Rješenja za bolju zajednicu

Studenti FER-a pomažu energetski siromašnim kućanstvima

Zgrada fakulteta

FER-ovci obilaze 100 kućanstava u Zagrebu, donose im pakete energetski učinkovite opreme te ih savjetuju o načinima uštede energije.

Projektom FER rješenja za bolju zajednicu studenti FER-a, u suradnji s Društvom za oblikovanje održivog razvoja, započeli su s posjetima energetski siromašnih kućanstvima u Zagrebu. Obuhvaćeno je 100 takvih kućanstava s područja Grada Zagreba.

Pritom provode jednostavne energetske preglede čime podižu svjesnost problematike energetskog siromaštva u Hrvatskoj. Članovima kućanstva daju anketu kojom saznaju važne informacije koje će pomoći pri formiranju prijedloga politika za suzbijanje energetskog siromaštva za spomenuti grad, piše H-alter.org.

Prilikom posjeta studenti svakom kućanstvu donose paket energetski učinkovite opreme koja sadržava: LED žarulje; perlatore za kuhinjski sudoper i kupaonu kojim će se smanjiti potrošnja vode; brtvene trake za prozore i vrata koje će spriječiti propuštanje zraka i omogućiti lakše postizanje i zadržavanje topline u prostoru; reflektirajuće folije koje će zaustaviti gubljenje topline preko zida ili prozora; produžni kabel s prekidačem te vremenski uklopni sat kojim se smanjuje potrošnja električne energije. Također, savjetuju ukućane na koje sve načine i gdje mogu uštedjeti na energiji

Cilj je ovog projekta prvenstveno ušteda energije i borba protiv energetskog siromaštva te razvoj društvene odgovornosti na visokoobrazovnim institucijama. Program će pomoći i studenticama i studentima FER-a omogućiti razvijanje socijalne osviještenosti, a k tome će na koncu moći i primijeniti svoje znanje na konkretnim problemima u društvu.

Komentari na članak

Vezani članci

Dundo Maroje

Teatar M&M i Studentska glumačka družina Negromanti i Pometnici

Inovativna studentska izvedba velikog djela Marina Držića

Premijera Držićeve komedije „Dundo Maroje” održat će se u zagrebačkom dramskom kazalištu Gavella ove nedjelje u 19.30 sati.

Vjetrenjača

Radionica ministra Zmajlovića

Radionica za studente - Održiva Hrvatska

U suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom za zaštitu okoliša održat će se radionica o projektima vezanim za energetsku učinkovitost i održivo gospodarenje otpadom.

Happy people

Financijske avanture

Studenti krajem mjeseca često krpaju kraj s krajem; otkrivaju nam kako ipak uspijevaju preživjeti

Porazgovarali smo s pet studenata koji dolaze iz obitelji koje im ne mogu pripomoći u pokrivanju njihovih studentskih troškova zbog čega se oslanjaju na stipendije i pokoju kunu zarađenu honorarnim radom. Unatoč tome što su naviknuti na skromnost, potvrđuju nam, svaki im je kraj mjeseca nova avantura krpanja kraja s krajem.

Makarska

Prijave do 10. studenog

Makarska sufinancira javni prijevoz svojim studentima

U proračunu grada Makarske, osigurano je 60 tisuća kuna za sufinanciranje javnog prijevoza studentima.

Studentice

„Informiranje – pravo mladih”

Nužne adrese svakom zagrebačkom studentu

Donosimo ti popis i adrese lokacija koje su potrebne svakom studentsku koji živi i studira u Zagrebu.