Početak akademske godine

Studenti upis u svaku akademsku godinu plaćaju, a ne znaju zašto; evo što pojedini fakulteti naplaćuju

Studenti-upisi

Studenti plaćaju svaki upis u novu akademsku godinu, a pričaju nam da ne znaju u koje svrhe odlazi taj novac. Predstavnici pojedinih fakulteta otkrili su nam što oni rade s pojedinačnim iznosima koji sežu od 40-ak do 300-tinjak kuna.

Počinje akademska godina pa tako i trošak za studente. Cijena upisa u višu akademsku godinu doseže 300 kuna, a da studenti često i ne znaju za što izdvajaju novac. 

Studenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu plaćaju svaki upis u akademsku godinu 300 kuna, a objašnjenja nigdje pa čak ni u ugovoru koji svake godine potpisuju. Na naš upit zašto svake godine upisnina toliko iznosi i za što su troškovi te planira li se prihod od tih upisnina upotrijebiti za unaprjeđivanje fakulteta, odgovor nismo dobili. Nije on jedini koji ne odgovara, na isti upit odgovor nismo dobili ni od Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao ni Pravnog fakulteta u Osijeku. 

Dekan Agronomskog fakulteta, Zoran Grgić, objašnjava kako u troškove upisnine za njihov fakultet ulazi osiguranje studenata, studentska iskaznica i USB stick od 8 GB s informacijama i obrascima koji su potrebni za studij. Kolegice i kolege pri upisu su informirani o troškovima upisa, nadodaje te otkriva kako se zarada od upisnina koristi za poboljšanje fakulteta.

– Svi troškovi upisnine se raspodjeljuju prema Pravilniku o korištenju vlastitih prihoda. Tako su od upisnine oko 40% troškova materijalni troškovi, 20% se koristi za unaprjeđenje rada studentske referade, a 40% za unaprjeđenje rada studentskih udruga i studenata u izvan nastavnim aktivnostima. – istaknuo je Grgić.

Baš poput Agronomskog, i na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF) upisnina pokriva troškove osiguranja, administracije, studentskih izvannastavnih aktivnosti te financiranje natjecanja Tehnogolijada. Sve to za 250 kuna. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu studenti plaćaju 300 kuna za troškove korištenja knjižničnog fonda, osiguranja i troškova za studentske iskaznice. 

Studenti ravnodušni

Studentica novinarstva kaže kako joj cijena nije problem, već je problem što se ne zna za što se plaća. Slaže se s njom student Pravnog fakulteta u Zagrebu koji tvrdi da se tu ne može puno učiniti. Također cijena nije problem ni studentici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ali joj je problem što se naplaćuju ECTS bodovi. Studentica s PBF-a priznaje kako im nitko ništa ne govori osim da moraju platiti 250 kuna.  

Najjeftinija cijena upisa za koju smo uspjeli doznati jest ona na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, a iznosi svega 40 kuna i to za pokrivanje osiguranja studenata.

Komentari na članak

Vezani članci

Novčani problemi

Kako bolje upravljati novcem?

7 savjeta za bolju financijsku budućnost

Razmišljajte unaprijed! Možda sad nećete kupiti onu super haljinu ili novi mobitel, ali ćete uštedjeti novce za nešto bolje. Nećete morati „razbijati glavu“ pred ljetne praznike hoćete li na moru moći provesti 3 dana ili ćete spavati na plaži da uštedite.

natječaj

Sveučilište u Tartu

Bogata stipendija za studij u akademskoj i kulturnoj prijestolnici Estonije

Stipendija pokriva cjelokupnu školarinu za skoro sve sveučilišne programe koji se održavaju na engleskom jeziku na Sveučilištu u Tartu u Estoniji.

Volonteri

Predstavljanje u Klubu mladih KLOOZ

Europske snage solidarnosti uključuju mlade u volonterske akcije; svi troškovi pokriveni

Pružaju se prilike mladima od 17 do 30 godina na uključivanje u volonterske akcije i projekte raznolike prirode, a svi će im troškovi biti pokriveni. U Klubu mladih KLOOZ predstavit će ih Marija Špaleta.

Looking for a job

Građani ne znaju, savjetnici ne govore

Za posao u inozemstvu ili drugom gradu imate pravo na novčanu pomoć od države

Ako građani sami ili posredstvom HZZ-a nađu posao u mjestu koje je više od 80 kilometara udaljeno od njihova mjesta boravišta, imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć, kao i na naknadu putnih i selidbenih troškova.

SCZG dvorište

(Ne)ulaganje

Gdje su desetci milijuna koje je zagrebački SC trebao uložiti u smještaj nakon poskupljenja iz 2016?

Predstavnici Studentskog zbora uspjeli su postići dogovor o korekcijama cijena studentskih domova tijekom 2016. godine, a Studentski centar obvezao se uložiti godišnje 15 milijuna kuna u daljnju obnovu domova, njihovo održavanje i unapređenje studentskog standarda. Jeste li primijetili da su ti novci zapravo i uloženi u protekle dvije i pol godine?