LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi potezi poduzetnog ministra

Slavonski Brod dobit će vlastito sveučilište

U Slavonskom Brodu otvara se osmo hrvatsko sveučilište. Među prvim studijima bit će učiteljski, strojarski, menadžerski i bilinogojski.

U Slavonskom Brodu otvara se osmo hrvatsko sveučilište. Među prvim studijima bit će učiteljski, strojarski, menadžerski i bilinogojski.

Ministar obrazovanja Vedran Mornar najavio je otvaranje osmog hrvatskog sveučilišta. Kako javlja Poslovni dnevnik, prosvjetnim bi se kompleksom trebao podičiti Slavonski Brod, oko čega se slaže cijela akademska zajednica. Novo bi sveučilište u sastavu imalo prvenstveno učiteljski studij, a zatim i studije menadžmenta, strojarstva i bilinogojstva.

Zbog dobre prometne povezanosti i prilične udaljenosti od najbliža dva sveučilišta, smatra se da bi Slavonski Brod mogao preusmjeriti dosta studenata iz Zagreba i Osijeka. Uz to, blizina bosansko-hercegovačke granice učinila bi ga privlačnim za prekogranične studente. Populaciji BiH studiranje bi u EU tako bilo dostupnije nego ikad.

Svemogući ministar

Od ministra koji „ne stigne učiniti mnogo“, Mornar se polako pretvara u kapetana hrvatskog školstva. Građanski i zdravstveni odgoj, godine polaska u školu i trajanja osnovne škole, novi školski kurikulum... Čini se da ministru ruke ipak nisu toliko vezane.

Istovremeno, roditelji djece s invaliditetom ističu kako njihova djeca nemaju potrebne uvjete za prikladno školovanje. Vlada nikako da im osigura asistente u nastavi, a zakonodavac ne nudi prihvatljiva pravna rješenja.

Isto su tako školskoj djeci torbe i satnice i dalje preteški, dok konačni ishod učenja više nije ni prosjek.

Studente muči „Bolonja“, ona se bolno provodi, a čitavo gospodarstvo kleca pred proračunom koji slijedi.

Na „burzi“ je trenutno oko 330 000 nezaposlenih, a slobodnih je radnih mjesta upola manje.

Sve u svemu, „osmom putniku“ dobro će doći vodič kroz galaksiju jer maglovit je put kojim korača hrvatsko školstvo. Tapkajući u mraku sive autonomije, između proračuna RH i fondova EU, barem su fakulteti ono što se u Hrvatskoj još otvara. Nadajmo se samo da će se, nakon studija, budući diplomanti smjeti slobodno kretati.

FOTO: COMMONS.WIKIMEDIA.ORG