Kvalitetniji studentski standard

Sastanak predstavnika SC-a i studenata

Sastanak predstavnika SC-a i studenata

Sanacijski upravitelj otvorio je sastanak zahvalivši se prisutnima što su u vremenu kada su svi okrenuti isključivo sebi pronašli vremena za opće dobro i došli na sastanak.

Danas se u kongresnoj dvorani Cvjetnog naselja u 18:00 sati održao sastanak predstavnika SC-a i studentskih predstavnika. Posljednji takav sastanak održan je u trećem mjesecu ove godine Zagrebački SC predstavljali su Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj SC-a, Mirko Bošnjak, upravitelj prehrane SC-a te Ružica Rajšić, pomoćnica ravnatelja za smještaj. Studenata je bilo svega jedanaest. Kako su rekli predstavnici SC-a bili su pozvani predstavnici stanara studentskih domova, predstavnici studentskih udruga, predstavnici studentskog zbora i svi oni koji su u posljednjih mjesec dana slali pritužbe na kvalitetu i cijenu hrane u menzama na SC-ovu adresu. S druge strane iz provjerenih izvora smo saznali kako ipak predstavnici studentskih udruga nisu bili pozvani na sastanak.

Sanacijski upravitelj otvorio je sastanak zahvalivši se prisutnima što su u vremenu kada su svi okrenuti isključivo sebi pronašli vremena za opće dobro i došli na sastanak. Nakon toga napomenuo je važnost koje za sveučilišta imaju nadolazeće Europske sveučilišne igre, 2016. godine u Rijeci i Zagrebu. Naime, prema procjenama SC-a, upravo zahvaljujući spomenutoj manifestaciji, krenut će se sa sanacijom studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje, i to već u srpnju sljedeće godine.

"U proteklih šest mjeseci puno se toga izdogađalo, neka dugovanja SC-a smo uspjeli smanjiti, ali i dalje radimo na podizanju studentskog standarda i smanjenju dugovanja. Evo, naveo bih neke promjene na koje SC izravno može utjecati. Počeo bih sa Studentskim domom Cvjetno naselje: u prizemlju četvrtog paviljona je oslobođen prostor u kojem će na ljeto biti napravljeno 19 soba za studente s invaliditetom. Potpuno je obnovljena toplotna stanica u 6. i 8. paviljonu koja je stvarala velike gubitke SC-u te su kupljene četiri nove perilice i sušilice rublja. U Studentskom domu Stjepan Radić u posljednjih šest mjeseci proradile su kamere u brzoj menzi, postavljen je redomat u pizzeriji, stavljene su nove stolice u slastičarni te su postavljene nadstrešnice na dva paviljona. U Studentskom domu Laščina kupljena je jedna perilica i sušilica rublja te su pokrpana kupatila koja su bila u najlošijem stanju. U Savskoj 25 omogućili smo studentima bežični internet, postavili drvored, dovršili Francuski paviljon (koji bi se trebao otvoriti za dva tjedna), otvorili novi parking, sredili dvorište te maknuli stare drvene barake", rekao je sanacijski upravitelj.

Nakon njega riječ je preuzeo upravitelj prehrane Mirko Bošnjak. Bošnjak navodi kako je na prošlom sastanku dogovoren sustav povratnih informacija, odnosno izravne komunikacije sa studentima koja se pokazala izvrsnim načinom rada. Upravitelj prehrane pozvao je sve studente da sve komentare i pokude na rad bilo koje sastavnice  zagrebačkog Studentskog centra vezane za prehranu upute na e-mail prehrana@sczg.hr. "Zadaća mene kao upravitelja za prehranu te ostalih djelatnika SC-a je smanjiti jaz između kvalitete i cijene studentske prehrane. U tome će nam najbolje pomoći studenti kao neovisni kontrolori studentske prehrane te poruke samih korisnika usluga", pojasnio je Bošnjak.

Ružica Rajšić nije govorila pripremljen tekst kao njene kolege jer su nakon riječi upravitelja prehrane krenula pitanja studenata. Pitanja su bila raznovrsna. Od ideja za organiziranje radionica do prijava za studentske domove. Hoće li studentski domovi zbog obnove poskupjeti, bilo je jedno od pitanja, a Ružica Rajšić odgovorila je kako na to pitanje još ne može dati konkretan odgovor te da će više znati kada se naprave proračuni. Zbog čega nitko ne brine o birokratskim stvarima u domovima, kao naprimjer kako je moguće da se može uzeti žarulja bez da se igdje zapiše jer to može učiniti bilo koji radnik te cijelu kutiju odnijeti kući otprilike svako drugi dan. "Žarulje su potrošna roba", bio je odgovor predstavnika SC-a. Pitanje zbog čega je Studentski dom Laščina za vrijeme sastanka marginaliziran i ne spominje se ni u kakvim obnovama, na trenutak je zanijemilo predstavnike SC-a, a odgovor je pokušao dati sanacijski upravitelj. Studentski dom Laščina Studentskom centru proizvodi godišnje gubitke od 3,5 milijuna kuna i najizglednije je kako stvaranjem novih kapaciteta više i neće biti studentski dom, jer kako je rekao Pavlović, prostorno zauzima mjesta isto koliko i paviljon na Savi kapaciteta 490 studenata, a u jedan paviljon na Laščini stane svega 40 ljudi.

"Mi smo tu za studente, a ne studenti za nas i u svim studentskim zahtjevima Studentski centar je uz studente. Naglašavamo da sve ono što se studenti dogovore s Ministarstvom vezano uz prehranu, mi ćemo podržati", zaključio je sanacijski upravitelj.

Komentari na članak

Vezani članci

Edukacija

Koliko se ulaže u politiku, a koliko u obrazovanje?

Hoće li politika do kraja dotući hrvatsko obrazovanje?

Hoće li Ministarstvo napokon poslušati što stručnjaci kazuju na sve strane? Hoćemo li izaći napokon iz sfere sitnih interesa i straha od promjena? Hoćemo li mlade pripremati za život ili ćemo od njih stvarati ljude koji grade bolje društvo?

NSK kameni natpis

Kutak za istraživače

Idući tjedan počinje Obzor 2020.

U ponedjeljak će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održati konferencija o programu Obzor 2020.

Vijeće veleučilišta i visokih škola RH

Vijeće veleučilišta i visokih škola

Službeno poslan prijedlog za izmjenu stručnog naziva na specijalističkim diplomskim stručnim studijima

Vijeće veleučilišta i visokih škola podržalo inicijativu studenata i zatražilo izmjenu stručnog naziva na specijalističkim diplomskim stručnim studijima.

SCZG izvana

Neslužbeno doznajemo

Sanacijsko vijeće prihvatilo nove cijene studentskog smještaja

Iako ima stanara studentskih domova koji su izrazili nezadovoljstvo novim cijenama studentskog smještaja, ovaj događaj mogao bi označiti kraj "tihog prosvjeda" i cjelokupne priče oko korigiranja cijena studentskih domova u Zagrebu.

Željko Jovanović

Ministar Jovanović potpisao službenu odluku

Odobrena financijska sredstva za uređenje šibenske menze

Dokumentacija bi trebala biti gotova tijekom travnja, a potom će se izdati javni natječaj za izvođača radova. Očekuje se kako bi šibenska menza mogla biti otvorena već početkom akademske godine 2014./2015.