RETROSPEKTIVA

SLIJED DOGAĐAJA NA HRVATSKOM SVEUČILIŠTU

Korice knjige: Bruno Bušić - Jedino Hrvatska /Ziral 1983.g.

Donosimo vam članak koji prenosi događaje na zagrebačkom Sveučilištu davne 1971. objavljen u Hrvatskom listu pod perom Brune Bušića.

Kako bismo pokazali da je neistina, unatoč uvriježenom mišljenju današnje javnosti da hrvatski student nastupa kao inertan prikaz prolaznog čovjeka, da generacije koje su bile, koje jesu i koje dolaze nemaju hrabrosti istupiti i zauzeti stav te kako je svaki potez vladajućih pljuska na koju smo spremni okrenuti obraz donosimo vam članak objavljen u Hrvatskom listu pod perom Brune Bušića koji prenosi događaje na zagrebačkom Sveučilištu davne 1971.

Ponedjeljak, 22.studenoga 1971.
Točno u podne, u velikoj dvorani Studentskog centra počinje zbor hrvatskih sveučilištaraca na kojem potpredsjednik Saveza studenata Hrvatska Goran Dodig poziva studente da stupe u štrajk zbog odugovlačenja rješenja deviznog, bankarskog i vanjskotrgovinskog sustava. Oko tri tisuće nazočnih sveučilištaraca dugotrajnom aklamacijom prihvaća taj prijedlog.

U 19 sati istog dana u ABK kabinetu održava se plenum Saveza studenata Zagreba. Četrdeset i osam predstavnika studentskih organizacija iz Zagreba izjašnjava se za obustavu rada na Hrvatskom sveučilištu. Predstavnici Zavičajnog kluba Rusina-Ukrajinaca podržavaju tu odluku i naglašavaju, da je Hrvatska njihova domovina. Za štrajk na Hrvatskom sveučilištu izjašnjavaju se i predstavnici Zavičajnog kluba Makedonaca te predstavnici Zavičajnog kluba studenata s Kosova koji izjavljuju da su ponosni što pripadaju hrvatskom sveučilišnom pokretu. Odluku plenuma pozdravlja i ljubljanski sveučilištarac Tone Remc, član koordinacionog odbora Udruženja studenata Jugoslavije.

Utorak, 23. studenog 1971.
Na mnogim fakultetima održavaju se zborovi, formiraju se štrajkaški odbori i straže. Stižu podrške. Radnici „Rade Končara“ i „Nikole Tesle“ odbijaju osuditi štrajk hrvatskih sveučilištaraca. Daju mu podršku. Sindikalna produžnica komunalnog poduzeća „Čistoća“ u znak solidarnosti dodjeljuje hrvatskim sveučilištarcima novčanu pomoć.
U 19 sati održava se plenum Saveza studenata Hrvatske na kojem se bez ijednog glasa protiv donosi odluka o štrajku na svim visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj.
Dekani fakulteta sa sjedištem u Zagrebu i kolegij Hrvatskog sveučilišta solidariziraju se sa studentima.

Srijeda, 24. studenoga 1971.
Na sjednici koordinacionog odbora Saveza studenata Hrvatske i predstavnika fakultetskih odbora zaključeno je da se više ne održavaju zborovi po fakultetima nego da se svakodnevno održava javna tribina u ABK kabinetu Hrvatskog sveučilišta.
Stižu vijesti o zapljeni zajedničkog proglasa Zavičajnih klubova studenata Hrvatskog sveučilišta.

Četvrtak, 25. studenoga 1971.
U Splitu je održan plenum Saveza studenata Splita na kojem se okupilo više od tisuću splitskih sveučilištaraca. Plenum SSS dao je punu podršku zaključcima plenuma SSZ i SSH. U Zadru je također obustavljena nastava.
U Rijeci se skupljaju potpisi za peticiju radi dobivanja dvorane u kojoj bi riječki sveučilištarci održali svoj zbor.
Predstavništvo Saveza studenata Dubrovnika dalo podršku plenumu SSZ i SSH.
Dr. Marijan Hanžeković u ABK kabinetu održao predavanje o deviznom sustavu.

Petak, 26. studenoga 1971.
Osmorica članova Fakultetskog odbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu na čelu s tajnikom Saveza studenata Hrvatske Josipom Mičijom uputili poziv na obustavu štrajka. Po studentskim domovima izlijepljeni plakati protiv štrajkolomaca. Koordinacioni odbor SSZ izdao je saopćenje u kojem se između ostalog kaže: „24. studenog 1971. održan je na Medicinskom fakultetu Veliki zbor u nazočnosti 1800 studenata medicine gdje je jednoglasno odlučeno da studenti medicine svjesno ulaze u štrajk do 4. prosinca kad će se na zakazanom zboru raspravljati o daljnjem vidu djelovanja“.
Izašao je izvanredni broj Studentskog lista. U uvodniku pod naslovom Štrajk predsjednik Saveza studenata Zagreba Dražen Budiša piše: „Ovaj naš čin zahtijevao je minimum ljudskog dostojanstva koji smo mi studenti uza sva degradiranja moralnih vrijednosti u našoj društvenopolitičkoj praksi ipak uspjeli sačuvati.“
Šire se dezinformacije, ali štrajk se nastavlja bez ikakvih incidenata.
Dr. Hrvoje Šošić održao u ABK kabinetu predavanje: Devizni vanjsko-trgovinski i bankarski sustav.
Izašao izvanredni broj Hrvatskog sveučilišta.
Dekani fakulteta sa sjedištem u Zagrebu, članovi kolegija Hrvatskog sveučilišta, predstavnici fakultetskih odbora i predsjedništvo Saveza studenata Zagreba i Hrvatske održavaju zajednički sastanak na kojem potvrđuju svoje prijašnje odluke.

Subota, 27. studenoga 1971.
Zagrebački srednjoškolci iz gimnazije „Vladimir Vitasović“ daju podršku hrvatskim sveučilištarcima.
Stiže podrška i od sindikalne podružnice „Hidroprojekta“.
Sveučilišni komitet SKH održava sjednicu s koje poručuje komunistima i sveučilišnoj javnosti da se „energično založe da odmah nakon praznika Dana Republike započne redovna nastava i svi oblici rada na Sveučilištu.“
Dr. Drago Gamulin u ABK kabinetu održao predavanje: Napredni studentski projekti prije Drugog svjetskog rata.

Nedjelja, 28. studenoga 1971.
U velikoj dvorani Studentskog centra održana svečana akademija u čast Dana Republike.
Nepoznate osobe lijepe plakate s pozivom na obustavu štrajka.
Predsjednica Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske dr. Slavka Dabčević-Kučar obavila razgovor s rukovodiocima i urednicima Radio-televizije Zagreb u kojem je izložila svoja razmišljanja o pokretu hrvatskih sveučilištaraca i njihovoj odluci o štrajku.

Ponedjeljak, 29. studenog 1971.
U prostorijama Predsjedništva Saveza studenata Zagreba i Hrvatske vlada svečano raspoloženje
Još uvijek se pojavljuju plakati s pozivom na obustavu štrajka koje sveučilištarci premazuju i prekrivaju svojim plakatima s pozivom na štrajk.
Na zagrebačkim ulicama se prodaje Informativni pregled informativne službe CK SKH u kojem se iznose stajališta o događajima na Hrvatskom sveučilištu.
Pristižu delegati iz raznih hrvatskih visokoškolskih centara na plenum Saveza studenata Hrvatske, koji je zakazan za utorak, 30. studenog. Delegati iz Splita pjevaju štrajkašku himnu koju su osmislili tijekom prvog dana obustave nastave u svom gradu.

Utorak, 30. studenoga 1971.
Plenum Saveza studenata Hrvatske počinje s radom u 15 sati u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta. Nakon glasovanja, odlučeno je da se održi zatvoreni plenum bez nazočnosti novinara i ostalog općinstva. Plenum je završio s radom nešto iza 22 sata.
Neposredno nakon završetka plenuma SSH održana je sjednica Predsjedništva Saveza studenata Zagreba i predstavnika Fakultetskih odbora Saveza studenata sa sjedištem u Zagrebu.

Srijeda, 1. prosinca 1971.
Štrajk hrvatskih sveučilištaraca u Zagrebu i dalje traje na svim fakultetima.
Sekretar Saveza komunista na Pravnom fakultetu, Smiljko Soko, kroz sporedna vrata i podrum uvodi u zgradu Pravnog fakulteta tridesetak štrajkolomaca. Istodobno u zgradu ulazi isti broj štrajkaša. Nastava se ne održava. Bez ikakvih incidenata otpočinje diskusija kojom rukovodi izaslanik CK SKH i urednik VUS-a Nada Krmpotić.
Na odsjeku anatomije Medicinskog fakulteta održava se nastava za osam štrajkolomaca.
Nepoznate osobe slijede nadziratelje štrajkaših straža i razbijaju stakla na Ekonomskom fakultetu.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Kapa na parama

Sveučilište u Rijeci

Deset besplatnih školarina na riječkom Ekonomskom fakultetu

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci daje posebne stipendije za iduću akademsku godinu. Osigurano je deset besplatnih školarina za dvije kategorije studenata.

Career Speed Dating

Career Speed Dating

Impresionirajte potencijalne poslodavce u osam minuta

Jedinstveni spoj razgovora za posao i „speed datinga“ održat će se 15. prosinca 2016. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Dvoboj Titana – Profesori vs. Studenti

Sportsko natjecanje

Veslači s Ekonomije izazivaju profesore na dvoboj

Studenti veslačkog kluba Ekonomist natjecat će se s profesorima na ergometrima u završnici regrutacijskog tjedna. Očekuje se veliki interes posjetitelja.

Knjižnica

Pascalina

Ljetna škola u Danskoj: Studenti plaćeni jer studiraju?!

Obrazovanje je potpuno besplatno. Studenti u jednom semestru moraju odraditi praksu (internship), za koju dobiju normalnu plaću (nije da oni moraju nekome platiti jer će raditi…). Nakon što se odsele od svojih roditelja (nekad između 18. i 21. godine) država im plaća stan, režije, hranu, daje im džeparac. Studenti mogu tako „zaraditi“ i do 6000 kruna (6120 kuna) mjesečno.

Matea pearls

Studenti kreativci – Predstavljamo Mateu Glasnović

„Nema mi većeg zadovoljstva nego sresti cure koje nose moj nakit“

Matea Glasnović studentica je četvrte godine Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njen hobi i, kako sama kaže, ljubav koja je zapisana u krvnim zrncima, izrada je nakita. S obzirom da dolazi iz zlatarske obitelji, presretna je što je nastavila bogatu obiteljsku tradiciju, a njena najveća sreća je susresti djevojke koje kombiniraju njene naušnice za dnevne, ali i večernje kombinacije.