LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Apel studenata Sveučilišta u Splitu

Studenti u Splitu strepe od povećanja školarina

Studenti Sveučilišta apeliraju predsjednicima studentskih zborova da, po uzoru na predsjednika studentskog zbora Pravnog fakulteta, Paska Tomaša, pošalju zahtjeve studentskim predstavnicima u Senatu.

Studenti Sveučilišta apeliraju predsjednicima studentskih zborova da, po uzoru na predsjednika studentskog zbora Pravnog fakulteta, Paska Tomaša, pošalju zahtjeve studentskim predstavnicima u Senatu.

Na Sveučilištu u Splitu od rujna ove godine možda će vrijediti odluka o subvenciji participacije u troškovima studija za redovite studente Sveučilišta, a na snazi će biti više godina.

Studenti Sveučilišta apeliraju predsjednicima studentskih zborova da, po uzoru na predsjednika studentskog zbora Pravnog fakulteta, Paska Tomaša, pošalju zahtjeve studentskim predstavnicima u Senatu i da im na taj način predlože ulaganje suspenzivnoga veta u slučaju da Senat predloži donošenje odluke o povećanju školarina.

Naime, trenutno je na snazi bila odluka koja je 2012. potpisana između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Sveučilišta u Splitu, a koja je omogućavala punu subvenciju participacije u posljednje tri akademske godine, uključujući i trenutnu.

No, studenti su primjetili kako je nedavno na stranicama Sveučilišta objavljen novi dokument u kojem piše:

PARTICIPACIJA STUDENATA U TROŠKOVIMA STUDIJA

Plaćanje i visina iznosa participacije studenata u troškovima studija redovitih studenata državljana Republike Hrvatske i državljana država članica EU za akademsku godinu 2015/2016. i u sljedećim akademskim godinama njihova studiranja ovisit će o subvenciji iz državnog proračuna te će o tome biti naknadno odlučeno.

Budući da Odluka Vlade RH o uvjetima, kriterijima i načinu subvencioniranja participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj za sljedeću akademsku godinu nije još donesena, plaćanje participacije će se vršiti na način definiran Odlukom Vlade.

U slučaju da Sveučilište u Splitu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne potpišu ugovor kojim se utvrđuju kriteriji za provedbu Odluke Vlade RH, Sveučilište u Splitu će postupiti u skladu s odlukom svojeg Senata.

Udruga Studenti za studente napomenula je u svojem tekstu kako je Sveučilište u Splitu, iako drugo po broju studenata u RH, od MZOS-a dobilo najmanji iznos sredstava iz proračuna u prošloj akademskoj godini. Zbog toga studenti strepe kako novi ugovor između MZOS-a i Sveučilišta u Splitu neće biti potpisan, a odluku će donositi Senat u čijem se sastavu nalaze i sami studenti Sveučilišta.

Ulaganje suspenzivnog veta omogućuje studentima dodatnih osam dana za izražavanje nezadovoljstva predloženom odlukom Senata, a u ulaganju veta trebaju sudjelovati četiri od sedam studentskih predstavnika Senata.

Ova odluka bila bi nepovoljna za redovite studente Sveučilišta u Splitu, a da do nje ne dođe nje trebaju reagirati studentski predstavnici i predstaviti mišljenje svojih kolega sa Sveučilišta. 

U nastavku možete pročitati pisma Paska Tomaša jednom od predstavnika studenata u Senatu, te pismo prorektoru prof. dr. sc. Borisu Malešu. 

Pismo 1
 
Izvor: Facebook
 
Pismo 2
 
Izvor: Facebook
 
 
FOTO: SVEUČILIŠTE U SPLITU