LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt FPZG-a i REGEA-e

Studenti novinarstva polaznici programa o energetskoj učinkovitosti; najbolje očekuje studijsko putovanje u Bruxelles

Kroz program „Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost” FPZG i REGEA educirat će mlade i buduće novinare. Nakon održanih predavanja, studenti će dobiti zadatak izraditi video, a dva najbolja očekuje studijsko putovanje u Bruxelles na Europski tjedan regija i gradova.

Kroz program „Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost” FPZG i REGEA educirat će mlade i buduće novinare. Nakon održanih predavanja, studenti će dobiti zadatak izraditi video, a dva najbolja očekuje studijsko putovanje u Bruxelles na Europski tjedan regija i gradova.

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu obilježen je početak edukativnog programa kojim će studij novinarstva i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) zainteresirane studente upoznati s temama energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Zanimljiva predavanja održat će se tijekom ožujka, a izmijenit će se niz tema koje će predstaviti prof. dr. sc. Neven Duić, Marko Biočina, Toni Vidan, dr. sc. Julije Domac i Ivana Belić, mag. nov. 

Cilj je programa Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost suradnja i povezivanje akademske zajednice i realnog sektora koji će studentima i njihovom obrazovanju dati dodatnu vrijednost te ih tako potencijalno zainteresirati i bolje upoznati sa spomenutim temama. Vode ga prof. Marina Mučalo i Ivana Belić, glasnogovornica REGEA-e.

Osim što će kroz projekt FPZG i REGEA-e educirati mlade i buduće novinare, studente završnih godina koji će raditi u tiskanim medijima, online, na televiziji ili radiju, neke će od njih i nagraditi. Naime, nakon održanih predavanja svi će sudionici dobiti zadatak izraditi video na temu iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a dva najbolja očekuje studijsko putovanje u Bruxelles na Europski tjedan regija i gradova koji se održava u lipnju. 

Do potpune energetske tranzicije put je još dug i, naravno, puno toga još treba napraviti da bi se moglo razmišljati o društvu sa 100% obnovljivim izvorima energije. Bit će potrebno mijenjati i način razmišljanja, smatraju pokretači programa. Činjenica je, međutim, da se to po prvi puta čini realno i moguće. Ipak, danas se o energetici uglavnom odlučuje na razini ministarstava i velikih energetskih tvrtki, ističu, što sigurno ne doprinosi najboljim interesima građana. Proizvodnja energije na mjestu gdje se ona troši donijet će brojne prednosti – manju cijenu energije, nova radna mjesta, nove izvore prihoda za proizvođače opreme, bolju mogućnost kontrole cijena za građane, nove prihode za gradove i općine. Zato je energetska tranzicija ne samo energetsko nego i prvorazredno socijalno i političko pitanje, a za njenu punu provedbu i građani i lokalne vlasti moraju imati veću moć odlučivanja.

Zastupljenost tema energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u medijskom prostoru u Hrvatskoj, prema mišljenju organizatora ovog projekta, nedostatna je. Novinari su nerijetko krivo ili jako malo informirani i to ne nužno svojom greškom, već greškom načina funkcioniranja većine medija – brzina, manjak vremena za provjeravanje informacija, nezastupljenost više strana u temi i ključno nepoznavanje teme. Kako bi se informirala šira javnost, potrebno je prije svega educirati one koji ih informiraju i koji kreiraju mišljenje šire javnosti, a to su upravo novinari/mediji.

FOTO: MILLENIUM PROMOCIJA