Intervju sa Sandrom Gašparom, predsjednikom zagrebačkog studentskog zbora

„Studente uvijek stavljamo na prvo mjesto, makar se morali suprotstaviti Ministarstvu i Sveučilištu"

Sandro Gašpar

– Želim jasno istaknuti da je studentski zbor otvoren za sve probleme na koje nailaze studenti, neovisno o tome radi li se o problematici oko studentskog standarda, smještaja, prehrane, stipendija ili studentskih prava.–

Početkom listopada službeno je počeo mandat novog čelništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Petra Labrovića i Matu Vukšića nasljedili su Sandro Gašpar s Medicinskog fakulteta na mjestu predsjednika Zbora i Marko Lepoglavec s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na mjestu njegova zamjenika. S Gašparom smo porazgovarali o trenutnom stanju na Sveučilištu, planovima za budućnost i ulozi Studentskog zbora u životu prosječnog studenta.

Za one studente koji ne znaju, što znači biti predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, čime se predsjednik SZZG-a bavi?

Predsjednik Zbora koordinira radom skupštine, od pripreme sjednica do provođenja odluka koje Skupština donese. Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta po funkciji je i član Rektorskog kolegija, tijela koje donosi najvažnije odluke pred Senat Sveučilišta. Uz sve gore navedene obaveze, predsjednik Zbora redoviti je student koji mora izvršavati svoje fakultetske obaveze. Također, mora imati imati i kontinuiran kontakt s rektorom, prorektorima te predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Studentskog centra, kao dionicima svih promjena koje se tiču studenata i koje utječu na njih i njihov standard.

Članovi studentskog zbora, pa ni predsjednik ni njegov zamjenik, nemaju nikakve financijske koristi od svojih pozicija (ako se ne varamo). Mora da ste iznimno motivirani kad ste se uhvatili ovog iznimno teškog i odgovornog posla.

U Republici Hrvatskoj predsjednik i zamjenik predsjednika studentskog zbora nemaju financijskih koristi za rad na svojim pozicijama. Najveća motivacija da se kandidiram za predsjednika zbora jest mogućnost promjene. Svojim dosadašnjim iskustvom želim utjecati na pozitivne promjene u akademskom društvu i osigurati što bolji studentski standard.

U vezi s kojim vam se problemima studenti mogu obratiti?

Želim jasno istaknuti da je studentski zbor otvoren za sve probleme na koje nailaze studenti, neovisno o tome radi li se o problematici oko studentskog standarda, smještaja, prehrane, stipendija ili studentskih prava. Smatram da je potrebno približiti se studentima redovitom interakcijom studentskog pravobranitelja i članova predsjedništva.

Koji su prvi potezi koje ćete kao predsjednik studentskog zbora napraviti?

Prvo ćemo provesti reviziju svih fakultetskih vijeća i studentskih zborova. Potrebno je osigurati da svi studentski zborovi djeluju unutar zakona i imaju pomoću studentskih predstavnika osigurano barem 15% od ukupnog broja članova fakultetskog vijeća, kako je i propisano Zakonom o znanstvenoj djelatnosti I visokom obrazovanju.

Na Filozofskom fakultetu nedavno je smijenjen dekan, studentski je zbor tog fakulteta raspušten. Mislite li da bi se trebali provesti novi izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta ili bi se raspušteni zbor trebao vratiti u Fakultetsko vijeće?

Kao što sam već napomenuo, važno je da svi studentski zborovi, kao i fakulteti, poštuju zakone. Kako bi se zakoni poštivali, potrebno je provesti nove izbore na kojima će broj članova studentskog zbora biti jednak broju studentskih predstavnika u fakultetskom vijeću ili veći od njega. Također, smatram da se navedena praksa treba provesti na svim fakultetima, a ne samo na Filozofskom fakultetu. Sukladno situaciji koja se otkrila na Filozofskom fakultetu, poslali smo već svim sastavnicama Sveučilišta dopis iz kojeg ćemo dobiti povratnu informaciju stanja na fakultetima. Sukladno dobivenim informacijama, pravovremeno ćemo reagirati prema Senatu, rektoru i dekanima kako bi svi studentski zborovi djelovali unutar zakona.

Studentski zbor neovisno je tijelo, ali nužna je komunikacija i suradnja s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Jeste li se spremni nekad i suprotstaviti MZOS-u i rektoru ako procijenite da rade na štetu studenata?

Studentski zbor uvijek je bio i uvijek će biti predstavnik svih studenata. Vjerujem da je prethodno vodstvo to već pokazalo na primjeru cijena smještaja u studentskim domovima, kada su se suprotstavili Studentskom centru. Mi ćemo nastaviti tim putem i uvijek staviti studente na prvo mjesto, iako to znači da nekad moramo suprotstaviti mišljenje Ministarstvu i Sveučilištu.

Studentski se zbor već godinama trudi Studentski centar učiniti središtem studentskog života u Zagrebu. Možemo li očekivati to i u Vašem mandatu? Spremate li nam neke nove evente?

Nastojat ću približiti Studentski centar studentima jer mislim da bi Studentski centar trebao biti središnjica studentskog života kako svojim kulturnim djelovanjem, tako i u svim ostalim segmentima. Zasigurno ćemo nastaviti poticati sva događanja unutar Studentskog centra, a samim time i dovesti neke nove projekte. Trenutno smo u početnoj fazi razvijanja i prezentiranja ideja te ćemo pravovremeno obavijestiti sve studente o svim novim studentskim događanjima.

Imate li, za kraj, kakvu poruku za studente, pogotovo za brucoše koji tek ulaze u svijet studiranja?

Upisom na faks dolazimo u posve novu i nepoznatu okolinu. Vrijeme studiranja vjerojatno je najljepše doba u životu. Izgradit ćete prava prijateljstva koja će trajati i nakon studiranja. Ništa što je vrijedno ne dolazi na brzinu. Rad, konstantan i marljiv rad jedini je način da se dođe do rezultata koji će trajati. 

Komentari na članak

Vezani članci

Brkovi 2

Intervju s basistom grupe Brkovi

''Pa ako se ne znam sam obući kao kreten, šta onda znam?''

Ovog vikenda Brkovi promoviraju novi album, ''Torzo Dade Topića'', u Tvornici kulture. Tomac, basist grupe, otkrio nam je što možemo očekivati na koncertu.

Boris Bakal

Intervju s redateljem Borisom Bakalom

"Ljudi koji jednom prođu ovu predstavu često ostaju zauvijek vezani za nju i za naš rad"

Multimedijalna umjetnička platforma Bacači Sjenki slavi deset godina svog projekta "Ex-pozicija", osjetilno-performativnog putovanja na koje ćete se otisnuti samo jednom i zauvijek ćete htjeti još. Detalje o projektu otkrio nam je njegov osnivač, voditelj i redatelj Boris Bakal.

Intervju:M_D

Intervju s Marinom Pavelićem i Domagojem Puljizovićem

Studenti HKS-a snimili seriju, ne boje se riskirati i žele probuditi ljubav prema filmu

Porazgovarali smo s dvojicom studenata koji uz fakultetske obaveze odlučuju svoje slobodno vrijeme provoditi na setu. Popričali smo o kakvom je to novom projektu riječ, kako je sve započelo, ali i o problemima hrvatskog filma.

OPG Okusi Neretve

Intervju s pokretačima proizvodnje OPG Mataga & Kiridžija

Opuzenski dečki donose okuse Neretve na kućni prag građana

Marin Mataga i Mario Kiridžija dvojica su studenata koji su pokrenuli projekt internet-prodaje voća iz vlastite proizvodnje. Otkrivamo odakle im ideja, kako posluju i kakvi su im planovi za budućnost.

Erasmus u Portugalu 1

Iskustvo s Erasmusa

Pet dinamičnih mjeseci u Portugalu: od birokracije do nostalgije

– Uvijek sam učila da su stavovi relativno trajne varijable, ali ovakvo ih iskustvo akcelerira i odjednom shvatiš da si iz čitavog procesa izašao posve drugačiji, s novim pogledima na svijet. –