LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Voda skuplja u menzi nego u trgovini

Slučaj mađarske vode u zagrebačkim menzama: kupujmo mađarsko!

Na upit jednog građanina koji je uočio nelogičnost u cijeni i porijeklu flaširane vode u zagrebačkim menzama, Vlada je odgovorila da je sve sukladno zakonima i propisima.

Na upit jednog građanina koji je uočio nelogičnost u cijeni i porijeklu flaširane vode u zagrebačkim menzama, Vlada je odgovorila da je sve sukladno zakonima i propisima.

Na Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske jedan je građanin postavio vrlo zanimljivo pitanje povezano s poslovanjem studentskih menzi. Naime, on je u jednoj od zagrebačkih menzi uočio detalj da je bočica vode koju je kupio uvezena iz Mađarske te da se u menzi prodaje po cijeni koja je viša od one u jednom od trgovačkih centara.

Tako se bočicu vode od 0,5 l u zagrebačkim menzama naplaćuje 4,50 kuna - pola iznosa plaća student, a drugu polovicu subvencionira država. S druge strane, boca vode istog proizvođača, ali u pakiranju od 1,5 l u jednom trgovačkom centru prodaje se po cijeni od 3,99 kuna.

Na internetskim forumima povela se rasprava o ovoj situaciji, a zanimljivo je bilo primijetiti da većina komentatora uopće nije pisala o ovom slučaju. Uglavnom se radilo o kritikama državnog subvencioniranja studentske prehrane. Značajan broj forumaša studente je nazvao parazitima koji ništa ne rade pa ih ne treba ni subvencionirati. Bilo je, međutim, i onih koji su izrazili sumnju da se ovdje radi o nekakvoj malverzaciji.

Ubrzo nakon postavljenog upita oglasila se i Vlada čije priopćenje prenosimo:

- Studentski centri imaju status pravne osobe koja samostalno odlučuje o svojem financijskom poslovanju i o planu nabave, uključujući i plan nabave potrebnih namirnica za rad studentskih restorana te ista podliježe usvojenom planu nabave centra i zakonskim propisima koji reguliraju javnu nabavu. Koliko smo informirani, SC Zagreb je sukladno Zakonu proveo otvoreni postupak javne nabave bezalkoholnih pića i vode. SC Zagreb pri tom je poštovao sva načela javne nabave te odabrao ponuđača čija je ponuda imala najnižu cijenu.

Povodom ove situacije osnovana je i Facebook stranica „Hoćemo hrvatsku vodu u menzama čiji se administratori pitaju kakva se poruka šalje uvozom strane vode u zemlju koja ima ogromne količine vlastite visokokvalitetne vode. Administratori navode da je Hrvatska treća zemlja u Europi po bogatstvu pitke vode, a studentima se servira manje kvalitetna strana voda. Sve to dovode u vezu s pogodovanjem uvozničkim lobijima.

FOTO: STUDENTSKI.HR