LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu poziva na suradnju

Stop iskorištavanju studenata!

Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu poziva studente na suradnju. Pošaljite mail sa pritužbom na poslodavca!

Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu poziva studente na suradnju. Pošaljite mail sa pritužbom na poslodavca!

Situacija u Republici Hrvatskoj je takva da velika većina studenata pored studiranja i radi. Unatoč studentskim ugovorima, mnogi studenti se već godinama žale na neugodna iskustva koja su imali kod različitih poslodavaca.

Osim nekoliko internetskih stranica na kojima se savjetuje gdje ne raditi, nastalih uglavnom inicijativom upravo takvih studenata, čini se kako državne institucije ne čine previše kako bi istražile i riješile problem.

Zbog toga je studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu pozvao studente na suradnju. Putem svoje Facebook stranice objavio je da mu se studenti mogu obratiti s neugodnim iskustvima koja su doživjeli radeći preko Studentskog servisa u Zagrebu.

Uvjeti rada koji nerijetko budu drugačiji od onih dogovorenih ugovorom ili usmenim putem, ali i mobbing od strane poslodavaca i starijih kolega, samo su neki od prigovora koje studenti imaju na svoje poslove. Nalazi se tu i isplata plaće koja gotovo svaki mjesec kasni ili uopće ne bude isplaćena.

Ovim putem studentski pravobranitelj planira skupiti što više iskustava i pritužbi studenata kako bi sa Studentskim centrom iznio ideje o izmjeni Pravilnika.

Sljedeći korak bio bi obavještavanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava o problemima. Bilo da je to povećanje satnice, neisplata plaće ili neprijavljivanje radnika.

Vlada Republike Hrvatske iz istih je razloga ove godine krenula u realizaciju Pravilnika o radu studenata. Ovim aktom utvrdila bi se studentska prava i navele sankcije koje će snositi poslodavac ukoliko prekrši neku od odredbi.

Ako ste i sami imali neugodna iskustva zbog studentskih poslova Studentskom pravobranitelju se možete javiti na njegovu e-mail adresu: pravobranitelj.unizg@gmail.com.

Na ovaj bi način sigurno pomogli budućim generacijama studenata da im studentski posao ne bude stresan, već dobra prilika za zaradu i stvaranje novih poslovnih iskustava.

FOTO: MORNINGTONCOLLEDGE