Intervju sa Sandrom Gašparom, predsjednikom zagrebačkog studentskog zbora

„Studente uvijek stavljamo na prvo mjesto, makar se morali suprotstaviti Ministarstvu i Sveučilištu"

Sandro Gašpar

– Želim jasno istaknuti da je studentski zbor otvoren za sve probleme na koje nailaze studenti, neovisno o tome radi li se o problematici oko studentskog standarda, smještaja, prehrane, stipendija ili studentskih prava.–

Početkom listopada službeno je počeo mandat novog čelništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Petra Labrovića i Matu Vukšića nasljedili su Sandro Gašpar s Medicinskog fakulteta na mjestu predsjednika Zbora i Marko Lepoglavec s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na mjestu njegova zamjenika. S Gašparom smo porazgovarali o trenutnom stanju na Sveučilištu, planovima za budućnost i ulozi Studentskog zbora u životu prosječnog studenta.

Za one studente koji ne znaju, što znači biti predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, čime se predsjednik SZZG-a bavi?

Predsjednik Zbora koordinira radom skupštine, od pripreme sjednica do provođenja odluka koje Skupština donese. Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta po funkciji je i član Rektorskog kolegija, tijela koje donosi najvažnije odluke pred Senat Sveučilišta. Uz sve gore navedene obaveze, predsjednik Zbora redoviti je student koji mora izvršavati svoje fakultetske obaveze. Također, mora imati imati i kontinuiran kontakt s rektorom, prorektorima te predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Studentskog centra, kao dionicima svih promjena koje se tiču studenata i koje utječu na njih i njihov standard.

Članovi studentskog zbora, pa ni predsjednik ni njegov zamjenik, nemaju nikakve financijske koristi od svojih pozicija (ako se ne varamo). Mora da ste iznimno motivirani kad ste se uhvatili ovog iznimno teškog i odgovornog posla.

U Republici Hrvatskoj predsjednik i zamjenik predsjednika studentskog zbora nemaju financijskih koristi za rad na svojim pozicijama. Najveća motivacija da se kandidiram za predsjednika zbora jest mogućnost promjene. Svojim dosadašnjim iskustvom želim utjecati na pozitivne promjene u akademskom društvu i osigurati što bolji studentski standard.

U vezi s kojim vam se problemima studenti mogu obratiti?

Želim jasno istaknuti da je studentski zbor otvoren za sve probleme na koje nailaze studenti, neovisno o tome radi li se o problematici oko studentskog standarda, smještaja, prehrane, stipendija ili studentskih prava. Smatram da je potrebno približiti se studentima redovitom interakcijom studentskog pravobranitelja i članova predsjedništva.

Koji su prvi potezi koje ćete kao predsjednik studentskog zbora napraviti?

Prvo ćemo provesti reviziju svih fakultetskih vijeća i studentskih zborova. Potrebno je osigurati da svi studentski zborovi djeluju unutar zakona i imaju pomoću studentskih predstavnika osigurano barem 15% od ukupnog broja članova fakultetskog vijeća, kako je i propisano Zakonom o znanstvenoj djelatnosti I visokom obrazovanju.

Na Filozofskom fakultetu nedavno je smijenjen dekan, studentski je zbor tog fakulteta raspušten. Mislite li da bi se trebali provesti novi izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta ili bi se raspušteni zbor trebao vratiti u Fakultetsko vijeće?

Kao što sam već napomenuo, važno je da svi studentski zborovi, kao i fakulteti, poštuju zakone. Kako bi se zakoni poštivali, potrebno je provesti nove izbore na kojima će broj članova studentskog zbora biti jednak broju studentskih predstavnika u fakultetskom vijeću ili veći od njega. Također, smatram da se navedena praksa treba provesti na svim fakultetima, a ne samo na Filozofskom fakultetu. Sukladno situaciji koja se otkrila na Filozofskom fakultetu, poslali smo već svim sastavnicama Sveučilišta dopis iz kojeg ćemo dobiti povratnu informaciju stanja na fakultetima. Sukladno dobivenim informacijama, pravovremeno ćemo reagirati prema Senatu, rektoru i dekanima kako bi svi studentski zborovi djelovali unutar zakona.

Studentski zbor neovisno je tijelo, ali nužna je komunikacija i suradnja s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Jeste li se spremni nekad i suprotstaviti MZOS-u i rektoru ako procijenite da rade na štetu studenata?

Studentski zbor uvijek je bio i uvijek će biti predstavnik svih studenata. Vjerujem da je prethodno vodstvo to već pokazalo na primjeru cijena smještaja u studentskim domovima, kada su se suprotstavili Studentskom centru. Mi ćemo nastaviti tim putem i uvijek staviti studente na prvo mjesto, iako to znači da nekad moramo suprotstaviti mišljenje Ministarstvu i Sveučilištu.

Studentski se zbor već godinama trudi Studentski centar učiniti središtem studentskog života u Zagrebu. Možemo li očekivati to i u Vašem mandatu? Spremate li nam neke nove evente?

Nastojat ću približiti Studentski centar studentima jer mislim da bi Studentski centar trebao biti središnjica studentskog života kako svojim kulturnim djelovanjem, tako i u svim ostalim segmentima. Zasigurno ćemo nastaviti poticati sva događanja unutar Studentskog centra, a samim time i dovesti neke nove projekte. Trenutno smo u početnoj fazi razvijanja i prezentiranja ideja te ćemo pravovremeno obavijestiti sve studente o svim novim studentskim događanjima.

Imate li, za kraj, kakvu poruku za studente, pogotovo za brucoše koji tek ulaze u svijet studiranja?

Upisom na faks dolazimo u posve novu i nepoznatu okolinu. Vrijeme studiranja vjerojatno je najljepše doba u životu. Izgradit ćete prava prijateljstva koja će trajati i nakon studiranja. Ništa što je vrijedno ne dolazi na brzinu. Rad, konstantan i marljiv rad jedini je način da se dođe do rezultata koji će trajati. 

Komentari na članak

Vezani članci

ZA GRAD

Politička stranka ZA GRAD

INTERVJU: Besplatne knjige na Zrinjevcu i ljuljačke na Črnomercu najnovije su akcije mladenačke političke stranke

Političku stranku ZA GRAD čine mladi ljudi koji unose promjene u grad Zagreb s namjerom da učine život njegovih građana kvalitetnijim i ugodnijim.

FOTO

Intervju sa studentom Andrijom Tabakom

„Fizičke barijere nisu problem, najveće su one u ljudskim glavama”

Andrija je jedan posve (ne)običan student s velikim entuzijazmom i planovima. Nema osobe koju ne oduševljava simpatičnošću i pozitivom, a s nama je podijelio svoja razmišljanja o studiranju i aktivnostima u udrugama i projektima.

Oriental Fusion Stars Festival

Irena Sertić, instruktorica orijentalnog plesa

„Ples je jedna živa stvar koja se razvija i pruža neograničene mogućnosti kreative“

Razgovarali smo s instruktoricom orijentalnog plesa, Irenom Sertić, koja nam je otkrila kakvu ulogu ples ima u njezinom životu i može li se od plesanja živjeti u Hrvatskoj. Ujedno je pozvala sve zainteresirane na Oriental Fusion Stars Festival, jedinstven po svom karakteru u ovom dijelu Europe.

Mubrin i Buntić

Intervju s Franom Mubrinom i Matkom Buntićem

Dvostruki pobjednici Young Lionsa: Dobre ideje nastaju u borbi, a ne u zoni komfora

Matko Buntić (Designer) i Fran Mubrin (Creative Director) iz agencije 404 dvije su godine zaredom odnijeli pobjedu na natjecanju Young Lions Croatia. U razgovoru su nam otkrili što im ta pobjeda u ovom trenutku predstavlja, što ih je učinilo pobjednicima, ali i hoće li se ove godine prijaviti.

Domenica naslovna

Studentski život mlade zvijezde

Domenica poručuje: „Uz puno rada i malo sreće možeš sve!”

Osim što je poznata i uspješna pjevačica, Domenica je također i apsolventica na Glazbenoj akademiji u Splitu, a više o svome školovanju i karijeri otkrila nam je u intervjuu.