LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Luka Klancir

Studenti FOI-a pokrenuli Hrvatski Bitcoin Portal

Studenti Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Luka Klancir i Filip Rafajec pokrenuli su Hrvatski Bitcoin Portal. Portal je službeno pokrenut 1. ožujka 2014., a što je to Bitcoin, koji je krajni cilj portala te kako ga je javnost prihvatila, pročitajte u intervjuu s Lukom Klancirom.

Studenti Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Luka Klancir i Filip Rafajec pokrenuli su Hrvatski Bitcoin Portal. Portal je službeno pokrenut 1. ožujka 2014., a što je to Bitcoin, koji je krajni cilj portala te kako ga je javnost prihvatila, pročitajte u intervjuu s Lukom Klancirom.

Studenti Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Luka Klancir i Filip Rafajec pokrenuli su Hrvatski Bitcoin Portal.

Portal je službeno pokrenut 1. ožujka 2014., a pruža vijesti o Bitcoin tehnologiji i kriptovalutama.

Što je to Bitcoin, koji je krajni cilj portala te kako ga je javnost prihvatila pročitajte u intervjuu s Lukom Klancirom.

Pokrenuo si s kolegom Hrvatski Bitcoin Portal. Možeš li nam predstaviti svoj portal? S kojom namjerom je portal pokrenut?

Tako je. Hrvatski Bitcoin Portal pokrenuo sam u suradnji s kolegom Filipom Rafajecom. To je prvi portal ovakvog tipa/tematike koji se fokusira na regiju, a cilj i namjera portala je pružiti relevantne informacije i vijesti o Bitcoin tehnologiji i digitalnim (kripto)valutama, podijeliti znanje i podići svijest oko te tehnologije.

Bitcoin služi za prijenos vrijednosti putem interneta

Krajnji cilj portala je upoznati ostale s pojmovima i mehanikom kriptovaluta. Možeš li nam objasniti što su to kriptovalute odnosno što je zapravo Bitcoin? Za što i gdje se koristi?

Naš neki krajnji cilj je izgraditi „zajednicu“ i zainteresirati ljude za tu tehnologiju i sam koncept kriptovaluta. Naime, bitno je razlikovati Bitcoin tehnologiju i kriptovalute. Da bih vam to najlakše objasnio mogli bismo povući paralelu s Internetom. Internet je tehnologija (računalna mreža), a mail je primjerice prva aplikacija Internet tehnologije. Tako su i kriptovalute prvi „app“ Bitcoin tehnologije.

Kriptovaluta koja je prva izašla kao produkt Bitcoin tehnologije također nosi ime bitcoin. Bitcoin kao kriptovaluta služi za prijenos vrijednosti putem Interneta koristeći P2P mrežu. Nema centralnog autoriteta (npr. banka) te je procesiranje transakcija i izdavanje bitcoina izvršeno preko kolektivnosti mreže. Baza sigurnosti i autentičnosti leži u kriptografiji i matematici, a za sve one željne malo više detalja preporučam posjet našem portal. Zato smo tu! 

Tko je sve sudjelovao u osnivanju Hrvatskog Bitcoin Portala?  Jeste li imali pomoć drugih? 

Kao što sam ranije spomenuo, Hrvatski Bitcoin Portal smo osnovali kolega Filipa Rafajec i ja. Obojica smo s Fakulteta organizacije i informatike. Naravno, velika pomoć i podrška u tome i svim novim projektima vezanim uz HBP nam je viši asistent na FOI-u, Tonimir Kišasondi.

Također bih htio spomenuti da nam s rastom nekih drugih projekata i aplikacija vezanih uz Bitcoin ponestaje vremena pa nam puno pomaže i nekoliko drugih kolega koji pišu člankesavjetuju, a to su Renato Fajdiga (FOI), Ivana Koren(FOI), Magdalena Horvat(PMF), Monika Nožinić(PFZ) i Marko Bistrički. Iz priloženog možete vidjeti da projekt i tim HBP-a raste što mi je izuzetno drago!

6000 pregleda stranica

Kako ste došli na ideju osnivanja portala?

Kolega Filip Rafajec i ja smo proveli prošli semestar na razmjeni u Grazu i slušali smo jedan vrlo zanimljiv predmet „Advanced Computer Networks“. Tu smo se bavili s sigurnošću i kriptografijom. Uspoređujući naš smjer nformacijskih sustava na FOI-u koji se bave programiranjem, ekonomijom i biznisom shvatili smo da su Bitcoin i digitalne (kripto)valute zapravo „utjelovljenje“ naših znanja. Činjenica da nešto poput HBP-a ne postoji na ovim prostorima potaknula nas je da počnemo graditi ovaj projekt.

Kako je javnost prihvatila portal? Imate li dobar odaziv?

Pa mogu vam reći da sam jako iznenađen. Pozitivno, naravno! U malo manje od dva mjeseca koliko smo gore imali smo više od 6000 pregleda stranica. Ljudi su se počeli sastajati na našem forumu i otvarati razne teme od investicija, razvoja aplikacija, trgovanja i drugih.

Primili smo mailove podrške i pozvali su nas da održimo neka predavanja. Čak smo dobili jednu donaciju (u bitcoinima naravno)! Htio bih i ovim putem spomenuti i  Marka Bistričkog koji nas je pozvao da sudjelujemo u prvim emisijama „Kriptokracije“, prvog regionalnog podcasta o kriptovalutama kojeg on producira – za one koji su više za video i podcaste, pogledajte!

Kakvi su vam planovi za budućnost?

U najmanju ruku, veliki! Krenuli smo prvo s ciljem izgradnje zajednice te postavljanjem HBP kao centralnog mjesta informacija i vijesti iz svijeta Bitcoin tehnologije i digitalnih valuta. Težimo što kvalitetnijem i informativnijem sadržaju za sve znatiželjnike.

Nadalje, pokrenut je i jedan konkretan projekt, a to je aplikacija koja je u ovom trenutku u užem krugu natjecanja „Social Impact Award“. Detalje još neću otkrivati, ali svakako pratite Hrvatski Bitcoin Portal za sve nadolazeće novosti!

FOTO: CROBITCOIN.COM