Sporni ispitni rok

Studenti FKIT-a nemaju osnovu za žalbu na poraznu prolaznost

Rezultati FKIT

Nakon porazne prolaznosti na ispitu kod profesorice Krištafor, oglasili su se pravobraniteljica Šimić i bivši dekan Zelić.

Nije novost da studenti zapnu u određenom periodu studiranja jer nisu mogli riješiti jedan ispit koji vuku od prve godine Veći dio takvih studenata tvrdi da je problem u profesoru, dok ostali smatraju da je to samo jedan od izgovora. Međutim, kada je slučaj da od 68 studenata prođe samo njih troje i kada je godišnja prolaznost studenata iz jednog kolegija manja od 10 posto, vrijeme je da se zapitamo u kome je zaista problem. Ova situacija dogodila se na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije iz kolegija Opća i anorganska kemija, a ista stvar dogodila se i na smjeru ekoinženjerstvo, na kojemu predaje ista profesorica, prof. dr. sc. Krištafor, gdje je od 55 studenata pravo upisa na treću godinu ostvarilo njih 15, prema podacima koje je objavio Zagreb.info.

S obzirom na to da se radi o problemu koji dovodi studente do toga da moraju mijenjati fakultet, zbog čega moraju plaćati ili ponovno upisati godinu, kontaktirali smo Bruna Zelića, koji je 30. rujna prestao obnašati funkciju dekana, kao i pravobraniteljicu Barbaru Šimić.

Prof. dr. sc. Bruno Zelić tvrdi kako će tek analizom utvrditi je li problem u studentima i njihovom radu ili u očekivanjima profesorice Krištafor. Napominje i da je kolegij Opća i anorganska kemija jedan od najzahtjevnijih kolegija na fakultetu, a da bi nedostatak znanja, kompetencija i vještina iz toga kolegija na kraju mogao imati čak i smrtne posljedice.

U razmišljanju bivšeg dekana i studenata očito postoji kontradikcija. Naime, prema riječima studenata, problem je u profesorici i njezinom arogantnom ponašanju, dok on govori sljedeće:

– Studentske ankete kojima je vrednovana doc. dr. sc. Svjetlana Krištafor bile su pozitivne (i više od toga), a osim brojčanih pokazatelja uspješnosti njenog rada nisam primjetio ni jednu primjedbu u opisnom dijelu studentskih anketa, a koja bi zahtijevala očitovanje doc. dr. sc. Svjetlane Krištafor ili bilo kakvu akciju s moje strane usmjerene prema njoj kao predmetnom nastavniku. –

Kao što je istaknula pravobraniteljica Barbara Šimić, težina polaganja ispita nije ograničena odredbom u Pravilniku ili Statutu Sveučilišta, nego o njoj odlučuje sastavnica propisujući svoje uvjete u izvedbenom planu nastave. Njena reakcija također nije moguća ako se studenti ne jave i ukažu na određene nepravilnosti i kršenja studentskih prava, što ovdje nije slučaj.

Da stres ne izostaje, rekli su nam studenti koji su se susreli sa situacijom da je studentica vrištala i plakala na ispitu profesorice Krištafor. Teško je pratiti i njezina predavanja, ističu, jer u predavaonici ponekad bude i po 300 studenata pa je potrebno doći dva sata ranije da bi ulovili mjesto.

Unatoč naporu i živcima koje studenti moraju uložiti za završetak ovog studija, prof. dr. sc. Zelić napominje da se preko 70 posto studenata FKIT-a zaposli 6 mjeseci nakon završetka studija, a preko 15 posto dobije posao i prije obrane diplomskog rada. Nije sigurno kolika je to utjeha studentima jer veliki broj njih ne završi fakultet u roku od pet godina, ili uopće.

Otvarajući ovu temu, doznali smo kako nije problem samo u jednoj profesorici te da postoje još neki kolegiji na kojima studenti ne uspiju mnogo naučiti, a od njih se traži mnogo više znanja od onog koje im se pruža. Na koncu, dalo bi se zaključiti da se trenutno neće poduzeti neki konkretni koraci koji bi išli u korist studentima, ali bivši dekan napomenuo je da će fakultet ozbiljno shvatiti ovaj problem.

Komentari na članak

Vezani članci

Diplomanti slušaju predavanje

Mislav Šljivac

Što smo sve kao studenti izgubili

Jedino pravo nam je šutjeti i što prije završiti svoj studij, pa se udaljiti u zemlje Zapadne Europe, Amerike, Kanade. Jer, kako se naši vlastodršci ponašaju prema nama? Shvaćaju li zašto ovom društvu neće biti tako svijetla budućnost?

Menza na Cvjetnom

Vodič za brucoše

Nemaju svi studenti jednaka prava na prehranu; razina ovisi o nekoliko čimbenika, a može se i mijenjati

Iako svi studenti imaju pravo na hranu u menzi, nisu svačija prava jednaka. Jesi li se ikad zapitao/la zašto? Pravo na subvencioniranu prehranu imaju svi redoviti studenti, a ostvaruje se uz pomoć iksice. Obnavlja se automatski upisom u sljedeću akademsku godinu. Kako se i tebi ne bi dogodilo da napraviš zastoj i pokupiš kakav pogled iskosa, informiraj se o svojim pravima.

Studenti

Naučite glatko odgovoriti na najčešće pitanje upućeno studentima

Mogući odgovori na pitanje: „I, što ćeš nakon diplome?“

Koliko puta ste čuli pitanje: „Što ćeš nakon diplome?“ I koliko puta ste pomislili: „Da mi je kuna svaki put kad sam to čuo!“

Oceanusov Tjedan otvorenih ventila 2014

Udruga studenata Odjela za studije mora ,,Oceanus'' poziva

„Tjedan otvorenih ventila“ u organizaciji Oceanusa

U ponedjeljak, 7. travnja 2014. godine, Udruga studenata Odjela za studije mora ,,Oceanus'' u Splitu održat će otvaranje i uvodna predavanja u sklopu projekta „Tjedan otvorenih ventila“.

https://pixabay.com/en/bureaucracy-aktenordner-paperwork-2106924/

"Student jedini član obitelji"

Na temelju jednog kriterija diskvalificirani za dobivanje državne stipendije; rješenja žalbi različita

Ove je akademske godine na natječaju za državnu stipendiju uveden diskvalificirajući uvjet da studenti mlađi od 26 godina ne mogu biti prijavljeni sami u kućanstvo, zbog čega su mnogima stipendije bile odbijene i studenti su reagirali žalbama. No, njihova rješenja pokazala su se različitima, stoga se dovodi u pitanje dosljednost povjerenstva.