„Anglophonia: Voices and Perspectives”

O Black Pantheru i Harryju Potteru na akademski način: međunarodna konferencija studenata anglistike

Filozofski fakultet u Zagrebu

Jezik, književnost, prevođenje, podučavanje engleskog kao stranog jezika i anglofonih kultura čine vrlo raznolik i uistinu zanimljiv program ovogodišnje anglističke konferencije na koju pristiže 30 izlagača sa 16 hrvatskih i europskih sveučilišta.

Klub studenata anglistike X.a. organizira treću međunarodnu anglističku konferenciju Anglophonia: Voices and Perspectives. Održat će se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu od 3. do 5. svibnja. 

Program obuhvaća teme jezika, književnosti, prevođenja, podučavanja engleskoga kao stranog jezika i anglofonih kultura. Gostovat će 30 izlagača i izlagačica s ukupno šesnaest hrvatskih i europskih sveučilišta koja, osim zemalja regije, uključuju i Švicarsku, Austriju, Mađarsku, Poljsku, Češku, Bugarsku i Rumunjsku. Osim njih, sudjelovat će i plenarni govornici: dr. sc. Ellen Elias-Bursać, Fulbrightova stipendistica na Sveučilištu u Zagrebu i potpredsjednica Američkog društva književnih prevoditelja te doc. dr. sc. Brian Willems sa Sveučilišta u Splitu.

Što je zajedničko Wakanđanima, robotima i kućnim vilenjacima te sanjaju li uistinu androidi o električnim ovcama – neka su od pitanja o kojima će se voditi rasprava na konferenciji. Društvenu kritiku kroz prizmu fenomena popularne kulture različitih narativa fantastike objedinit će izlaganja o neizostavnom Harryju Potteru te nedavnoj filmskoj adaptaciji Marvelova Black Panthera. Osim problematike etniciteta te marginalizacije pripadnika određenih kulturalnih skupina, u ovom slučaju zamaskiranih u magična bića i samosvjesni plod ljudske inventivnosti, izlaganja će se baviti i razmatranjima rasizma te rodne ideologije različitim diskurzivnim okvirima kao što su učionice američkih državnih škola ili filmovi redatelja Davida Finchera.

Uz geografsku notu s izlaganjem o jezikoslovnom krajoliku Osijeka, lingvistički aspekt ovogodišnje konferencije predstavljaju i izlaganja o istraživanju dinamike anglicizama u online komunikaciji Rumunjske te stavovima Švicarske u vezi s dominiranjem engleskog jezika u oglasima i novinama. Raznolikost programa upotpunit će i radionica stručne suradnice i autorice naklade Profil Borke Lekaj Lubine o podučavanju engleskoga kao stranog jezika učenicama i učenicima s posebnim potrebama – Hands-on with Special Ed Learners of English, a održat će se i panel-diskusija na temu američke utopije na kojoj će uz prof. Willemsa sudjelovati i prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest te profesori s književnih katedri Odsjeka za anglistiku.

Za sve informacije o Anglophoniji posjetite službenu stranicu konferencije na kojoj se nalazi i detaljniji pregled programa ili pogledajte Facebook događaj.

Komentari na članak

Vezani članci

koneferencija

Poziv za konferenciju

Međunarodna studentska konferencija „Jezik u (ne)književnim djelima“

Udruga studenata kroatistike „Idiom“ poziva sve zainteresirane studente kroatistike i bliskih znanosti hrvatskih i svjetskih sveučilišta na sudjelovanje na međunarodnoj studentskoj konferenciji „Jezik u (ne)književnim djelima“.

IoT workshop

Radionica na FESB-u

IoT "geekovi" se okupljaju u sklopu SpliTech konferencije

Predviđa se da će iduće godine broj IoT-a zasjeniti broj mobilnih telefona. Stoga, ne propustite naučiti nešto novo i pridružite se na IoT workshopu.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveu%C4%8Dili%C5%A1te_u_Zadru#/media/File:Zadar_Sveuciliste.jpg

Sveučilište u Zadru

Bilo da ste studenti filologije ili ne, o jeziku bogova u „Ilijadi” i „Odiseji” možete doznati na konferenciji GLAS

Od 10. do 12. svibnja u Zadru se organizira regionalna konferencija GLAS namijenjena studentima klasične filologije, povijesti, arheologije te etnologije i kulturne antropologije, ali otvorena je i za druge znatiželjnike koji žele znati više o antičkom razdoblju i narodnim pričama.

PR arena - Banja Luka

Studentska konferencija u Banjoj Luci

Prijavite se na konferenciju o odnosima s javnošću pod nazivom "PR arena"

Ova jedinstvena konferencija studentima pruža nova znanja i poznanstva, a tamo će moći čuti savjete i iskustva vrhunskih domaćih i stranih predavača.

Anglophilia naslovna slika

Filozofski fakultet u Zagrebu

Raznolik program na međunarodnoj konferenciji „Anglophilia“

Studenti anglistike Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i ove su godine pripremili bogat program na konferenciji „Anglophilia“. Osim izlaganja studenata, posjetitelje očekuju i mnoge zanimljive radionice.