Simulirani parlament

Splitski studenti pokazali primjer saborskim zastupnicima

9. Simulirani parlament

– Žalosno je što je nekome onemogućeno studiranje jer je invalid i nema pristup željenom fakultetu. – ističu studenti ljevičari.

Ovogodišnji 9. Simulirani parlament, koji je tradicionalno pod visokom organizacijom Europske udruge studenata prava – ELSA Split, održan je u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore, a bio je u znaku diskriminacije. Pedesetak studenata Sveučilišta u Splitu, većinom studenata Pravnog fakulteta, nekoliko sati neumorno je raspravljalo o Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Studenti organizatori, ali i svi sudionici koji su imali pravo birati Zakon o kojem će voditi simuliranu parlamentarnu raspravu opet su bili u toku s aktualnim događanjima u Hrvatskoj i svijetu te su pred sebe stavili velik zadatak promjene i dopune Zakona, a koji je zahtijevao puno pravnog i socijalnog razuma za njegove izravne korisnike.

Svi za isti cilj – bolji i pravedniji Zakon o suzbijanju diskriminacije

9. po redu Simulirani parlament obogatili su upravo studenti koji su izrazili tendenciju sudjelovanja, izravnijeg i boljeg komuniciranja te dodatnog učenja parlamentarnog ponašanja u trenutku debatiranja na određenu zakonsku tematiku. Svima sa Sveučilišta u Splitu bila su otvorena vrata sudjelovanja, a pohvalno je što se tijekom godina provođenja projekta ELSA može pohvaliti povezivanjem i drugih fakulteta Sveučilišta u Splitu s matičnim Pravnim fakultetom.

Sastav parlamenta prema Pravilniku Simuliranog parlamenta ELSA-e Split definiran je trima opcijama koje u obrazloženjima definiraju svoje stavove ljevice ili desnice, dok je sama Vlada unutar Simuliranog parlamenta politički centar koji je ujedno donositelj Zakona o kojem se raspravlja.

Predsjednik Europske udruge studenata prava ELSA-e Split Ante Škrobica, koji je ove godine bio zamjenik predsjednice Sabora Barbare Topić, zadovoljan je odazivom, a još ga više veseli što su se ove godine simulirani zastupnici odlično pripremili za parlament. Osim same pripreme istaknuo je odlično ponašanje zastupnika koje je bilo u skladu s parlamentarnim ponašanjem, a to je, prema njegovim riječima, zapravo ključno u provođenju projekta.

Već jednom možemo i hoćemo biti narod!

Vladajući, koji su politički centar Simuliranog parlamenta, izrazili su mišljenje u kojem žele stati na kraj predrasudama i tiraniji te su zahtijevali borbu u kojoj će snagu pronalaziti samo Ustavnim sredstvima.

– Žalosno je da vrlo često u našem društvu nema lekcija u kojima ćemo se boriti protiv diskriminacije od samog rođenja, i tako stoljećima diskriminacija ide dalje i dalje. Tim sramotnim pojavama izvor je baš u tome što se misli da postoje oni koji misle da se treba voditi borba protiv onih koje ne razumijemo, sve do njihova uništenja! 

Samo kretenski um ili zločinačka duša može propovijedati srednjovjekovno razornu plemensku mržnju, uslijed toga trebamo što prije pokazati da ipak nismo tako besvjesna masa da bi se nas do kraja vremena moga štrcati tuđinski otrov mržnje.

Već jednom možemo i hoćemo biti narod, stoga vas ova Vlada umoljava da podržite ovaj Zakon kojim želimo dati pravdu i slobodu!  – emotivno je otvorio raspravu početnim izlaganjem voditelj političkog centra Simuliranog parlamenta i predsjednik Vlade, student 4. godine Filozofskog fakulteta Ivan Peović.

Foto: Anita Mihanović / ELSA Split

Dok mi ovdje sjedimo i raspravljamo, neka žena sada dobiva otkaz samo zato što je mlada cura koja može uskoro zatrudnjeti!

Desna opcija promjenom Zakona o suzbijanju diskriminacije težila je poboljšanju položaja osoba s invaliditetom, zaposlenih, radnika, mladih i studenata kako bi time stvorila što ugodniju okolinu za život te doprinijela ljepšim i ugodnijim trenutcima stanovnika države, za što dostojanstveniji život.

– Uvest ćemo produktivnije i pravednije zapošljavanje, poboljšat ćemo i pravedniji obrazovni sustav te onemogućiti malverzacije pri upisu na različite obrazovne sustave kako bismo pokazali da brinemo o budućnosti naše domovine Hrvatske.

Veliki je nedostatak Zakona o suzbijanju diskriminacije i nepošteno suđenje koje se može zloupotrijebiti u navedenom Zakonu, a to može dovesti do nepravilnosti i nepravednosti. Također nametanju strane kulture u našim zakonskim aktima nema mjesta, time se nameću iskrivljene vrijednosti među građanima u našoj domovini Hrvatskoj. – izrazio je stav desne opcije te zaključio svoje razmišljanje u početnom govoru student PMF-a Boško Pavić.

Lijeva politička opcija upozoravala je na stalnu političku diskriminaciju koja se nesporno događa u svakom trenutku, a da toga zapravo nismo ni svjesni. Ona predstavlja stalnu i stvarnu opasnost.

– Dok mi ovdje sjedimo i raspravljamo, neka žena sada dobiva otkaz samo zato što je mlada cura koja može uskoro zatrudnjeti, pa to predstavlja potencijalni trošak za poslodavca. Nekome je upravo odbijen azil samo zato što je musliman te je žalosno što je nekome onemogućeno studiranje jer je invalid i nema pristup željenom fakultetu. To je ta stvarna opasnost za koju se borimo. – zaključili su ljevičari 9. Simuliranog parlamenta koji su bili predvođeni studentom završne godine Pravnog fakulteta u Splitu Matkom Gospodnetićem.

Kvalitetan primjer pravim saborskim zastupnicima!

Izvrsnu, ali i iscrpljujući parlamentarnu raspravu, političko debatiranje i nadmudrivanje zaključila je predsjednica Simuliranog sabora Barbara Topić koja je uz pomoć zamjenice Anje Kolimbatović i zamjenika Ante Škrobice cijelo vrijeme držala zastupnike aktivnima u naumu istog cilja za sve, a to je izglasavanje novog, boljeg i kvalitetnijeg Zakona o suzbijanju diskriminacije. Želje su se ostvarile te su zastupnici složno izglasali Zakon, s naglaskom na amandmanu lijeve opcije koja je prema osobnim stavovima zastupnika bila konkretnija i djelotvornija.

–  Izglasavanje zakona dokaz je angažmana svih zastupnika te škola mladim studentima koji ovakvim događajima iščitavaju Zakone, pišu amandmane i proučavaju sudsku praksu te zakonske akte drugih zemalja Europe i svijeta. Konkretnim argumentiranjem i demokratskim ponašanjem daje se kvalitetan primjer pravim, a ne simuliranim saborskim zastupnicima, koji nerijetko nemaju ponašanje vrijedno pozicije i odgovornosti na kojoj se nalaze! – složni su u svojim porukama vladajućima bili zastupnici 9. Simuliranog parlamenta u organizaciji ELSA-e Split.

Sudionici zastupnici idu u Hrvatski sabor i Vrhovni sud RH-a!

Jedina podružnica u Hrvatskoj koja je ogranizirala Simulirani parlament, Europska udruga studenata prava ELSA Split, za kvalitetno odrađen posao studente će nagraditi putovanjem u Zagreb gdje će posjetiti Hrvatski sabor i Vrhovni sud RH-a. Osim toga splitski studenti sudjelovat će na Simuliranom parlamentu na razini fakulteta svih hrvatskih sveučilišta, s naglaskom na hrvatskim pravnim fakultetima, koji će se održati 26. ožujka.

Komentari na članak

Vezani članci

Stipendija Japan

Financijska podrška

Vlada Japana dodjeljuje stipendije studentima u Hrvatskoj

Svi kandidati za stipendiju japanskog ministarstva potrebnu dokumentaciju trebaju poslati do 16. veljače, a daljnje će se testiranje obaviti 22. veljače u veleposlanstvu.

Ivana na Harvardu

Intervju: Ivana Bičanić

"Američki tulumi? Vjeruj svemu što vidiš na filmovima!"

Ivana Bičanić studentica je fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Odlučila je upisati apsolventsku godinu i raditi. Iskustvo je pronašla „preko bare“ te trenutno boravi u Bostonu.

Humanitarna akcija 'Komuniciraj humanitarno'

Inicijativa studenata Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment

Studentska inicijativa „Komuniciraj humanitarno“

Cilj je humanitarne inicijative prikupljanje nematerijalnih sredstava za pet potrebitih obitelji iz udruge HOP.

Šetnja Ilicom

Tjedan dobrodošlice

ESN Zagreb olakšava erasmusovcima prve dane boravka u hrvatskoj metropoli

Tjedan dobrodošlice za Erasmus+ studente uključuje različite zabavne i kulturne događaje kao što su gradske ture uz pratnju vodiča i članova ESN-a, šetnja gradom uz dijeljenje „besplatnih zagrljaja“, karaoke, biljarska večer, izlet u Varaždin te veliki party.

Zajedništvo

Stekni nova iskustva!

Ljetne škole 2014.: edukacija i zabava u jednom!

Upoznajte nove ljude, provedite ljeto u nekoj novoj državi i vratite se kući s dodatnim ECTS bodovima i mnoštvom novog iskustva i novih prijateljstva. Ljetne škole čekaju na vas. Odvažite se i zakoračite u nešto novo.