LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Još traju prijave za „Školske volontere”

Studenti i mladi volontiranjem u školskim projektima do novog iskustva

Zanima vas aktivno građanstvo te doprinos zajednici u kojoj živite, a usto volite raditi s djecom i mladima? Onda je ovo poziv za vas.

Zanima vas aktivno građanstvo te doprinos zajednici u kojoj živite, a usto volite raditi s djecom i mladima? Onda je ovo poziv za vas.

Projekt Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa omogućava zainteresiranim mladim osobama, posebno studentima društveno-humanističkih fakulteta te trenutno nezaposlenim mladim stručnjacima u radu s djecom i mladima, stjecanje posebnog volonterskoga iskustva, dodatnih znanja i jačanja kompetencija u radu s djecom i mladima u školskome kontekstu. Sve se to događa na zanimljivim školskim projektima kroz suradnju s učiteljima i udrugama te je začinjeno dodatnim stručnim usavršavanjima, edukacijama i seminarima.

Sudjelovanjem u projektu odabrani studenti i mladi nezaposleni stručnjaci povezat će se sa školama i organizacijama civilnoga društva kako bi se osmislili održivi i kvalitetni volonterski programi i akcije u školama, a tako izgradili dugoročni programi volontiranja u školama i lokalnoj zajednici.

Na poziv se mogu prijaviti svi zainteresirani (od 21 do 30 godina) iz triju regija: 

  • ZAGREB, koja obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju,
  • OSIJEK, koja obuhvaća Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju te
  • SPLIT, koja obuhvaća Splitsko-dalmatinsku županiju.

U svakoj regiji bit će odabrano deset najmotiviranijih mladih koji će proći besplatnu trodnevnu edukaciju o volontiranju i aktivnom građanstvu, povezati se sa školom u kojoj bi željeli volontirati te sa školskim timom provoditi volonterske programe i akcije. Osim toga, odabrani mladi imat će mogućnost sudjelovati na dodatnoj dvodnevnoj edukaciji po njihovu izboru.

Mario Bajkuša, direktor razvoja i programa u Forumu za slobodu obrazovanja, dao nam je nekoliko konkretnih situacija u kojima će se volonteri okušati. Tako će izabrani moći odlučiti koje im se područje najviše sviđa: podrška u učenju djeci slabijeg školskog uspjeha (pomoć pri pisanju domaćih zadaća, čitanju, pisanju, računanju...), provedba radionica s učenicima na teme komunikacijskih vještina, nenasilnog rješavanja sukoba, volontiranja, pomoći u organizaciji volonterskih akcija (npr. posjetu staračkim domovima, posjetu udruga i drugih institucija), provedba edukativnih radionica za roditelje na razne teme ili provedba humanitarnih akcija za dječje domove, bolnice i druge ustanove. 

Prijave su otvorene do 27. rujna 2017. godine, a prijava treba sadržavati ispunjen prijavni obrazac i životopis.

Sve detalje možete saznati u javnom pozivu, a pitanja uputiti na mbajkusa@fso.hr.

FOTO: WIKIPEDIJA