LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seminar o medijskoj pismenosti

Šprajc poručio mladima: „Ovo je vaše vrijeme"

Bogata medijska i novinarska iskustva zanimljivih predavača obilježila su osmi po redu besplatni seminar o medijskoj pismenosti u organizaciji udruge VANG.

Bogata medijska i novinarska iskustva zanimljivih predavača obilježila su osmi po redu besplatni seminar o medijskoj pismenosti u organizaciji udruge VANG.

U četvrtak 12. svibnja završio je četverodnevni seminar Medijska pismenost u organizaciji udruge Val nove generacije (VANG). Održao se u prostorijama Grafičke škole u Zagrebu s ciljem podučavanja mladih osnovnim novinarskim vještinama.

Dvadesetak srednjoškolaca i studenata imalo je priliku učiti o tisku u digitalnom dobu te radijskom i televizijskom novinarstvu od poznatih hrvatskih medijskih lica. Predavanja su održali Božica Brkan, Silvija Šeparović, Dario Markas, Zoran Šprajc, Maja Sever, Drago Perić i Trpimir Vicković – Vicko. Veoma su pozitivna iskustva polaznika.

  Želim čestitati organizatorima na trudu koji ulažu u edukaciju mladih ljudi. Osim što smo naučili kako se uređuju vijesti, radijske emisije i novinski internetski portali, imali smo priliku slušati naše poznate novinare koji su s nama podijelili svoja iskustva, a to je ono što program ovih radionica čini izuzetno bogatim. Svaki izlagač nam je dao korisne savjete iz prakse koji su primjenjivi ne samo u profesionalnom, nego i u svakodnevnom životu.  To nas dovodi do onoga što smatram najvećom prednošću ovih radionica, a to je razvoj kritičkog mišljenja u mladih ljudi. rekla je Mirna Vučetić, studentica druge godine diplomskog studija govorništva i češkog jezika i književnosti.

U udruzi VANG žele potaknuti mlade na bavljenje novinarstvom i kreiranje vlastitog sadržaja, stoga se mnogo razgovaralo o značajnim promjenama u tehnologiji i komunikacijama koje su se dogodile u posljednjih desetak godina. Glavni urednik portala Večernji.hr, Dario Markas, naglasio je da su promjene konstantne i da će se društvene mreže i digitalni mediji i dalje mijenjati. On smatra da su stvaratelji sadržaja danas potrebniji nego ikad jer će sadržaja uvijek biti, samo je pitanje kako će se i kojim medijem prenositi do javnosti.

Novinarka HRT-a Maja Sever ističe mobilno novinarstvo kao jednu od najvažnijih novosti u medijskom svijetu. Iako tzv. mojo novinarstvo još nije zaživjelo u Hrvatskoj, sve je veća potreba za širenjem aktualnog sadržaja putem društvenih mreža.

Mladima je jedan od najzanimljivijih govornika bio popularni televizijski voditelj Zoran Šprajc. U svome je izlaganju naglasio da je danas u ovom poslu najvažnija multidisciplinarnost te da je uz novinarske vještine potrebno poznavati i grafičke i snimateljske tehnike. Otkrio je da nema puno slobodnog vremena, što je posljedica novinarske karijere. Na kraju je napomenuo da studenti danas mogu puno više naučiti na fakultetu nego prije te da imaju dovoljno mogućnosti.

 Ovo je vaše vrijeme, a kako ćete ga iskoristiti, to je do vas. – mladima je poručio Šprajc.