešimir Strahonja

Svakako je potrebno spomenuti i profesoricu Juliu Perić, docenticu na Ekonomskom fakultetu i dobitnicu nagrade za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju 2011. godine koja je najviše zaslužna za volonterstvo na Fakultetu:

– Mislimo za studente da su prilično inertni, da misle da ne mogu napraviti velike promjene i htjeli smo dokazati da je upravo suprotno. Ekonomski je fakultet prepoznao važnost volontiranja ne samo s te strane da studenti pomažu nekome drugom nego i zbog razvijanja vlastitih, mekih vještina koje se, nažalost, ne mogu razviti samo formalnim obrazovanjem. Teza studenata jest da je bolje džaba ležat' nego džaba radit', ali mislim da bi svi studenti koji volontiraju poručili da to nije istina. –

Kemija kreativne industrije naziv je treće Kreativne riznice – popularizacijskog simpozija kreativne industrije koja će održati u proljeće 2017. godine (od 26. do 29. travnja) na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Već se pripremaju volonterske knjižice koje će po završetku akademske godine s ponosom ovjeriti dekan Fakulteta.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentice

L'oreal Adria Balkan prvi puta organizira „Brandstorm”

Prijavi se na međunarodno studentsko natjecanje i osvoji nagradu od 10 000 eura

„Brandstorm“i L’Orealov brand „La Roche-Posay“ studentima nude priliku da se stave u ulogu marketinškog lidera i osmisle inovativnu digitalnu strategiju koja će privući generaciju potrošača „La Roche-Posay“ od 15 do 25 godina.

-II-

Na današnji dan

FOTO: Grad na Dravi bogatim programom obilježava svoj dan

Nekadašnji keltski i rimski grad Mursa, važno srednjovjekovno slavonsko središte, a danas i najveće kulturno središte Slavonije i Baranje, Osijek, pripremio je bogat višednevni program obilježavanja povijesnog ujedinjavanja triju gradskih cjelina koje čine današnju jezgru grada.

Join hands day

Na današnji dan

Dan kada se udružuju ruke svih generacija

Svaka prva subota u svibnju rezervirana je za „Join Hands Day”, dan kada se potiče međugeneracijska suradnja radi boljeg funkcioniranja zajednice.

FOTO

Pozitivna priča – Dora Vukušić

INTERVJU: Volonterka Dora svakodnevno pokazuje ljepotu pomaganja drugima

Kako nam se bliži blagdansko razdoblje, mnogi će ga iskoristiti za pomaganje bližnjima i potrebitima. No, mnogo je onih koji cijele godine rade upravo to, nesebično volontiraju i daju najbolje od sebe kako bi drugima uljepšali dan. Jedna od takvih pozitivki je i Dura Vukušić, s kojom smo popričali.

ICT-Edu

Istraživanje Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu

Tehnologija u obrazovanju

Prema rezultatima istraživanja, redovni studenti sestrinstva smatraju da je tehnologija važna u obrazovanju. Štoviše, studenti nauče više i brže kada im se predaje pomoću novih tehnologija.