Kraj za Silk Road

Student pokrenuo najveće crno tržište u online svijetu

Silk Road

Student Ross Ulbricht stvorio je online podzemlje Silk Road na kojem se moglo kupiti sve što je ilegalno, od oružja, preko droge do lažnih vozačkih dozvola

Po tko zna koji puta imamo se priliku uvjeriti da je virtualni svijet isto što i stvarni svijet. Nakon dvije godine zatvorena je internet stranica Silk Road mjesto za koje su znali svi koji su potpuno anonimno željeli kupiti neku vrstu droge ili neki od ilegalnih usluga i proizvoda. Nije to bio neki opskurni sajt za brzu razmjenu, bio je to eBay za drogu. Dobar dizajn, droga razvrstana po tipovima (cannabis, heroin, kokain, MDMA, antidepresivi, disocijativi...), svaki proizvod imao je dobru fotografiju i stručan opis.

Plaćalo se, Bitcoinsima, internetskom valutom koja nema pokriće u bankama već funkcionira na temelju uzajamnog povjerenja korisnika, ali jednako efikasno kao pravi novac, a kretanje Bitcoinsa također je bilo šifrirano i nije se moglo pratiti. Silk Road je bio dio “underweba”, ulazilo se preko anonimne mreže Tor, koja automatski uklanja IP adresu i tragove po kojima bi se moglo otkriti korisnika.

Student fizike
Osnivač prtala Silk Road je Ross Ulbricht, na internetu poznatiji kao Dread Pirate Roberts. Student fizike s Penn Statea, za sve izvan Silk Roada bio je vlasnik startupa za trgovanje Bitcoinsima. Predstavljao se kao investicijski savjetnik i poduzetnik.
Od 21. siječnja 2011. kad je osnovan, Silk Road je pod sloganom “Biraj svoj užitak” proširio ponudu do 13.000 artikala. U ponudi su, među ostalim, bile upute kako hakirati bankomate i društvene mreže, liste kontakata za razna crna tržišta preko kojih se moglo kupiti ilegalno oružje ili unajmiti ubojicu u više od deset zemalja, organizirao prebacivanje droge. Također se mogla kupiti 801 vrsta “digitalne robe”, odnosno korisnik je mogao kupiti hakirani accounti na Amazonu, Neflixu i drugim plaćenim online uslugama, a među 169 ponuđenih “krivotvorina” bilo je svega, od lažnih vozačkih dozvola i putovnica do osobnih iskaznica, američkih iskaznica s brojevima socijalnog osiguranja i sl.
Procjenjuje se da je Silk Road servisirao nekoliko tisuća dilera. Agent FBI-a Cristopher Tarbell u prijavi kaže da je Silk Road izrastao u najsofisticiranije i najveće kriminalno tržište na internetu.

Koristio pravo ime
No, krajem siječnja 2011. godine netko s nickom “alstoid” na forumu shroomery.org objavio je post koji je zvučao kao reklama za Silk Road, a sličan post nekoliko dana kasnije objavio je na forumu bitcointalk.org.
Osam mjeseci kasnije, 11. listopada 2011. “altoid” je na Bitcoin Talk forumu objavio da traži “IT profesionalca u Bitcoin zajednici” za posao u “Bitcoin startupu koji ima investitore”. Ponude su se mogle poslati na e-mail rossulbricht@gmail.com. Kad su detektivi to vidjeli, nisu ni pomislili da je iza maila osobno osnivač Silk Roada, takva nesmotrenost bila je izvan pameti. tako su našli Rossov profil na Google+, LinkedInu, listu omiljenih videa na YouTubeu, mnogi od kojih su bili sa stranice “Mises Institute” koja se predstavlja kao “svjetski centar Austrijske škole ekonomije”. Na njihovoj stranici FBI je pronašao profil Rossa Ulbrichta. To je bilo jako važno, jer je trag aktivnosti Dread Pirate Robertsa na Silk Roadu koji su pratili uključivao i jedan link na stranice Mises Instituta, u postu u kojemu kaže da “od njih potječe filozofska podloga Silk Roada”. Detektivi su pratili IP adresu koju je Ulbricht koristio za logiranje na svoj Google account i locirali ga kod njegova prijatelja u San Franciscu.
Ulbricht je koristio svoje pravo ime i gmail i za registraciju na programerskom forumu stackoverflow.com, a u postovima je tvrdio da “piše kôd specijalno dizajniran za web server na kojemu rade tajne Torove usluge poput Silk Roada”.

Misteriozna narudžba
Rossova propast počela je kad je jedan od korisnika Silk Roada, pod nickom FriendlyChemist, u ožujku počeo prijetiti Rossu da će otkriti imena i adrese ostalih korisnika ako mu ovaj ne isplati 500.000 dolara. Tvrdio je da je hakirao kompjutor jednog velikog dilera koji je radio preko Silk Roada i da ima na desetke imena i adresa korisnika. Kao dokaz, Ulbrichtu je poslao dio liste. FBI je pratio komunikaciju.
Krajem ožujka Ulbricht je na internetu počeo tražiti ubojicu koji će ga riješiti ucjenjivača. Nudio je 150.000 dolara. Javio se izvjesni “redandwhite” i objasnio da se cijena kreće od 150.000 do 300.000 dolara, ovisno o tome želi li “čisto” ili “nečisto” ubojstvo. Ulbricht je tražio jeftiniju varijantu i prigovorio na skupoću. Rekao je da je “nedavno dao 80.000 dolara za čisto ubojstvo”. Pogodili su se za 1670 Bitcoinsa, protuvrijednost 150.000 dolara. O FriendlyChemistu je napisao da je “njegovo ponašanje neoprostivo, posebno na Silk Roadu, anonimnost je ovdje svetinja”.
FBI se obratio kanadskoj policiji za pomoć, ali oni nisu pronašli ni tragove postojanja čovjeka koji se predstavljao kao FriendlyChemist niti je našla tragove ikakvog ubojstva. Dan nakon što su dogovorili posao, “redandwhite” je javio Ulbrichtu “tvoj problem je riješen... možeš biti miran jer taj više neće nikoga ucjenjivati”. Ali u mjestu White Rock, gdje je FriendlyChemist navodno ubijen, nije bilo nikakvih zločina u tom razdoblju. FBI ne zna što je s tim ubojstvom, pretpostavljaju da je možda policija neke druge zemlje pokušala razmontirati Silk Road. Ali ustanovili su da je White Rock bio jedna od glavnih točki za prebacivanje droge u transakcijama dogovorenima na Silk Roadu. Što se tiče FBI-eve istrage, Rossa su već imali u šaci. Ono ubojstvo za 80.000 dolara, o kojemu je pisao “redandwhite”, bila je FBI-eva zamka za Dread Pirate Robertsa.

Policijska zamka
Dugo su pokušavali hakirati Tor, ali navodno mu nisu mogli naći nijednu sigurnosnu rupu pa su se odlučili preko Tora ubaciti na Silk Road glumeći zainteresirane klijente. tako se krajem siječnja Rossu javio agent FBI-a glumeći da je veliki diler kokaina i Ross ga je spojio s čovjekom koji je prodavao kokain. Malo kasnije, obratio mu se ponovno, moleći ga da mu “riješi” jednog bivšeg zaposlenika Silk Roada kojeg je FBI uhitio i pustio glas o uhićenju. Sudski spisi ne otkrivaju kako su došli do njega. Ross je prvo tražio da se čovjeka prebije, muči i prisili da vrati Bitcoine koje je navodno krao korisnicima Silk Roada. Onda se predomisliio: “Mogu li promijeniti narudžbu iz mučenja u egzekuciju?”, pitao je agenta FBI-a. “Bio je insajder i bojim se da će propjevati sad kad je uhićen.”
Nudio je 80.000 dolara, pola prije ubojstva i pola kad dobije sliku tijela. Kad je dobio fotografije, mislio je da je sve riješeno. Napisao je: “Piz...m što sam ga morao dati ubiti... ali sad je gotovo. Da ljudi barem imaju integriteta...” Misleći da se dopisuje s dilerom, rekao je da mu je to prvi put da je dao nekoga ubiti, ali “da je u tom slučaju to bio pravi potez”.

Mafijaš nove generacije
Kaznena prijava koju je FBI podnio protiv Rossa Ulbrichta otkriva da je Dread Pirate Roberts možda bio briljantan biznismen i libertarijanski heroj, ali čudan mafijaš. Za tipa koji vodi anonimno tržište droge Ulrich je bio neobično aktivan na društvenim mrežama. Istražiteljima je bilo neshvatljivo da je za svu komunikaciju, pa i onu o Silk Roadu, koristio svoj privatni e-mail. Bio je neobičan i njegov susret s agentima imigracijske službe koji su mu u srpnju pokucali na vrata kad si je pokušao poslati krivotvorene osobne isprave. Ross im je odmah rekao svoje pravo ime i pokazao dokumente. Ross Ulbricht uhićen je u utorak u javnoj knjižnici u San Franciscu. Silk Road ugašen je u srijedu. U prijavi podnesenoj u New Yorku Ulbricht je opisan kao zloglasni kriminalac koji je svjesno kršio zakon održavajući anonimnu internetsku trgovinu drogom. Ross Ulbricht oživio je koncept ilegalnog trgovanja budućnosti. Silk Road bio je golemo tržište koje je po ko zna koji puta pokazačo da je virtualni život samo preslik onog stvarnog života. Kada su policajci maknuli jednog dilera, na nekom drugom sereveru vjerojatno je već otvorena nova, još zaštićenija, stranica za prodaju ilegalnig stvari. Baš kao u realnom svjetu, jedan diler je maknut s jednog ugla, a novi je već došao na slijedeći ugao.

Komentari na članak

Vezani članci

Aplikacije

„Nova godina, novi ja“

Besplatne aplikacije koje će vam olakšati ostvarenje novogodišnjih odluka

Učenje novih jezika, pronalaženje jeftinih letova diljem svijeta, pomaganje onima u nevolji, sve je moguće u samo nekoliko klikova.

Dan sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta

Više od 100 hrvatskih škola sudjelovalo u edukaciji djece o zaštiti na internetu

U projektu je sudjelovalo više od 100 hrvatskih škola sa 6 000 učenika koje posredstvom programskog rješenja Microsoft Office 365 besplatno koriste Skype for Business.

Fun science

Zabavna znanost

15 zabavnih prilika za učenje

Biologija, matematika, kemija i fizika... Nekima ti pojmovi i dalje bude loša sjećanja na formule i dosadne udžbenike. No, danas o svemu tome možemo učiti na puno zabavniji način.

logo

Drugi dio - najzanimljiviji YouTube kanali

30 YouTube kanala uz koje ćete puno naučiti

Došlo je vrijeme i za predstavljanje drugog dijela naše male YouTube učionice. Proučite kanale, a zatim se opredijelite koje ćete pratiti i naučiti apsolutno sve o tehnologiji, korisnim trikovima za vlastitu sigurnosti i još mnogo toga.

New York City

New York dobiva besplatan internet

Super brzi i besplatni Wi-Fi u New Yorku

Na postavljenim uređajima korisnici će moći napuniti USB uređaje, pretraživati mrežne stranice na ekranu osjetljivom na dodir te obavljati besplatne pozive.