Početak akademske godine

Studenti upis u svaku akademsku godinu plaćaju, a ne znaju zašto; evo što pojedini fakulteti naplaćuju

Studenti-upisi

Studenti plaćaju svaki upis u novu akademsku godinu, a pričaju nam da ne znaju u koje svrhe odlazi taj novac. Predstavnici pojedinih fakulteta otkrili su nam što oni rade s pojedinačnim iznosima koji sežu od 40-ak do 300-tinjak kuna.

Počinje akademska godina pa tako i trošak za studente. Cijena upisa u višu akademsku godinu doseže 300 kuna, a da studenti često i ne znaju za što izdvajaju novac. 

Studenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu plaćaju svaki upis u akademsku godinu 300 kuna, a objašnjenja nigdje pa čak ni u ugovoru koji svake godine potpisuju. Na naš upit zašto svake godine upisnina toliko iznosi i za što su troškovi te planira li se prihod od tih upisnina upotrijebiti za unaprjeđivanje fakulteta, odgovor nismo dobili. Nije on jedini koji ne odgovara, na isti upit odgovor nismo dobili ni od Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao ni Pravnog fakulteta u Osijeku. 

Dekan Agronomskog fakulteta, Zoran Grgić, objašnjava kako u troškove upisnine za njihov fakultet ulazi osiguranje studenata, studentska iskaznica i USB stick od 8 GB s informacijama i obrascima koji su potrebni za studij. Kolegice i kolege pri upisu su informirani o troškovima upisa, nadodaje te otkriva kako se zarada od upisnina koristi za poboljšanje fakulteta.

– Svi troškovi upisnine se raspodjeljuju prema Pravilniku o korištenju vlastitih prihoda. Tako su od upisnine oko 40% troškova materijalni troškovi, 20% se koristi za unaprjeđenje rada studentske referade, a 40% za unaprjeđenje rada studentskih udruga i studenata u izvan nastavnim aktivnostima. – istaknuo je Grgić.

Baš poput Agronomskog, i na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF) upisnina pokriva troškove osiguranja, administracije, studentskih izvannastavnih aktivnosti te financiranje natjecanja Tehnogolijada. Sve to za 250 kuna. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu studenti plaćaju 300 kuna za troškove korištenja knjižničnog fonda, osiguranja i troškova za studentske iskaznice. 

Studenti ravnodušni

Studentica novinarstva kaže kako joj cijena nije problem, već je problem što se ne zna za što se plaća. Slaže se s njom student Pravnog fakulteta u Zagrebu koji tvrdi da se tu ne može puno učiniti. Također cijena nije problem ni studentici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ali joj je problem što se naplaćuju ECTS bodovi. Studentica s PBF-a priznaje kako im nitko ništa ne govori osim da moraju platiti 250 kuna.  

Najjeftinija cijena upisa za koju smo uspjeli doznati jest ona na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, a iznosi svega 40 kuna i to za pokrivanje osiguranja studenata.

Komentari na članak

Vezani članci

Rolling Stone Hrvatska

Nakon nepune dvije godine izlaženja

Ugasilo se hrvatsko izdanje Rolling Stonea

Razlog gubitka licence preveliki su troškovi koje tvrtka S3 Mediji – u vlasništvu Tonija Moškova, ujedno i glavnog urednika časopisa – više nije mogla pokriti.

Svjetsko obrazovanje

Obrazovanje u brojkama

Najobrazovanije zemlje svijeta

Te zemlje su uglavnom one koje najviše troše na visoko obrazovanje, a najviše ulaganja imale su Sjedinjene Američke Države s 26 021 dolara po studentu što je trenutno najviše u svijetu.

Money. Lets make it count.

Iracionalno ponašanje: Psihologija novca

Kako i zašto donosimo iracionalne odluke o trošenju novca?

Zašto brže trošimo novac koristeći kreditne kartice u odnosu na gotovinsko plaćanje? Kako biste definirali idealan poklon? Zašto ste odmah spremni otići do druge trgovinu kako biste proizvod od 15 kuna kupili za 7 kuna, dok vam se čini besmisleno isto toliko šetati kako biste proizvod od 1015 kuna kupili za 1007 kuna, a u oba slučaja biste uštedjeli 8 kuna? Otkrijmo pomoću par eksperimenata.

Bezvoljnost

Troškovi studentskog života

Što napraviti kada studentske pogodnosti zakažu?

Iako je studentsko doba prepuno financijskih pogodnosti, često se uhvatimo kako brinemo o nužnim troškovima života, mozgamo o visokoj školarini, grizemo se kad si želimo nešto priuštiti ili samo ispijati kave, žalimo za putovanjima na koja nismo otišli.

SCZG dvorište

(Ne)ulaganje

Gdje su desetci milijuna koje je zagrebački SC trebao uložiti u smještaj nakon poskupljenja iz 2016?

Predstavnici Studentskog zbora uspjeli su postići dogovor o korekcijama cijena studentskih domova tijekom 2016. godine, a Studentski centar obvezao se uložiti godišnje 15 milijuna kuna u daljnju obnovu domova, njihovo održavanje i unapređenje studentskog standarda. Jeste li primijetili da su ti novci zapravo i uloženi u protekle dvije i pol godine?