Društvo studenata socijalnog rada

Studenti socijalnog rada progovaraju o medijskoj hajci na njihovu struku

Pravni fakultet u Zagrebu

Povodom aktualnih napada u hrvatskim medijima o socijalnim radnicima oglasilo se Društvo studenata socijalnog rada. Sagledajte njihovo viđenje cjelokupne situacije.

Područje socijalnog rada izrazito je osjetljivo i često je meta napada medija i cjelokupne javnosti. Svjedoci smo brojnih osuda koje pristižu na njihov račun posljednjih dana. Vrlo često nismo ni svjesni plemenitosti ovog zanimanja ni svega što ono obuhvaća. Mnogi nisu upućeni u odgovornost koja se nalazi u njihovim rukama. Da se ono što rade ne svodi na oduzimanje djece, napominje Društvo studenata socijalnog rada.

Prenosimo vam pismo studenata napisano kao odgovor napadima na njihovu profesiju.

Ovo pismo pišemo ponukani aktualnim napadima na profesiju socijalnog rada. Motivacija nas kao studenata socijalnog rada i budućih profesionalaca da se obratimo javnosti u vezi učestalih optužbi usmjerenih prema našoj struci je višestruka. Prvo bismo željeli reći kako socijalni rad nije samo naša buduća profesija, već naš životni poziv i velika strast. Smatramo da smo odabrali jedno od najplemenitijih zanimanja, koje iziskuje puno angažmana i emocija, a često pokušavajući pomoći drugima kojima su nerijetko svi drugi okrenuli leđa, sebe „trošimo“ do posljednjeg atoma snage. Ogorčeni na državu i sustav, korisnici u centrima za socijalnu skrb svoj bijes iskaljuju na onima koji su im najdostupniji, koji se nalaze na prvoj fronti udara – socijalnim radnicima, koji su im ujedno i posljednja slamka spasa za koju se mogu uhvatiti. Svom zanimanju posvećujemo cijelo svoje biće, iz dana u dan dajemo sebe kako bi pomogli drugima i upravo zato svaka neutemeljena optužba i napad predstavljaju izuzetno bolan udarac koji ostavlja traga, kako u našem profesionalnom tako i u privatnom životu. Socijalni radnici se u svom radu svakodnevno susreću sa brojnim  životnim problemima, nesrećama, patnjom, tugom i nesretnim sudbinama, koje bi osobe izvan pomažućih profesija bacile na koljena, a ravnodušni ne bi mogli ostati ni oni najimuniji.

Socijalne radnike se u medijima često naziva „otimačima djece“ i „razarateljima obitelji“, međutim, upravo smo mi ti koji se bore izbaviti zanemarenu i zlostavljanu djecu iz ralja nesretnog života i pružiti im nadu u bolje sutra. Također, tu smo i za roditelje da im pružimo podršku te svojim stručnim znanjima i vještinama pomognemo i osnažimo ih kako bi se izvukli iz nepovoljnih i kompleksnih situacija u kojima su se našli. Česte su situacije koje su vrlo složene i u kojima je potrebno djelovati na više razina, gdje je potrebno pomoći djeci ali i samim roditeljima jer i oni šalju signale za pomoć. Možete li zamisliti izgladnjelo dijete koje svaki dan dobiva batine od oca alkoholičara, djevojčicu koja je toliko zanemarena da u šestoj godini ne zna izustiti niti riječ ili dječaka koji spava na podu u  hladnoj prostoriji dok majka uzima dozu heroina? To su samo neke od tragičnih situacija s kojima se socijalni radnici svakodnevno susreću, ali to je naša borba koju obavljamo u tišini. Takve stvari ne završavaju u medijima. Baš zato izuzetno boli kada se pojavi senzacionalistički naslov u kojemu se sipaju razne optužbe na račun socijalnih radnika, od kojih se ne mogu braniti, jer su obavezni poštivati Etički kodeks i čuvati profesionalnu tajnu jer bi u protivnom bili sankcionirani.

Ono što se najčešće pojavljuje na naslovnicama i privlači pozornost javnosti je popularno nazvano „oduzimanje djece“. Pod tim se pojmom zapravo skriva više različitih mjera u čijem provođenju sudjeluje stručni tim Centra za socijalnu skrb – privremeno povjeravanje djeteta drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji ili ustanovi, oduzimanje prava na stanovanje s djetetom te lišenje prava na roditeljsku skrb. Potrebno je naglasiti da sve navedene mjere dolaze nakon prethodno izrečenih blažih mjera, koje nisu urodile promjenom odnosa roditelja prema djeci. Lišenje prava na roditeljsku skrb je krajnja mjera za kojom socijalni radnici posežu tek kada se iscrpe sve ostale mogućnosti. No mediji se često nakon što čuju samo roditeljsku stranu priče, usredotočuju na prava roditelja da žive sa svojim djetetom, dok pravo djeteta na brigu, siguran dom i život bez nasilja ostaje po strani. Kao što smo već spomenuli u tekstu, a želimo dodatno naglasiti, stručni radnici centra ne smiju se javno izjašnjavati o konkretnim slučajevima kršenja dječjih prava, zbog zaštite privatnosti i dobrobiti djece, te se samim time ne mogu obraniti od optužbi.

Ne možemo da se ne osvrnemo na posljednji aktualni slučaj, u kojem je javno objavljen identitet djelatnice zadarskog Centra, čime je izvrgnuta linču javnosti, prijetnjama smrću te su izravno ugroženi njezina sigurnost i osobni integritet. Također,  nedopustivo je objavljivanje identiteta djece imenom i likom koja su dio ovog procesa, te su time prekršena dječja prava na zaštitu identiteta kao i etičke norme novinarstva. Apeliramo na odgovornost medija kako bi se zaštitila prvenstveno djeca i članovi njihovih obitelji, kao i stručni djelatnici.

Valja razmisliti i kako negativni napisi u medijima mogu utjecati na studente. Kako ostati motiviran i entuzijastičan kad je tvoja buduća struka predstavljena u tako negativnom svjetlu? A i kako ce se itko od mladih ljudi koji tek upisuju fakultete odlučiti upisati socijalni rad?

Za kraj, smatramo da je zadaća svakog pojedinca učiniti ovaj svijet malo boljim mjestom za život. Mi tome posvećujemo svoje profesionalne karijere i živote, a vas sve pozivamo da se borite zajedno s nama.

Komentari na članak

Vezani članci

Social Impact Award 2014

Impact Hub Zagreb i Erste zaklada

„Social Impact Award“ i ove godine osnažuje studente i studentice na području društvenog poduzetništva

Social Impact Award puno je više od natjecanja jer nudi kontinuiranu podršku projektima, omogućuje prepoznatljivost u zajednici te potiče na stvaranje poslovnih veza sa stručnjacima iz područja društvenog poduzetništva.

Dundo Maroje u Gavelli

Osvrt na predstavu „Dundo Maroje"

Stav'te pamet na komediju!

Predstavu „Dundo Maroje" izvela je Studentska glumačka družina Negromanti i Pometnici u kazalištu Gavella. Kroz dva i pol sata izvedbe stvorili su pravo renesansno ozračje.

Stipnedije grada Rijeke

Grad Rijeka

Raspisan natječaj za stipendiranje riječkih učenika i studenata

Prijavite se na natječaj za mjesečne stipendije Grada Rijeke koje će odabranim učenicima i studentima biti dodijeljene ovisno o kategoriji čije uvjete ispunjuju: darovitost, deficitarno zanimanje ili socijalni status. Požurite jer krajnji je rok za podnošenje prijava već 3. studenoga!

LGBT

Medicinski fakultet u Rijeci

LGBT zajednica tema ovogodišnjeg kongresa „Studenti za ljudska prava“

Na kongresu možete sudjelovati u različitim predavanjima i radionicama, koje će voditi profesori, psiholozi, predstavnici udruga LORI, TransParent, Psihološko sveučilište SSC, Zg Pride i studenti.

Bicikli ispred SCZG

Nova studentska pobuna

Stanari zagrebačkih domova ujedinjeni: "Bicikle nećemo ostavljati na kiši i suncu"

– Uz stanare doma „Cvjetno naselje“, inicijativu podupire uprava navedenog doma te domski odbor „Stjepan Radić“ i „Ante Starčević“. Uz njih je podršku iskazao Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu te Ured sveučilišnog studentskog pravobranitelja. – kaže Nediljko Jerković.